Themadegustatie : kruidenbieren - vrijdag 20 mei 2011
(flyer: klik hier)
Waar : Ons Te Huis, Zoutstraat 11, Diest
Wanneer : vrijdag 20 mei, om 20 uur
Prijs : € 6 voor leden, € 9 voor niet-leden
Vooraf inschrijven : obad@telenet.be
Het gebruik van kruiden in bier gaat ver terug in de geschiedenis. Voordat men hop begon te gebruiken om bier te brouwen, werd de smaak verkregen door een kruidenmengsel dat "gruut" of "gruit" werd genoemd. Dit kruidenmengsel bevatte veelal salie, rozemarijn, laurier, karwijzaad, anijs, zoethout of koriander. De handel met zuiderse landen bracht veel van deze kruiden en specerijen naar onze streken. Voordat deze handel bestond, werden uitsluitend lokale planten gebruikt zoals gagel (het bier Gageleer is hier een uitstekend voorbeeld van), duizendblad, dennentoppen of dennenhars, moerasspirea, wilde tijm, jeneverbes en sleutelbloem, en varieerde de gruutmengeling van streek tot streek.
Het gebruik van kruiden in bier is vandaag de dag niet zo uitzonderlijk. Denken we bijvoorbeeld maar aan de meeste witbieren (curaçao, koriander) of tal van verwarmende winterbieren die hun extra feestelijke toets uit zoethout of steranijs halen. Een vleugje vlierbloesem is heerlijk fris in een pittige saison of een verfrissend zomers aperitiefbier. Van dennentoppen, over lavendel tot hibiscus, je kan het zo gek niet bedenken.

Op
vrijdag 20 mei onderzoeken we nog enkele andere kruiden. Kan er bier gemaakt worden met exotische pepers? Of met rozemarijn, gember, pimpernel of tijm?
Wat zijn "kruiden" eigenlijk? Welke kruiden werden er vroeger zoal gebruikt om bier mee te maken, en met welke desastreuze gevolgen vandien?

De acht kruidenbieren die we dan proeven, zullen vergezeld worden met het kruid dat erin gebruikt werd. En dit alles wordt begeleid door een mondje uitleg over bier en wat botanische informatie !
Geproefde bieren : Cookie Beer (8 vol. % alc. - Ecaussinnes, Ecaussinnes), De Graal Gember (8 vol. % alc. - De Graal, Brakel), Gageleer (7,5 vol. % alc. - Proefbrouwerij, Lochristi), Pimpernelle (8 vol. % alc. - Jessenhofke, Kuringen), Bravoure O.A.S.E. (6,5 vol. % alc. - De Dochter Van De Korenaar, Baarle-Hertog), L'Amarante (7,5 vol. % alc. - Millevertus, Toernich), Gouden Carolus Christmas (10,5 vol. % alc. - Het Anker, Mechelen), Kleveretien (10 vol. % alc. - Scheldebrouwerij, Meer voor Hobbybrouwerij Het Nest, Turnhout)