Brouwerijbezoek Jopen en Uiltje, Haarlem - zaterdag 14 september 2019
Wanneer : zaterdag 14 september 2019
Waar :
Vertrek bus voor het station van Diest om 7u15

Prijs :
€ 40 (leden), € 45 (partners), € 50 (niet-leden)
Inbegrepen : bus, geleide brouwerijbezoeken met degustaties
Niet inbegrepen : lunch

Maximum aantal deelnemers : 45
Vooraf inschrijven, ten laatste op 6 september om 9u00 :
obad@telenet.be
(flyer: klik hier)
In de veertiende eeuw groeit Haarlem uit tot een van de belangrijkste brouwerssteden van Nederland. Brouwerijen draaien op volle toeren en het gerstenat wordt in "Jopen" (vaten van 112 liter) over het Spaarne vervoerd. Het bier is van uitstekende kwaliteit en wordt zelfs in het buitenland gedronken. Maar aan de roem komt een einde. In 1916 sluit de laatste Haarlemse brouwerij haar poorten.
In de jaren 1990 dient de
stichting Haarlems Biergenootschap een plan in om het Haarlemse bier terug tot leven te wekken, naar aanleiding van de festiviteiten voor het 750-jarig bestaan van de stad. In het stadsarchief worden recepturen uit 1407 en 1501 gevonden en het bier wordt gereproduceerd.
In november 2010 wordt met de opening van de
Jopenkerk de Haarlemse brouwerstraditie in ere hersteld. De historische Jacobskerk in het Raaksgebied wordt omgetoverd tot een volledig operationele brouwerij, grand café en restaurant.
Om de groei bij te benen heeft Jopen in de Haarlemse Waarderpolder een
tweede brouwerij met een proeflokaal geopend. Het is op deze locatie dat we ons eerste brouwerijbezoek met degustatie zullen doen.
Daarna verplaatsen we ons voor de lunch naar de eerste locatie van Jopen, de prachtige Jopenkerk, waar ook de eerste brouwinstallatie nog te bewonderen valt.

Na de lunch zetten we koers naar
’t Uiltje. Ver hoeven we daar niet voor te gaan, want we blijven gewoon in Haarlem. Het Uiltje is het project van Robbert Uyleman: hij is de oprichter, de brouwer en het creatieve brein en doet alles, van vormgeving tot recepten en gekke experimenten, met een frisse kijk op de Nederlandse biercultuur en bierstijlen. Het gamma bestaat uit de meer extreme bierstijlen: felle IPA’s, hoppige amber ales, rookbieren, bieren met kruiden en specerijen, zure bieren, imperial stouts, barley wines, en houtgerijpte bieren. Het eerste bier kwam op de markt in 2013, toen nog uit de ketels van ... Jopen, aangezien het Uiltje toen zelf niet over eigen brouwinstallatie beschikte. In 2016 werd met behulp van crowdfunding een eigen brouwerij neergezet.
Met Jopen en Uiltje krijgen we dus twee topbrouwerijen geserveerd. Het wordt een lange dag, maar eentje die ongetwijfeld de moeite waard wordt!