Algemene bierdegustatie - zaterdag 5 december 2009
Beersel Lager (5,2%) - Proefbrouwerij, Lochristi voor Drie Fonteinen

Dit lage gistingsbier is ongefilterd en duidelijk één van de betere in het genre. Het is een volmout bier: er zijn geen andere zetmeel bronnen gebruikt buiten de mout (dus geen maïs, rijst,...). Bieren van lage gisting worden gebrouwen bij lagere temperaturen, met een gist die naar de bodem van de gistingskuip zakt. Pilsbieren zijn per definitie allemaal lager-bieren, maar niet omgekeerd. Er zijn lager-bieren die geen pilsbieren zijn. Beersel Lager wordt bijvoorbeeld niet gefilterd, pilsbieren wel.
Deze Beersel Lager wordt gebrouwen voor Drie Fonteinen. Door de aanwezigheid van de wilde gisten in Drie Fonteinen (Geuzesteker!) zou het onmogelijk zijn om de gisting van de Beersel-bieren onder kontrole te houden.  Bieren van hoge of lage gisting eisen een steriel milieu, terwijl lambik een spontaan gistend bier is. Spontaan gistende bieren ontstaan juist indien er geen steriel milieu is.

(flyer: klik hier)
Huardis (5,2%) - Nieuwhuys, Hoegaarden

Dit tarwebier werd gebrouwen ter gelegenheid van de opening van de nieuwe brouwerijlocatie van Brouwerij Nieuwhuys op 3 september 2009, enkele huizen verder in dezelfde straat. Het is dus een "witte van Hoegaarden", maar niet dé witte van Hoegaarden. De officiële opening gebeurde in het bijzijn van Pierre Celis, de geestelijke vader van de witte van Hoegaarden, en de oprichter van brouwerij De Kluis (1966) die later gekocht werd door AB Inbev. Celis ging later in de USA een brouwerij oprichten en een witbier brouwen naar zijn oorspronkelijk recept. Dit bier wordt ook in België gebrouwen, bij Van Steenberge, onder de naam Celis White.
Voor een witbier maakt men buiten gerstemout ook gebruik van tarwemout (en soms haver). Belgische witbieren bevatten vaak kruiden: koriander en citrusschillen, wat het de typische frisse citrusachtige smaak geeft. Er zijn 3 soorten witbieren: Belgisch witbier, Berliner Weisze en Zuid-Duits Weizenbier of Weiszbier (en daar zijn er ook 3 soorten in: blond ongefilterd (Hefeweizen), blond gefilterd (Kristallweizen) en een bruine variant (Dunkelweizen)).
Rosdel (5,9%) - Nieuwhuys, Hoegaarden

Brouwerij Nieuwhuys werd opgericht eind 2006 in een herberg in Hoegaarden. De brouwerij stak onder een glazen vloer, en was dus zichtbaar voor de bezoekers. Eerst brouwden ze Alpaïde, dan deze Rosdel die eerst enkel van het vat verkrijgbaar was en pas recentelijk ook in fles te genieten valt. De namen van alle bieren van brouwerij Nieuwhuys hebben een link met Hoegaarden. Zo is Alpaïde de naam van een gravin die in de middeleeuwen heerste over het graafschap Bruningerode en het kapittel Huardis stichtte, Huardis is de oudste geschreven vorm van de naam Hoegaarden, en Rosdel is genoemd naar het natuurgebied bij Hoegaarden.
Rosdel is een fruitig bier met een neus van sinaasschil en een bitterdroge afdronk.
Liefmans Cuvée Brut (6%) - Moortgat, Breendonk-Puurs /
Liefmans, Oudenaarde

Dit is een fruitbier op basis van Oud Bruin. Liefmans uit Oudenaarde is een naam die iedereen kent. Eind 2007 kwam er schokkend nieuws toen de brouwerij failliet werd verklaard. Het was niet de eerste keer dat de brouwerij in financiële moeilijkheden kwam. In 1991 werd de brouwerij al eens overgenomen door brouwerij Riva in Dentergem. Vanaf toen werd er in Oudenaarde niet meer gebrouwen. Alle bieren werden gebrouwen bij Riva, en daarna naar Liefmans in Oudenaarde gebracht om daar in de open gistkuipen te gisten. Voor de typische smaak van deze bieren (met name de Oud Bruin, wat het basisbier is voor de oude Liefmans Kriek, de Goudenband enzovoort) is het namelijk noodzakelijk dat het jonge bier bevrucht wordt door bepaalde wilde gisten: microflora die uniek zijn aan de specifieke lokatie langs de Schelde. Liefmans Oudenaarde is een van de weinige brouwerijen met open gistkuipen die nog dateren uit het begin van de vorige eeuw.
In december 2007 sloeg het faillissement toe in de groep Riva-Liefmans. Duvel (die eerder ook al La Chouffe overnam) besloot de brouwerij over te nemen en de traditie verder te zetten. Er wordt nog steeds niet gebrouwen in de brouwerij in Oudenaarde: brouwen gebeurt bij Duvel, maar ook hier transporteren ze het jonge bier naar Oudenaarde voor de gemengde gisting (ttz biergist en wilde gisting) en de rijping. Op die manier wordt een Oud Bruin gebrouwen, dat verrijkt wordt met krieken. Verschillende jaargangen worden dan gemengd tot dit bier dat tot voor de overname door Moortgat gewoon Liefmans Kriek heette.

Femme Fatale (6,5%) - De Leite, Ruddervoorde

Dit is een bier van een vrij nieuwe brouwerij in West-Vlaanderen (begin 2008). De brouwer was vroeger al hobbybrouwer die geïnteresseerd was in traditionele ambachten: hij had een tuinhuis gebouwd met een traditionele broodoven en hobbybrouwerij (30 liter, gekocht in Finland). Brouwer Luc Vermeersch is ook zaakvoerder bij een aluminiumbedrijf, en toen ze in een nieuw gebouw introkken, wou hij een soort ontmoetingsplaats kreeëren voor gelijkgezinden. Hij wou zijn brouwerij onderbrengen in het aluminiumbedrijf, maar de installatie van 30 liter leek miniem in het grote gebouw, dus werd er een grotere installatie gekocht. Uiteindelijk is de brouwerij (800 liter) toch niet in het aluminiumbedrijf ondergebracht. De etiketten worden steeds ontworpen door een kunstenaar. Femme Fatale is het eerste bier, nadien verscheen de Bon Homme. Momenteel staat het toekomstige derde bier bijna op punt: dit wordt het kind van de femme fatale en de bon homme: Enfant Terrible.
Femme Fatale is een licht-amberkleurig bier met een fris fruitig aroma van sinaas en andere citrusvruchten, groene appeltjes en rozijnen. In de smaak gaan dezelfde fruittoetsen samen met een grassige hoppigheid en een zachte nabitterheid.

Augustijn Donker (7%) - Van Steenberge, Ertvelde

Dit nieuwe bier heeft een kastanje-rode gloed, en is mooi in balans met zijn fruitig en moutig aroma en de toetsen van zoetige karamel, alcohol en een zachte nabitterheid. In de zomer van dit jaar vernieuwde brouwerij Van Steenberge (bekend van Piraat en Gulden Draak) hun gamma Augustijn-bieren. Voordien bestond dit Augustijn-gamma alleen uit de bekende Augustijn (nu Augustijn Blond) en Augustijn Grand Cru. Nu kwam er ook een bruine versie bij, en werden de etiketten en glazen veranderd.
De naam Augustijn verwijst naar het Augustijnenklooster in Gent waar ooit de eerste Augustijn werd gebrouwen. Op het etiket staat 1295, maar het klooster werd pas in 1296 opgericht. De naam "Augustijn" kwam pas in 1976 in handen van Van Steenberge.
Augustijn is geen abdijbier, want de paters in Gent wonen in een klooster en niet in een abdij. Abdijen zijn juridisch en ekonomisch zelfstandig en bezitten terreinen.


Gandavum Dry Hopping (7,5%) - Proefbrouwerij, Lochristi voor Het Waterhuis Aan De Bierkant in Gent

Wie ooit in Gent geweest is, kent zeker het Waterhuis Aan De Bierkant, een uitstekend speciaalbierkafee. Gandavum Dry Hopping is hun eerste huisbier (gebrouwen bij de Proefbrouwerij). Momenteel hebben ze er drie: er is ook Klokke Roeland en Mammelokker (beide gebrouwen bij Van Steenberge). De naam Gandavum is afgeleid van Ganda, een Keltisch woord voor samenvloeiing, en het is de eerste naam voor Gent dat aan de samenvloeiing van de Schelde en de Leie ligt. De naam duikt voor het eerst op tijdens de Romeinse bezetting van Gallië. Ganda werd verlaten in het midden van de 3de eeuw toen Germanen binnenvielen, maar algauw vestigden de Franken zich er.
Voor het brouwen werden Tomahawk-hop (een Amerikaanse bitterhop) en Willamette (een Amerikaanse aromahop die afgeleid is van de Engelse Fuggles) gebruikt. Willamette werd gebruikt om te drooghoppen ("dry hopping"). Tijdens het brouwproces wordt de hop toegevoegd tijdens het koken, waarbij de bitterstoffen gevormd worden. Bij drooghoppen wordt er na het kookproces nog eens extra hop toegevoegd (aromahop) die vooral bijdraagt aan het hoparoma en niet zozeer aan de bitterheid. Dry hopping is een brouwtechniek die bij Britse bieren vaak gebruikt wordt, maar deze techniek wint meer en meer aan populariteit in België (De Ranke, Loterbol,...).

Stouterik (4,5%) - Zennebrouwerij, Brussel (gebrouwen bij De Ranke)

Deze stevig gebrande stout biedt toetsen van koffie en chocolade, waarbij de gebrande mout de hopbitterheid accentueert. Een prachtig bewijs dat een bier niet hoog in alcohol moet zijn om een stevig mondgevoel te hebben! Stouterik is afkomstig van de Zennebrouwerij. Vroeger heette die de Sint-Pietersbrouwerij omdat ze in Sint-Pietersleeuw was gevestigd. In november 2006 sloot de brouwerij de deuren om te verhuizen. Het plan was eerst om in Zinnik (Soignies) een nieuwe brouwerij op te starten, maar hun geldschieter liet hen in de steek. De brouwerij week uit naar Brouwerij De Ranke in Dottenijs, waar ze momenteel nog steeds brouwen. Hun pogingen om in het Brusselse een eigen brouwerij op te richten werden echter nooit stopgezet. Begin 2009 kwam er alweer een kink in de kabel (Schaarbeek), maar ondertussen hebben ze dan toch een pand gevonden in Molenbeek. In de loop van 2010 zouden ze hoogstwaarschijnlijk dan naar hun eigen brouwerij kunnen verhuizen. De Zennebrouwerij staat ervoor bekend dat hun bieren zelden of nooit zoet zijn: ze houden vooral van bitter. In deze stout werd ook een aromatische Engelse hop gebruikt. Een ander bier van deze brouwerij is Taras Boulba, een blond sterk gehopt bier dat ook maar 4,5 vol. % alc. bedraagt.