Themadegustatie Gruitbier - vrijdag 11 april 2014
(flyer: klik hier)
Voor hop het belangrijkste smaak- en bewaarmiddel werd in bier rond de 15de eeuw, gebruikten middeleeuwse brouwers een lokale kruidenmengeling om het bier smaak te geven: gruut of gruit. De samenstelling van gruit verschilde van plaats tot plaats, afhankelijk van de lokale plantengroei.
In West-Europa had je zo de kruiden die voorkomen in de bossen, moerassen en heide, zoals dennentoppen, duizendblad, moerasspirea, wilde tijm, jeneverbes en sleutelbloem. In de zurige, vochtige bodem van de toenmalige Nederlanden en in de moerasgebieden, was een van de meest voorkomende kruiden de
gagel, die dan ook het hoofdbestanddeel van de gruit uitmaakte.

De productie en de verkoop van gruit werd door de machthebbers (de kerk, de landeigenaren,...) gemonopoliseerd en het zogenaamde
gruutrecht werd aan een bepaalde persoon of familie in concessie gegeven. Zij hadden het recht om gruit te maken en te verkopen aan de brouwerijen, een directe voorloper van de belasting op bier.

Kleine “craft breweries” maken wel eens een gruitbier bij wijze van experiment en spielerei, maar echte gruitbieren, waar geen hop in zit, zijn zeldzaam en niet lang houdbaar. We proeven dan ook een 8-tal bieren waarbij naast de lokale kruidenmengeling ook hop werd gebruikt. Voor deze proeverij zorgen we in elk geval ook voor een paar interessante buitenlandse bieren.
Themadegustatie Gruitbier

Wanneer : Vrijdag 11 april om 20u00

Waar : Begijnhof Diest, Infirmeriestraat z/n, Clarissazaal

Prijs :
€ 6 (leden) / € 9 (niet-leden)

Vooraf inschrijven : obad@telenet.be