Themadegustatie Antidoot Wilde Fermenten - vrijdag 9 november 2018
Gastspreker Tom Jacobs van de opmerkelijke nieuwe brouwerij Antidoot Wilde Fermenten vergast ons op een buitengewone avond. Hun concept is uniek: ze willen alle aspecten van de wilde gisting onderzoeken en omzetten in een reeks bijzondere dranken, niet alleen bier, maar ook natuurlijk vergiste cider en wijn, indien mogelijk met ingrediŽnten uit eigen tuin of afkomstig van lokale bio-producenten. Ze werken niet met commerciŽle gist, alleen met natuurlijke fermenten, wilde gisten en bacteriŽn die in de omgeving te vinden zijn, waarmee ze een grote diversiteit willen creŽren. Sommige producten zijn van echte spontane gisting waarbij het wort in het koelschip wilde gisten uit de omgeving opneemt. Bij andere bieren voegen ze aan het wort in het koelschip zelf hun eigen "huiscultuur" toe, een cultuur van wilde gisten die ze zelf opkweken op basis van bloemen en vruchten uit de tuin.
Wanneer : vrijdag 9 november 2018 om 20u
Waar :
't Molenhuis, Dorpsstraat 45, Molenstede (Diest)

Prijs :
Ä 15 (leden), Ä 20 (niet-leden)

Vooraf inschrijven :
obad@telenet.be

De inschrijvingen voor niet-leden worden geopend op vrijdag 2 november, in functie van de nog beschikbare plaatsen.
(flyer: klik hier)
De tuin is een deel van het geheel en bijna even belangrijk als de brouwerij. Er is een jong hopveld, en achter diverse bessenstruiken en fruitbomen vind je vervolgens de wijngaard die met 500 planten een groot deel van de tuin inpalmt. Tussen de hopranken en wijnstokken groeit de "gruittuin", een grote rijkdom aan eetbare kruiden en bloemen die op ťťn of ander moment hun weg zullen vinden naar een bier of een andere drank.
De bieren worden in vier reeksen ondergebracht: een "lambikstijl" met bieren die volledig spontaan vergisten en 30 ŗ 35% ruwe tarwe bevatten in combinatie met overjaarse hop, al dan niet in combinatie met fruit; een groep "oud bruin"; een "saison"-serie met iets jongere en eenvoudigere bieren met een lichtere verzuring, eventueel gecombineerd met dryhopping of met kruiden volgens de inspiratie en oogst van het moment; en het gamma "gruitbieren" met een wisselende kruidenmengeling uit de tuin.
Deze degustatie over wilde fermenten en spontane gisting en over brouwen in de natuur gaat door in Het Molenhuis in Molenstede.
Antidoot is een seizoensbrouwerij, waarin alleen gebrouwen wordt als de temperatuur het toelaat. Alle bieren ondergaan hun hoofdgisting en lagering op houten vaten, de meeste van Pinot Noir en in de toekomst komen er nog inox maceratietanks bij voor lagering op fruit. Ondanks het feit dat de eerste brouwdag in februari van dit jaar was, zullen de eerste bieren pas op het einde van dit jaar verkrijgbaar zijn.
VOLZET