Proeverij op afstand - januari en februari 2021
Datum : wanneer jullie willen, op jullie eigen tempo
Plaats : bij jullie thuis
Prijs leden : € 38, voor 6x 33cl Atrium + 6x 33cl La Source

Op voorhand inschrijven via obad@telenet.be, ten laatste op vrijdag 15 januari
Deelnameprijs op voorhand over te schrijven op ons rekeningnummer BE49 0016 3725 0771
(flyer: klik hier)
Met de huidige maatregelen om het Coronavirus te verslaan, is een activiteit waarbij we mekaar fysiek ontmoeten helaas nog niet voor morgen.
In deze vreemde tijden hebben we steeds geprobeerd om jullie toch zoveel mogelijk te laten genieten van O.B.A.D.-lidmaatschap. Zo is ons tijdschrift Academisch Nieuws trouw blijven verschijnen, werden de lidmaatschappen voor een volledig jaar kwijtgescholden en organiseerden we een bijkomende activiteit in de vorm van een fotowandelzoektocht.

Proeverij op afstand

Toch willen we dit nieuwe jaar al meteen van start gaan met extra alternatieve activiteiten. Daarom werkten we de
Proeverij op afstand” uit, waarbij het bier bij jullie thuis wordt geleverd.
Voor onze vereniging is dat niet evident, omdat onze leden over een zeer groot gebied verspreid zijn. Een aantal pakketten zullen we ongetwijfeld persoonlijk kunnen komen rondbrengen, maar een (groot) deel zal via koerier of post moeten worden opgestuurd. Deze verzendkosten nemen we voor onze rekening.
Om de kosten voor het transport echter zo laag mogelijk te houden,
bundelen we twee degustaties (januari en februari) en leveren we de bieren in één pakket. Apart inschrijven voor degustatie 1 of degustatie 2 is dus niet mogelijk.
We bezorgen jullie voor de proeverij van januari en februari dan telkens een kort documentje over de betreffende brouwerij en de geselecteerde bieren, en we maken voor elke proeverij ook een
Untappd-evenement aan. Daarop kunnen jullie dan jullie proefervaringen delen, kijken welke O.B.A.D.-leden de bieren al hebben ingecheckt, met mekaar toasten, en hopelijk nemen jullie bij het proeven van de bieren ook een leuke foto die jullie posten.

Welke brouwerijen?

Voor deze proeverijen kozen we voor twee iets nieuwere brouwerijen, die buiten Coronatijden ook een prachtig proeflokaal hebben. Door de Coronacrisis en het sluiten van de horeca zijn dit type brewpubs dan ook dubbel in het nadeel.
We kiezen ook telkens voor meer speciale bieren die je niet in elke drankenhandel vindt. We veronderstellen immers dat jullie de biercultuur blijven steunen door geregeld jullie winkelkarretjes vol te laden bij jullie plaatselijke drankenhandel.

Proeverij 1 - januari : Brasserie Atrium, Marche-en-Famenne
Deze jonge brouwerij, pas opgericht in december 2018 in Marche-en-Famenne, viel van bij de start op door de originele bieren, prachtige etiketten en vooral uitstekende kwaliteit. Atrium is het project van een koppel. De Braziliaanse Paula Yunes is zythologe, brouwer en gegradueerde in marketing. Haar Belgische man Valéry De Breucker is eveneens brouwer en heeft International Business & Management gestudeerd. Ze ontmoetten elkaar in Brazilië waar ze, hoe kan het ook anders, aan het werk waren in de bierwereld. Valéry bracht Paula mee naar België om hier samen hun droom te verwezenlijken: een eigen brouwerij beginnen. Het is alvast duidelijk dat ze samen een fantastische schat aan kennis in huis hebben om er een succes van te maken!

Proeverij 2 - februari : La Source, Brussel
La Source is het initiatief van Mathieu Huygens en zijn vrouw Nina Carleer. De brouwerij vestigde zich in oktober 2019 in het complex Be-Here, voordien de entrepots van de Franse aperitiefdrank Byrrh, aan de site van Tour & Taxis in Brussel. Be-Here is een modern bedrijvencentrum voor lokale en duurzame initiatieven en huisvest verschillende start-up-bedrijven die zich in de voedingssector profileren, met onder andere een markt voor bioproducten, de bekende Fermenthings, en dus ook brouwerij La Source. De onmiddellijke omtrek is een echt bierparadijs met drie andere Brusselse brouwerijen: No Science, En Stoemelings en Brasserie de la Senne.
La Source kiest als brouwerijcafé resoluut voor een ecologische en duurzame aanpak. De bieren worden ter plaatse geproduceerd, dus er is meteen ook de mogelijkheid om een aantal van de bieren rechtstreeks uit de 600 liter-wachttanks te tappen. Zo spaart de brouwerij transport en verpakkingsmateriaal uit. Het is alvast de bedoeling om telkens vijf verschillende bieren uit de wachtttanks te tappen, daarnaast biedt het proeflokaal ook nog eens een tiental andere bieren aan op de  "gewone tap".