Brouwerijbezoek Het Anker, Stokerij De Molenberg en Sweynbeer - zaterdag 9 februari 2019
Wanneer : zaterdag 9 februari 2019
Waar :
Vertrek bus voor het station van Diest om 9u00

Prijs :
€ 25 (leden), € 30 (partners), € 35 (niet-leden)
Inbegrepen : bus, geleide brouwerij- en stokerijbezoeken met degustaties
Niet inbegrepen : lunch

Vooraf inschrijven, ten laatste op 2 februari om 9u00 :
obad@telenet.be
Voor onze brouwerijbezoeken zorgen we altijd graag voor voldoende afwisseling: een grote brouwerij en een kleintje, een oude brouwerij en een nieuwe, een brouwerij met meer traditionele bieren en een brouwerij met meer gedurfde smaken, een brouwerij met een uitgebreide rondleiding en eentje waar we gewoon wat kunnen proeven en verbroederen en verzusteren.
Ook deze keer zorgen we voor variatie. We gaan eerst op bezoek bij een
authentieke oude familiebrouwerij, Het Anker in Mechelen. In het begin van de 15de eeuw stond op de plek waar nu brouwerij Het Anker is het Krankenhuis van het begijnhof. Daar werd ook bier gebrouwen voor de begijnen en "hunne officieren"; in 1471 besliste Karel de Stoute dat dit bier vrij zou zijn van accijnzen. In 1872 bouwde de familie Van Breedam op de locatie van de begijnenbrouwerij een moderne brouwerij met stoomketel waar speciaalbier gebrouwen werd. In 1990 nam Charles Leclef, vijfde generatie, de brouwerij over. Hij deed belangrijke investeringen: de gebouwen werden gerestaureerd, materiaal werd vernieuwd.
Charles Leclef voegde ook andere activiteiten toe. Zo werd er in 1990 een driesterrenhotel geopend binnen de muren van de brouwerij, waar je aan de ontbijttafel zicht hebt op de brouwerij. In 2010 opende de vernieuwde
brasserie waar verschillende bieren van Het Anker permanent beschikbaar zijn op vat en waar uiteenlopende gerechten te krijgen zijn waaronder verschillende bereid met bier van de brouwerij.
Na de lunch bij Het Anker vervolgen we onze tocht met een bezoek aan stokerij De Molenberg.
Eind 2010 werd in de 17de-eeuwse familiehoeve in Blaasveld (waar vroeger jenever gestookt werd) een
whiskystokerij ingericht, waaruit in 2013 de allereerste Gouden Carolus Single Malt op de markt kwam, een whisky die gebaseerd is op het moutbeslag van de Gouden Carolus Tripel en intussen al meermaals in de prijzen viel.
We sluiten de dag af in de kleine ambachtelijke microbrouwerij van Tsjerk Raeymaekers, Sweynbeer in Elewijt. De brouwerij is nog zeer jong, en opende officieel de deuren pas in september vorig jaar. De brouwinstallatie is zeer klein, dus een brouwerijbezoek is in een oogopslag achter de rug. Maar hier kunnen we proeven van de 3 vaste bieren in het aanbod: Fiery Blonde, een toegankelijk blond bier met wat saffraan en barbecuekruiden,  een Chili IPA met jalapeños en Smoked Porter, een gerookte porter met vijgen. De kans bestaat dat er tegen ons bezoek nog 1 of 2 speciale brouwsels tussen zitten, misschien wel een groengehopte saison of een quadruppel met hazelnoot voor de winter.
(flyer: klik hier)