Brouwerijbezoek De Ranke en Ça Brasse Pour Moi - zaterdag 1 september 2018
Wanneer : zaterdag 1 september 2018
Waar :
Vertrek bus voor het station van Diest om 8u30

Prijs :
€ 25 (leden), € 30 (partners), € 35 (niet-leden)
Inbegrepen : bus, 2 geleide brouwerijbezoeken met degustaties en bier-en-chocoladepairing
Niet inbegrepen : lunch

Vooraf inschrijven, ten laatste op 25 augustus :
obad@telenet.be
We brengen een bezoek aan de provincie Henegouwen, waar de wieg ligt van zoveel traditionele hoevebrouwerijen en ook de provincie die - op West-Vlaanderen na - de meeste brouwerijen van het land telt.

Onze eerste halte is
Brouwerij De Ranke, een West-Vlaams bedrijf uit Wevelgem, maar de brouwsite staat op Henegouws grondgebied. In 1930 begint Germain Noffels een bierstekerij en limonadefabriekje op de Wijnberghoek te Wevelgem. Na de Tweede Wereldoorlog volgen zijn dochter Irène Noffels en schoonzoon Napoleone Bacelle hem op, maar de brouwerij wordt omgevormd tot een gewone bierhandel. In 1986 nemen Nino Bacelle en zijn broer de bierhandel en limonadefabriek over. Nino is sinds 1981 amateurbrouwer en in 1994 besluit hij een eigen bier te commercialiseren. Het brouwen gebeurde toen nog bij Brouwerij Deca, maar het bier, Guldenberg, bestaat nog steeds. Een jaar later vervoegt Guido Devos de firma, en zien andere bieren het levenslicht. Na 11 jaar brouwen bij Deca besluiten Nino en Guido een eigen brouwerij op te richten. Sinds 2005 brouwt De Ranke fier in eigen ketels. De brouwerij is bekend van de bieren XX Bitter (sinds 1996, een van de absolute pioniers van de bittere bieren in België), Père Noël (sinds 1996), Kriek De Ranke (sinds 2000), Cuvée De Ranke (2005), Noir de Dottignies (2009) en Saison de Dottignies (2010).De brouwerij exporteert naar de VS, Japan, Nederland, Groot-Brittannië, Zweden, Finland, Denemarken, Italië, Oostenrijk en Frankrijk. Ondertussen werken er 6 mensen in de brouwerij en worden plannen gemaakt om uit te breiden tot 10.000 hl/jaar.

(flyer: klik hier)
Na de lunch zetten we koers naar Boussu, naar Ça Brasse Pour Moi, waar we ook in het Nederlands zullen ontvangen worden. Ça Brasse Pour Moi is Catherine en Antoine Malingret. Het is ook een bierwinkel waar je bieren van allerlei artisanale brouwerijen kan kopen, het is een bierworkshop waar proeverijen en opleidingen Zythologie worden gegeven, en het is uiteraard ook een brouwerij, die bieren produceert zoals een roggesaison Rayon de Soleil, een Red IPA Été Indien, een tarwebier met verse hop Jours de Récolte en een porter Désir Noir.
De brouwerij werd eind 2016 officieel gelanceerd en is gelegen in de vroegere boerderij van de grootouders van de brouwer.
We krijgen er niet alleen een rondleiding met een proeverij. Neeneen, we krijgen er een lekkere
bier-en-chocoladepairing met chocolade van een ambachtelijke chocolatier.
En dat allemaal aan een deelnameprijs waaraan we weer ferm ons broek gaan scheuren!