Algemene degustatie - vrijdag 15 november 2013
(flyer: klik hier)
Broeder Jacob Brut Rosé (6,5 %) - Broeder Jacob, Wezemaal (bij Brouwerij Anders!)

Broeder Jacob is een bierfirma die in het najaar van 2010 haar eerste twee bieren lanceerde, Broeder Jacob Bruin en Broeder Jacob Tripel. Twee personen uit Wezemaal liggen aan de basis van de bierfirma: Johan Claes en Bruno Verbiest, die vroeger commercieel directeur was bij brouwerij St. Bernard in Watou.
Johan Claes stamt uit de familie van koffiebranderij Java, maar verliet de koffiewereld in 2001 om samen met zijn broer (en burgemeester) Dirk op het marktplein in Wezemaal de herberg In de Ster, ‘bij Boeres’, uit te baten. Bij Boeres is een gezellige taverne met een gezonde nadruk op streekproducten: eten, bier en wijn.
Johan Claes volgde een cursus zythologie en probeerde in de Gentse brouwerijschool verscheidene brouwsels uit, waarna hij een stap verder wilde zetten en eigen bieren op de markt brengen.
Er wordt op zoek gegaan naar een geschikte brouwerij die het bier zal produceren, en uiteindelijk wordt er gekozen voor brouwerij Du Bocq in het Waalse Purnode, een brouwerij die wel eigen bieren in het gamma heeft, maar toch ook een grote reputatie heeft opgebouwd in het produceren van bieren voor derden.
Als naam van de firma, en de bieren, wordt bewust gekozen voor het bekende kinderliedje, omdat dit in bijna alle talen en culturen bekend is. Op de flessen en de glazen staan de muzieknoten van het liedje afgebeeld.
De eerste twee bieren die gelanceerd worden, zijn bewust eenvoudige en herkenbare bieren, om naambekendheid te krijgen bij het grote publiek en een plaatsje te veroveren in drankenhandels en horecazaken. Vanaf het begin speelt Johan in op de trend van de biergastronomie: de website vermeldt tal van bierrecepten en er wordt contact gezocht met cafés en restaurants die suggesties krijgen voor combinaties van Broeder Jacob met gerechten.
Nadat de dubbel en de tripel zich stilaan verankerd hebben, kwam er ook meer ruimte voor nieuwe bieren die iets specialer waren. Zo bracht Broeder Jacob in 2012 eerst de Double Port op de markt, een bier dat met porto verrijkt was, en zeer geschikt is bij wildschotels, duif of eend. De porto die gebruikt wordt voor dit bier rijpt 5 jaar op eiken vat en is afkomstig uit de Quinta Santo Antonio in Regua in de Douro vallei (Portugal).
Later in datzelfde jaar volgde de Broeder Jacob Double Espresso. Hiervoor werd bier gemengd met koffie, die gemaakt werd met koffiebonen van La Pila Estate uit Guatemala. Deze “Single Estate Farm Coffee”, een 100% arabica, heeft de hoogste kwalificatie van Guatemala-koffiebonen. La Pila Estate ligt op 1500 meter hoogte, en de koffiebonen groeien er in de schaduw op rijke vulkanische grond tijdens warme dagen en koele nachten.

Broeder Jacob Brut Rosé is de nieuwste telg (gelanceerd in september 2013) en in tegenstelling tot de andere bieren van Broeder Jacob wordt deze niet gebrouwen bij Du Bocq, maar bij Brouwerij Anders! in Halen. Het is een sprankelend (zeer) licht zurig fruitbier dat verkregen is door gemengde gisting: een hoge gisting en een spontane gisting, gevolgd door nagisting op de fles met champagnegist.
Eva (6,1 %) - 't Gaverhopke, Stasegem (voor Vrouwen en Bier)

Brouwerij 't Gaverhopke werd opgericht in 1994 door Erik Ameye, die er 13 jaar lang met veel liefde brouwde. Op 1 oktober 2007 ging Erik op welverdiend pensioen en werd de brouwerij overgenomen door Gudrun Vandoorne en Bruno Delrue. Het brouwen is de verantwoordelijkheid van Gudrun; ze is één van de weinige vrouwelijke brouwers en is voltijds bezig met het brouwen en promoten van haar bieren. In 2010 werd ze verkozen tot “Nieuwe onderneemster van het jaar”. Ondertussen worden er enorm veel bieren gebrouwen: Blondje, Bruintje, Bruin 12, Paasbier, Kerstbier, Kriek, Zingende Blondine, Koerseklakske, Den Twaalf, Bitter Sweet Symphony, ’t Gaverhopke Extra Special (gerijpt op eikenhouten vaten),...
In het najaar van 2011 stapten Gudrun en Bruno in een nieuw project: brouwerij Eutropius. Deze nieuwe brouwerij vestigde zich in de oude gebouwen van brouwerij Alvinne in Heule toen die naar Moen verhuisden. Op zeer korte tijd produceerden ze ook daar de eerste 4 bieren: First Angel, Stout Bruintje, Vinkenier en Winterse Heerlijkheid. Ondertussen hebben ze Eutropius echter verlaten om zich volledig toe te leggen op ’t Gaverhopke. In 2012 werd een nieuwe grotere brouwinstallatie geïnstalleerd met een brouwcapaciteit van 1000 liter per brouwsel.

Met haar project Vrouwen en Bier voert Sofie Vanrafelghem een ware kruistocht om te bewijzen dat bier wel degelijk een vrouwendrank is en dat bier bijvoorbeeld ook een prominente plaats verdient op restaurant. Met degustaties in het hele land verkondigt ze die boodschap, waarbij ze een uiteenzetting geeft over de geschiedenis van de vrouw in de bierwereld en een aantal hardnekkige clichés (zoals “vrouwen lusten alleen zoete fruitbieren”) uit de wereld probeert te helpen. Ze laat daarbij steevast bieren proeven van vrouwelijke brouwers. Ze organiseert vrouwen-en-bier-dagen en workshops, is bierdocente en bierjournaliste. Ze schreef het boek Tournée Générale 3 en stelde dit jaar tijdens de Antwerpse boekenbeurs haar nieuwste boek “Bier, vrouwen weten waarom” voor.
In augustus 2012 brouwde Sofie samen met enkele andere vrouwen voor het eerst het Eva-bier bij brouwerij Alvinne. Het werd een blond en hoppig bier, omdat hoppige bieren veelal in de smaak vallen bij vrouwen en hop ook erg gezond is voor vrouwen: het bevat het krachtigste fyto-oestrogeen in de natuur. Intussen werd het bier nog een tweede keer gebrouwen bij Alvinne, waarna het derde brouwsel, bij 't Gaverhopke gebrouwen werd.

Bertinchamps Triple (8 %) - Bertinchamps, Gembloux

Brasserie Bertinchamps is een jonge, nieuwe brouwerij (° 2013) uit Gembloux in het noorden van de provincie Namen, gelegen in een oude vierkantshoeve die dateert uit 1661. De brouwerij produceert momenteel twee bieren: Bertinchamps Blonde (6 vol. % alc.) en Bertinchamps Triple (8 vol. % alc.). Zelf zeggen ze dat dit de enige bieren zijn die in 50 cl-flessen worden gebotteld, maar dit klopt niet: ook enkele bieren van Alvinne waren vroeger wel op 50 cl afgevuld.
Een derde bier zou niet zo lang meer op zich mogen wachten, dit wordt een stout van 7 vol. % alc.
De brouwerij is het werk van Benoît Humblet, de vroegere brouwer van l’Abbaye du Val-Dieu, die twee jaar geleden aan het project begon met een zoektocht naar een geschikte, historische site. In december 2011 wordt “la Ferme de Bertinchamps” aangekocht. Vanaf maart 2012 voert Benoît, geholpen door zijn familie, grootscheepse renovatiewerken uit om de gebouwen terug bewoonbaar te maken, en in oktober 2012 wordt de hoogtechnologische brouwinstallatie geplaatst. Eind november worden reeds testbrouwsels geproduceerd: traditionele Belgische bieren die sterk regio gericht zijn.
Bertinchamps Triple is het eerste bier dat officieel uit de ketels rolt en begin 2013 op de markt wordt gebracht.
Benoît woont met zijn familie in het imposante hoofdgebouw, maar ook andere bijgebouwen werden reeds gerenoveerd. De oudste delen van de hoeve dateren uit de 10de eeuw, maar stonden op instorten. De brouwzaal, met vier gistingstanks (van 60 hl tot 120 hl), bevindt zich in een ander bijgebouw, met de centrifuge en de bottelmachine.
Brasserie Bertinchamps wil de brouwinstallatie ook gebruiken om bieren in opdracht van derden te brouwen (eigen recepten of etiketbieren) vanaf 60 hl.
De bieren worden ook ter plaatse verkocht, maar er kan ook geproefd worden: er is een kleine taverne verbonden aan de hoeve met kleine streekproducten en uiteraard de eigen bieren.

Bertinchamps Triple bevat net als de Blonde dezelfde twee hopvarianten: één Duitse en één Tsjechische variëteit. Alleen wordt er voor de twee bieren een andere dosis gebruikt. De tripel is een licht troebel amberkleurig bier, met een aroma van licht gebrande mout. Een eenvoudig, verfrissend bier met een bitterheid van 29 EBU. Er worden geen kruiden gebruikt. Het etiket is geïnspireerd op de oude nummerplaten van fietsen. Het jaartal 1343 duidt op het jaar waarin de Bertinchampshoeve geannexeerd werd aan Gembloux.

Super NoAH (4,9 %) - Brouwers Verzet, Anzegem (bij Gulden Spoor)

Brouwers Verzet is een jonge bierfirma die in 2011 van start ging. Alex Lippens, Joran Vanginderachter en Koen Vanlancker studeerden in 2008 samen af aan de brouwerijschool van Gent. Vrijwel onmiddellijk na hun diploma in ontvangst te hebben genomen, waren ze allen werkzaam in een professionele brouwerij: Alex Lippens bij Bockor, Joran eerst bij Van Honsebrouck, maar nu ook bij Bockor, en Koen bij De Proefbrouwerij.
Al snel begon het te kriebelen om ook eens hun eigen goesting te doen en wat te experimenteren in de vrije tijd, en zo is ook de naam ontstaan: naast de werkzaamheden in een grote brouwerij wilden ze eens hun eigen ding doen zonder opgelegde recepten te volgen. Een verzetje van de brouwers, ofwel: Brouwers Verzet.
Maandenlang amuseerden ze zich met het uitwerken en brouwen van experimentele bieren en het optimaliseren van hun eigen amateur-brouwinstallatie. De bieren vielen in de smaak bij familie en vrienden, en langzaam begon het idee te rijpen om het project wat groter te zien en een eigen bedrijf op te richten.
De bieren die ze op de markt brengen, zijn qua recept door de drie vrienden ontwikkeld en ook door hen zelf gebrouwen. Maar investeren in een eigen brouwinstallatie was te hoog gegrepen, en daarom huren ze de installatie van Brouwerij Het Gulden Spoor in Gullegem. Daar mogen ze onder het waakzaam oog van de brouwer zelf alles bedienen om de bieren te brouwen.
Het doel van Brouwers Verzet is eerlijke en eigenzinnige bieren maken voor de liefhebber die houdt van persoonlijkheid en karakter. Een tijd geleden openden ze ook een eigen cafeetje, Café Local in Anzegem, waar ze niet alleen hun eigen bieren schenken, maar ook de bieren van andere kleinbrouwerijen die ze zelf interessant vinden.
Het eerste bier dat Brouwers Verzet op de markt bracht, was de Rebel Local, een bier dat geïnspireerd is op de India Pale Ale, maar er toch van afwijkt door zijn meer subtiele bitterheid van de gebruikte Hallertau-hop en de lichtere kleur van de bleke pilsmout.
Hun friszurige Oud Bruin is hun paradepaardje, aangezien het een typische bierstijl is voor hun streek. De Oud Bruin is een mengsel van een deel “oud” bruin bier dat reeds een rijping van 6 maand op eikenhouten vaten achter de rug heeft, en een deel “jong” bruin bier. Elk vat wordt afzonderlijk geproefd en op smaak in verschillende concentraties met elkaar versneden, om steeds de perfecte blend te bekomen. De Moose Blues is een donker bier met hints van chocolade en rode vruchten, waarvan de naam verwijst naar een Canadees ingrediënt dat in het bier is verwerkt.

Super NoAH is het bewijs dat je geen Amerikaanse hopsoorten hoeft te gebruiken om een mooie hopgeur te bekomen. Het gebruik van de beste Europese aromahopsoorten geeft aan dit bier zijn bloemige en fruitige neus die aan Amerikaanse bieren doet denken. Een stevige nabitterheid nodigt uit tot een tweede slok, en het lage alcoholpercentage maakt er een uitstekend doordrinkbier van, dat niet moet inboeten aan karakter en volheid.
NoAH staat voor No American Hops.
Delta (6 %) - Brouwerij Anders!, Halen (voor Brussels Beer Project)

Olivier De Brauwere en Sébastien Morvan zijn twee jonge Brusselaars die mekaar acht jaar geleden leerden kennen in Canada. Terug in België hielden ze contact en groeide hun passie voor bier. Hun grote droom is het oprichten van een nieuwe brouwerij in Brussel.
De eerste stap in de realisatie van die droom was hun Brussels Beer Project. In samenwerking met Bart Durlet van Brouwerij Anders! werden vier prototypes van bier gebrouwen: Alpha, Beta, Gamma en Delta, allemaal bieren van 6 vol. % alc., maar met een verschillende receptuur en een verschillende stijl. Alpha is een licht amberkleurig bier met moutige en fruitige toetsen, gebrouwen met Smaragd-hop, gerst, tarwe en spelt, en met toevoeging van koriander en sinaasappelschil. Alpha werd hergist met de wilde gist Brettanomyces Bruxellensis.
Beta is een diep amberkleurig bier, hergist met een korrelgist, eveneens gebrouwen met gerst, tarwe en spelt, maar hier zorgen jeneverbessen en paradijszaadkorrels voor een kruidige toets.
Gamma vertoont eveneens kruidige toetsen. Voor dit donkere bier werd eveneens wilde gist gebruikt, en dezelfde graansoorten.
Delta tenslotte is een goudblond bier in de stijl van de India Pale Ale, met drie hopsoorten en 100% bleke mout.
In juni werden er zeven proeverijen georganiseerd in zeven verschillende cafés in het Brussels gewest, waar het publiek op democratische wijze kon stemmen voor hun favoriete bier. En op 29 juni werd op een voorstelling in de voormalige brouwzaal van Wielemans-Ceuppens in Vorst het winnende bier bekend gemaakt: Delta.
IPA en hop zijn hip, dus misschien heeft dat succes wel bijgedragen aan de overwinning van Delta. De verschuiving van de smaak van zoet naar bitter is al jaren aan een opmars bezig, elk bier dat bitter en fruitig is, heeft een streepje voor de laatste jaren. Mensen die de vier bieren geproefd hebben, vonden de Delta zeker niet het beste bier; maar misschien zijn bittere bieren nu zo ingeburgerd dat bieren die origineler van smaal zijn, weinig kunnen overtuigen.
Het zou de bedoeling zijn om ieder jaar vier bieren op de markt te brengen, waaruit de consument kan kiezen. In een tweede fase wil Brussels Beer Project een eigen brouwerij opstarten in Brussel, waarbij de Brusselaars kunnen participiëren. Het liefst van al zouden Olivier en Sébastien in de Brusselse Kanaalzone een brouwerij beginnen met een startcapaciteit van 500 hl per jaar, maar hiervoor is een minimumbudget van één miljoen euro nodig.
Voor de definitieve lancering van het bier hebben Olivier en Sébastien via “crowdfunding” al een kleine 30.000 euro opgehaald. Iedereen kan meedoen en voor een bijdrage van 140 euro krijg je een jaarlijks een divident van 12 flesjes bier, levenslang. De crowdfunding liep echter af op 14 oktober.

Delta is het bier dat door het publiek werd gekozen. Er werd enkel bleke mout gebruikt, maar de drie hopsoorten Magnum, Smaragd en Citra voor de drooghopping zorgen voor een hoge bitterheid. Het alcoholgehalte van 6 vol. % alc. maakt het bier licht verteerbaar, met een bitterheid die lang blijft hangen. Het aroma is exotisch fruitig, met mango en banaan, maar toont ook een droge, grassige toets. De smaak bevat veel exotische hop met een sterk bitter en droog einde.
Rookop (6,5 %) - De Plukker, Poperinge

Brouwerij De Plukker is gevestigd in Poperinge, de “Hoofdstad van de hop”. In de streek rond Poperinge zijn nog een 25-tal hopboeren actief die samen ongeveer 160 ha hopvelden hebben.
Wat De Plukker zo uniek maakt, is dat de brouwerij ontstaan is op één van die hopbedrijven. Er zijn uiteraard wel meer brouwerijen die een eigen hopveld “voor eigen gebruik” hebben, maar De Plukker is het enige bierproducerende hopbedrijf in België. Uiteraard wordt er in de brouwerij enkel Poperingse hop gebruikt die geteeld wordt op de eigen hopboerderij. De Plukker mag sinds 2012 het logo "Belgische Hop" gebruiken. Dit label werd in september 2011 gelanceerd en wordt enkel toegekend aan bieren die gebrouwen worden met minimum 50% Belgische hop.
Joris Cambie nam het hopbedrijf in 1993 over van zijn vader Daniël en schakelde alles over naar biologische teelt. Daarmee is hij de enige biologische hopteler in België.
Hop is een doorlevende klimplant en één van de snelst groeiende planten in het plantenrijk: hij haalt gemiddeld een groeisnelheid van 10 cm per dag. Momenteel worden op het hopbedrijf 13 hectaren biologische hop geteeld. Dit zijn vooral Engelse rassen: Golding, WVG, Fuggles, Pilgrim, Challenger en Admiral (14%). Ook het Amerikaanse ras Cascade wordt geteeld.
De brouwerij werd opgericht door brouwer Kris Langouche en biohopboer Joris Cambie en werd geïnstalleerd op het hopbedrijf in een loods waar vroeger de hopasten waren om de hop te drogen. De aanvraag voor de officiële Brouwerij De Plukker werd ingediend en de erkenning volgde in september 2011. De huidige capaciteit van de brouwketels is 450 liter. Momenteel wordt er om de vier weken gebrouwen. Bottelen en etiketteren gebeurt manueel.
Aangezien alle hop van het hopbedrijf van gecontroleerde biologische oorsprong is, werd er voor gekozen om ook voor alle andere ingrediënten voor het brouwen van bier uitsluitend biologische grondstoffen te nemen: zowel op de boerderij als in de brouwerij wordt er dus enkel met biologische grondstoffen gewerkt.
Het eerste bier dat de brouwerij op de markt bracht in 2011 was de Keikop (6,1 vol. % alc.), dat later hernoemd moest worden naar Keikoppenbier omdat “Keikop” als naam al geregistreerd was. Drie verschillende hopsoorten, Admiral, Cascade en Golding, van biologische oorsprong uit het eigen Poperingse hopbedrijf worden voor dit bier gebruikt.
Daarnaast wordt er jaarlijks een Single Green Hop-bier gebrouwen: er wordt slechts één soort hop gebruikt, en er wordt gewerkt met groene of verse hop. Dit betekent dat de geplukte hopbellen niet gedroogd worden, ze gaan van de rank rechtstreeks in de kookketel. Uiteraard kan er slechts één keer per jaar gebrouwen worden met groene hop: tijdens de pluk in september.

Rookop is een bruine dubbel die ontwikkeld werd in samenwerking met de Kinderbrouwerij. Dit is een vzw waar kinderen creatief kunnen bezig zijn met muziek, toneel, dans en film, die zijn intrek heeft genomen in het gerestaureerde deel van de Brouwerij-Mouterij St.-Joris in Reningelst (zie ook artikel in De Zytholoog nummer 42). In deze oude brouwerij werd vroeger het bier Rookop gebrouwen tot 1963. Het oorspronkelijke recept van de Rookop was echter niet te achterhalen, zodat er voor deze nieuwe versie een volledig nieuw bier ontwikkeld. De nieuwe Rookop wordt gebrouwen met 2 verschillende hopsoorten en heeft chocolade-toetsen in de smaak.
Lusja (7 %) - NoordSter, Balen (bij De Vlier)

In het dagelijkse leven is Norman Sterkens uit Balen systeemingenieur in de KMO-sector. Sinds 2000 is hij ook zeer bedrijvig als thuisbrouwer, en twee jaar geleden besloot hij om een van zijn huisbieren te commercialiseren onder de naam van zijn firma NoordSter. Hiervoor ging hij samenwerken met brouwerij De Vlier uit Holsbeek, maar het is Norman zelf die er de bieren gaat brouwen.
Het eerste bier dat de bierfirma commercialiseerde was de Norman, genoemd naar zichzelf, een blond bier van 7 vol. % alc. in de traditionele tripel-stijl: zacht zoet met een lichte bitterheid die uitvloeit naar een stevigere hopbitterheid in de nasmaak. Iedereen die Norman voor het eerst ziet, herkent hem onmiddellijk van het etiket: daarop staat namelijk een karikatuur van zichzelf afgebeeld.
In de aanloop naar vaderdag dit jaar werden in Balen ook de bierpralines voorgesteld. Die zijn ontstaan uit een samenwerking met Sjokolaa, die gekend is van de uitgebreide selectie huisbereide pralines en truffels, en nieuwe chocoladeproducten in combinatie met bier wou ontwikkelen.
Er kwam vraag naar een donkere tegenhanger van de blonde Norman, en Norman Sterkens begon enkele recepten te ontwikkelen. Hij wou een bruin bier waarin de smaak van karamel en de bitterheid van de gebrande mouten niet zou domineren. Hij stelde uiteindelijk het recept op punt en het nieuwe bier werd voor het eerst voorgesteld op de ambachten- en volksmarkt in Balen op 1 september 2013.

Lusja
is het tweede bier van bierfirma NoordSter, na Norman die twee jaar geleden het levenslicht zag. Het is een roodbruin bier van hoge gisting met 6 moutsoorten en 2 hopsoorten. De zoetige mout geeft een zachte karamelsmaak, de gist is fruitig en in de nasmaak komt de kruidige hop en de gebrande mout opzetten. De naam Lusja verwijst naar zijn vrouw, Lucia Van Gool. Ook dit bier toont een tekening op het etiket, niet zozeer een karikatuur zoals Norman, maar eerder een gewone beeltenis die de heilige Lucia moet voorstellen.
Troubadour Westkust (9,2 %) - The Musketeers, Ursel (bij De Proefbrouwerij)

Bierfirma The Musketeers werd opgericht in 2000 door 4 brouwingenieurs: Kristof De Roo, Rikkert Maertens, Stefaan Soetemans en Sven Suys, nadat ze waren afgestudeerd aan het KaHo St. Lieven in Gent, een van de bekendste “brouwscholen” in België. Ze lieten een eerste bier (6,5 vol. % alc.) produceren bij De Proefbrouwerij en kozen voor de naam Troudabour Blond, genoemd naar de troubadours uit de middeleeuwen die van dorp tot dorp en van kasteel tot kasteel trokken met muziek, verhalen en legendes. De vier vrienden vonden dat hun bier op dezelfde manier voor plezier en vermaak zorgde.
Twee van de vier Musketeers (Kristof De Roo en Stefaan Soetemans) gingen verder met de bierfirma en in 2003 kwam een tweede bier op de markt, een sterker donker bier van 8,2 vol. % alc., de Troubadour Obscura, een bier in de stijl van de milde stouts.
2010 wordt het jaar van de grote doorbraak: Troubadour Blond wint de Gold Medal Award van op de World Beer Cup in Chicago in de categorie “Belgian style blonde ale or pale ale”, maar daarnaast wordt ook een derde bier gelanceerd: Troubadour Magma, een amberkleurig en sterk gehopt bier van 9 vol. % alc. dat meteen de consumententrofee wint op het Zythos Bierfestival. Na hun eerste twee bieren, die relatief “braaf” en traditioneel waren, hadden The Musketeers genoeg naambekendheid opgebouwd om iets originelers en krachtiger uit de hoek te komen. De Magma viel erg in de smaak bij bierliefhebbers, als kruising tussen een tripel en een potige India Pale Ale. Vanaf 2011 wordt op het einde van de zomer steeds een speciale editie uitgebracht van deze Troubadour Magma: Special Edition 2011 Cascade (dry hopping met Cascade hop), Special Edition 2012 Sorachi Ace (dry hopping met Sorachi Ace hop) en Special Edition 2013 Galaxy (dry hopping met Galaxy hop), onlangs te proeven op het Diesters Bierfestival.
Verder kwamen er nog de Troubadour Imperial Stout op de markt, een zwarte, stevige stout van 9 vol. % alc., en de Troubadour Spéciale, een amberkleurige Spéciale belge met een alcoholpercentage van 5,7 vol. % alc.

Troubadour Westkust is een donker, bijna zwart bier van 9,2 vol. % alc. met een aroma van hop, geroosterde mout, koffie en lichte toetsen van chocolade en vanille. De smaak is een balans tussen de smaak van gebrande mout en koffie gevolgd door een sterke maar aangename bitterheid die langzaam de bovenhand krijgt en zorgt voor een lange hoppige afdronk. Het wordt op de markt gebracht als een Black Imperial IPA, een stevige India Pale Ale dus (met andere woorden: hoppig), die niet blond maar donker is. Een donker hoppig bier. Oorspronkelijk was dit bier alleen in 75 cl flessen te verkrijgen, maar sinds dit jaar is het ook beschikbaar op 33 cl.

...