Algemene bierdegustatie - zaterdag 4 juli 2009
Dulle Griet (6,5%) - Scheldebrouwerij, Meer

De Nederlandse Scheldebrouwerij is een ambachtelijke brouwerij die in 1994 werd opgericht uit de Bergse Bierbrouwersgilde te Bergen op Zoom. Aanvankelijk was de brouwerij gevestigd op een bedrijventerrein te ’s-Gravenpolder (Nederland). De jaren 1999 en 2000 waren kanteljaren in de geschiedenis van de brouwerij, met onder andere nieuwe investeringen en een overdracht van de eigendom van de brouwerij naar de neven van één van de oorspronkelijke initiatiefnemers, die nu nog steeds brouwmeester is. In 2007 verhuisde De Scheldebrouwerij naar Meer (België). Niettemin blijft de link met Nederland groot: de wildemannen die het wapen van de stad Bergen op Zoom flankeren, zijn ook op het etiket terug te vinden. Ook de zee en Zeeland zijn nooit veraf met hun andere bieren Strandgaper, Zeezuiper en Oesterstout.
De inspiratie voor de namen van de bieren komt vaak uit oude volksverhalen, zoals deze Dulle Griet, “rondborstig en eigenzinnig”, zoals het etiket vernoemt, die genoemd is naar het Gentse kanon dat in de 15de eeuw werd gemaakt als versterking tegen een mogelijke Spaanse bezetting.
(flyer: klik hier)
Wolf 7 (7,4%) - Brouwerij Lupus, Begijnendijk (gebrouwen bij Het Anker)

“Langs de glooiingen van de Demervallei in het noorden van het Hageland, waar eeuwen terug de lupus in de schemer van de manekap zijn prooi besloop, kan je de hoofdvestiging van de ambachtelijke brouwerij Lupus terugvinden”, zo staat het zeer poëtisch vermeld op de website van één van de nieuwste initiatieven op biervlak in onze streek. Er zijn weer wolven in het land!
Het verhaal begint een viertal jaar geleden. De woorden van een gids van brouwerij Achouffe: “Bier brouwen is geen kunst, het is een ambacht” lieten Peter Van der Borght niet los en hij besloot zelf bier te brouwen. Met goede raad van de bier- en wijngilde ’t Alternatief uit Wolfsdonk, zelfstudie en heel veel oefenen op de 25 liter-amateurbrouwinstallatie in de garage in Begijnendijk, werden de brouwsels beter en beter en werden er contacten gelegd met mensen uit de brouwerijwereld. Toen Luc Sempels, Paul Van der Borght en Jo Discart mee op de kar sprongen, kwam het project in een stroomversnelling: Brouwerij Lupus werd op 13 mei 2008 geboren.
Er werd gezocht naar een lokatie om een volwaardige brouwerij op te richten, en in afwachting belandden ze bij Brouwerij Achilles in Itegem, waar nu de donkere bieren worden gebrouwen. Deze blonde Wolf 7 wordt voorlopig gebrouwen bij Het Anker in Mechelen.


Omer Traditional Blond (8%) - Bockor, Bellegem

Het ontstaan van de brouwerij is te dateren tot 1892. In dat jaar rolden de eerste vaten “Ouden Tripel” over de kasseistenen van Bellegem, een dorpje in West-Vlaanderen op een boogscheut van de Franse grens. De brouwerij is nu nog steeds in handen van de familie Vander Ghinste. De “Ouden Tripel” wordt nu nog steeds geproduceerd onder de naam Bellegems Bruin, een Oud Vlaams bier.
In 1918 kwam er een mouterij bij en in 1930 begon men een lage gistingsbier te produceren, Ghint Pils, die acht jaar later van naam veranderde in Bockor Pils, een pils die nog altijd enorm populair is in de streek. In de jaren ’70 en ’80 begon de brouwerij te diversifiëren en brachten ze achtereenvolgens de Jacobins Gueuze (1970), Jacobins Kriek (1983), Jacobins Framboise (1986) en de Kriek Max (2002) op de markt. Nieuwere bieren zijn Passion Max (met exotische vruchten) en Bellegems Witbier.
Het bier Omer werd gelanceerd in november 2008. De naam Omer verwijst naar het tijdperk van vóór het ontstaan van merknamen. Toen Omer Vander Ghinste in 1892 de brouwerij opstartte, gaf hij, zoals toen gebruikelijk was, zijn eigen naam aan zijn bieren. Reclame werd gemaakt door middel van brandglasramen met het opschrift “bieren Omer Vander Ghinste” aan de gevels van cafés. Die kostbare ramen bij elke generatiewissel vervangen was geen optie en daarom werd de voornaam Omer behouden bij de volgende generaties. Zo werd achtereenvolgens de brouwerij geleid door Omer (1892-1929), Omer Remi (1929-1961) en Omer (1961-2007). De huidige leiding is in handen van de zoon van Omer: Omer Jean.

Wolf 8 (8,2%) - Brouwerij Lupus, Begijnendijk (gebrouwen bij Achilles)

Deze toekomstige brouwerij uit Begijnendijk heeft momenteel drie bieren in hun gamma. De blonde Wolf 7 wordt momenteel gebrouwen bij Het Anker in Mechelen, terwijl de donkere bieren (Wolf 8 en Wolf 9) worden gebrouwen bij Achilles in Itegem.
Na een lange zoektocht hebben de initiatiefnemers onlangs een geschikt pand gevonden in het oude slachthuis in Aarschot. Het is de bedoeling om er een volwaardige brouwinstallatie in onder te brengen, zodat ons Hageland alweer een brouwerij rijker zal worden.



Valeir Divers (8,5%) - Contreras, Gavere

De brouwerij werd in 1818 opgericht door Valère Latte, onder de naam Brouwerij Latte. De brouwerij was een hoevebrouwerij: de gerst werd geteeld en gemout, en in de winter werd er gebrouwen.
René Contreras, ontvanger van de accijnzen van Watervliet, die reeds een brouwerij in Evergem bezat, kocht de brouwerij van de familie Latte in 1898 op. De naam Contreras heeft haar wortels in Spanje. Op het familieschild van de brouwerij staan drie afbeeldingen die verwijzen naar de streken vanwaar de voorvaderen afkomstig zijn: Castilla, Extramadura en Boheme.
Neef Marcel Contreras leidde de brouwerij van 1920 tot 1957, waarna zijn zoon Willy de roerstok overnam. Momenteel is Frederik De Vrieze, schoonzoon van Willy Contreras, het brein achter de brouwerij. Hij zorgde voor vernieuwing en bracht de brouwerij terug stevig op de kaart.
Valeir, de krijgsman die op het etiket staat afgebeeld, is een lokale legende, een krijger die meevocht in de Slag bij Gavere in 1453. Zijn standbeeld prijkt ook op de markt te Gavere. Het Valeir-gamma bestaat uit Valeir Blond, Valeir Donker, het nieuwe Valeir Extra waarmee de brouwerij erg lovende kritieken oogst, en deze Valeir Divers, hun tripel.
Daarnaast brouwt Contreras ook hun pilsbier Contrapils, de Especial Mars (een van de weinige mars-bieren van het land), en het Tonneke: een bier van het oude type 'Speciale Belge', waarvoor ze in april 2008 een erkenning als streekproduct in de wacht sleepten.

Adriaen Brouwer Dark Gold (8,5%) - Roman, Mater

Al meer dan 4 eeuwen lang herbergt Mater, ten oosten van Oudenaarde, de brouwersfamilie Roman, die steeds de brouwerstraditie van vader op zoon heeft overgedragen. Officieel begon de geschiedenis van de brouwerij in het jaar 1545. Langs de handelsroute tussen Duitsland en Frankrijk lag afspanning “De Clocke”, die bestond uit een herberg, boerderij, maalderij, mouterij en uiteraard ook een brouwerij. Joos Roman, de baljuw van de streek, beheerde de afspanning en was zo de pater familias van het brouwersgeslacht Roman die twaalf generaties later nog steeds in handen is van de opvolgers in rechte lijn. Het bedrijf kende een opvallende bloeiperiode tijdens het interbellum met zijn Roman Oudenaards bruin bier. Na de tweede wereldoorlog kwam Roman terug met de succesvolle Romy Pils. In de jaren '80 van vorige eeuw stapte het bedrijf mee in de trend om speciale bieren te produceren. Het eerste was Sloeber (1983), gevolgd door de Ename-abdijbieren in de jaren ’90. In 2003 herlanceerde de brouwerij het bruine bier Roman Oudenaards onder de naam Adriaen Brouwer.
Adriaen Brouwer Dark Gold werd oorspronkelijk onder de naam Adriaen Brouwer Finest Dark gelanceerd in mei 2008, als opvolger van de “Dobbelen Bruinen”, die verdrongen raakte door de komst van de abdijbieren van Ename.

Embrasse (9%) - De Dochter Van De Korenaar, Baarle-Hertog

“Ik kan beter tegen het sap van de dochter van de korenaar, dan tegen het bloed van de druiventros”, aldus Keizer Karel (1500-1588), waarmee hij wou zeggen dat hij bier prefereerde boven wijn. Deze uitspraak gaf meteen de naam voor de brouwerij die in 2007 zijn deuren opende in Baarle-Hertog. Brouwer Ronald Mengerink had eerst het plan om een brouwerij te beginnen in Nederlands Baarle-Nassau, maar schrok van de Nederlandse regelgeving die een kleinschalige brouwerij (een capaciteit van 15.000 liter) indeelt bij de zware industrie. Daarom vestigde de Dochter van de Korenaar zich in het Belgische gedeelte van het dorp Baarle.
In een vorig leven had Ronald een klusbedrijf. Deze ervaring kwam dus uitstekend van pas om zowat de hele brouwerij eigenhandig op te bouwen. De familie Mengerink woonde ook verschillende jaren in Bretagne. De Franse invloed doet zich voelen in de namen van hun bieren. Het eerste bier van De Dochter van de Korenaar was Noblesse, een Kölsch-type, gevolgd door Bravoure, een van de weinige rookbieren in ons land. Sinds december 2008 wordt nu ook hun derde bier geproduceerd, Embrasse.



Tuverbol (10,5%) - Loterbol, Diest

In het huidige café Loterbol kan men een steen terugvinden van 1706, die ingemetseld was in de brouwerij. Vermoedelijk was er dus in de 18de eeuw al een zekere brouwactiviteit. In vroegere tijden zou de brouwerij onder de naam “De Brouwketel” bestaan hebben, maar in 1884 duikt reeds de naam Duysters op. Honderd jaar geleden telde Diest nog 43 brouwerijen, maar met de sluiting van de brouwerijen Cerkel, Duysters en Ooms in de jaren '70 was het doek definitief gevallen over het roemrijke bierverleden van Diest.
In 1995, ruim twintig jaar na het opdoeken van brouwerij Duysters, blies Marc Beirens gelukkig de Diestse biertraditie nieuw leven in, en ging hij van start met de huisbrouwerij Loterbol in het gerenoveerde gedeelte van de brouwerij uit de 18de eeuw. In 2002 startte ook de brouwzaal in het andere brouwerijgebouw van 1908. Vandaag zijn deze twee brouwzalen nog steeds operationeel: in de huisbrouwerij wordt de Loterbol van het vat geproduceerd, terwijl de grotere brouwzaal instaat voor de produktie van de bieren op fles.
De eerste versie van Tuverbol werd in beperkte oplage gebrouwen, maar ondertussen werd het experiment herhaald. De blonde Loterbol werd gemengd met jonge lambik van Drie Fonteinen uit Beersel. Het resultaat van dat huwelijk tussen Hageland en Zennevallei is Tuverbol, waarin je de Brabantse tongval van de streek rond Brussel herkent, maar ook de Diestse Loterbol die de basis vormt voor het bier.
Naast de Loterbol-bieren en de Tuverbol produceert de brouwerij ook haar Roodebol, een juweeltje van een fruitbier dat bestaat uit blonde Loterbol waaraan krieken uit Geetbets werden toegevoegd. Onlangs verhuisde ook de produktie van Drossaard, vroeger gebrouwen door Huyghe, naar Diest.