Brouwerijbezoek Loterbol, Diest - zaterdag 1 augustus 2009
Diest heeft méér te bieden dan het begijnhof, de Halve Maan en mooie historische gebouwen. Eén van de grote rijkdommen van de stad is namelijk dat ze een brouwerij herbergt op haar grondgebied, iets dat niet veel hedendaagse Belgische steden kunnen zeggen.
De stad kan bogen op een rijk brouwerijverleden, maar in de 20ste eeuw sloten de brouwerijen één voor één de deuren. Met de sluiting van de brouwerijen Cerkel, Duysters en Ooms in de jaren '70 was het doek definitief gevallen over de roemrijke biergeschiedenis van Diest.
In 1992 kocht Marc Beirens de site van de voormalige brouwerij Duysters, restaureerde (een deel van) de gebouwen en startte er in 1995 een huisbrouwerij met een capaciteit van 470 liter. In 2002 kocht hij een tweedehands brouwinstallatie in München met een capaciteit van 2800 liter, en startte hij een tweede brouwzaal op.
Beide brouwzalen zijn operationeel: in de huisbrouwerij wordt de blonde Loterbol van het vat geproduceerd, terwijl de grotere brouwzaal instaat voor de produktie van de bieren op fles.
(flyer: klik hier)
Op zaterdag 1 augustus krijgen we de kans om deze twee installaties te bezoeken. We worden verwacht om 16u in café Loterbol voor een rondleiding in de brouwerij. Daarom komen we in de namiddag samen in bierkafee Ons Te Huis, waar we om 15u45 vertrekken om de korte afstand naar de brouwerij te wandelen.
Na het brouwerijbezoek degusteren we de schitterende bieren van de brouwerij. In de inschrijvingsprijs zijn twee degustaties inbegrepen : de blonde Loterbol van het vat, en een blonde of bruine Loterbol of een Drossaard van de fles. Niets belet ons natuurlijk om nadien nog te proeven van de originele Tuverbol, de fruitige Roodebol, of om ons opnieuw op de Loterbollen te storten.

De inschrijvingsprijs voor deze aktiviteit bedraagt 5 EUR voor leden en 8 EUR voor niet-leden (2 degustaties inbegrepen). Inschrijven kan via e-mail op obad@telenet.be.

Plaats en tijdstip van afspraak : zaterdag 1 augustus 2009, vertrek (te voet) om 15u45 in Ons Te Huis.