Brouwerijbezoek De Vlier, Holsbeek - zaterdag 31 juli 2010
Voor ons jaarlijks brouwerijbezoek trekken we op zaterdag 31 juli naar het nabijgelegen Holsbeek. Op korte tijd zag deze gemeente haar aantal brouwerijen oplopen van nul naar twee.
In het najaar van 2009 verhuisde brouwerij De Vlier van Kessel-Lo naar hun nieuwe lokatie in Holsbeek, en in deelgemeente Kortijk-Dutsel opende vorig jaar de piepkleine brouwerij Kortrijk-Dutsel (toen nog Brouwerij Engel) de deuren. Er beweegt duidelijk wat in het Holsbeekse, en dus gaan we op verkenning uit.
Op
zaterdag 31 juli brengen we een bezoek aan Brouwerij De Vlier. We krijgen er een rondleiding van brouwer Marc Andries en komen in intiem kontakt met de ingrediënten. Wellicht mogen we enkele mouten proeven. Dit alles wordt gevolgd door een degustatie van hun bieren in het proeflokaal. Deze degustatie zal bovendien begeleid zijn van enkele hapjes in de vorm van Vlaams-Brabantse streekproducten, zoals schapenkaas (zacht of hard) van de Pottekaashoeve in Zoutleeuw, zwarte pens en kip-kap van Robberechts en schelmenrol van Vangramberen uit Vertrijk.
Nadien brengen we nog een bezoek aan Café Het Kwadraat in Holsbeek, om het andere Holsbeekse bier -
Kortrijk-Dutsel - te proeven. Vorig jaar had de Objectieve Bier Academie Diest dit bier als absolute primeur op het eerste Diesters Bierfestival. Wie toen de gelegenheid niet had om het te proeven, krijgt nu een herkansing.
(flyer: klik hier)
Brouwerij De Vlier

Hoewel De Vlier een zeer jonge brouwerij is, heeft Marc Andries al behoorlijk wat ervaring achter de kiezen. Hij studeerde af als ingenieur in de scheikundige en landbouwindustrieën, en ging eerst aan de slag bij Meura, in België de grootste producent van materiaal voor de brouwerijindustrie, waar hij onderzoek verrichte naar gistingssystemen. Nadien begon Marc een loopbaan uit te bouwen bij de brouwerijen zelf. Eerst in Achouffe, dan bij brouwerij Haacht waar hij de leiding kreeg over de bottelarij. Marc werd benaderd door Liefmans, maar de brouwerij ging vroegtijdig failliet. De droom om een eigen brouwerij op te richten, kwam toen in een stroomversnelling. Brouwerij De Vlier werd op 10 maart 2008 boven de doopvont gehouden. Als locatie werd een leegstaand gebouw in het centrum van de Leuvense deelgemeente Kessel-Lo gevonden, waar vroeger het café Bieduif’ke was gevestigd. In april 2008 werd de brouwinstallatie aangekocht in Canada, begin juli werd het eerste bier reeds op grote schaal gebrouwen.

Vrij uniek aan deze brouwerij, is de wijze waarop de versuikering in de beslagkuip gebeurt. Niet de kookketel wordt eerst gebruikt als beslagkuip, maar wel de filterkuip, die niet verwarmd wordt. In tegenstelling tot de meeste andere brouwerijen is er geen spraken van een trapsgewijze opwarming van het beslag, maar wordt meteen gestart op een temperatuur van 65 °C, die tot het einde van de beslagfase constant wordt gehouden.

In het najaar van 2009 verhuisde de brouwerij van Kessel-Lo naar het Hagelandse Holsbeek waar ruimte werd gevonden voor de brouwerij, een ruim proeflokaal en een terras. In het proeflokaal zijn de
Kessel Blond en Kessel 69 permanent beschikbaar.
Praktisch :

Prijs leden : € 12 ; prijs niet-leden : € 15. Bijkomende bijdrage voor vervoerskosten: € 5.

We worden verwacht in Brouwerij De Vlier (Leuvensebaan 219, 3220 Holsbeek) op
zaterdag 31 juli om 14u00.
We zorgen voor vervoer vanuit
Diest (aan kafee Ons Te Huis, Zoutstraat 11) om 13u30. Afhankelijk van het aantal deelnemers leggen we misschien een busje in. We moeten helaas ook een bijdrage voor het vervoer vragen. Dit is echter beperkt tot € 5, de rest wordt gedragen door onze clubkassa.

Rond 16u00 gaan we een “Kortrijk-Dutsel” proeven in Café Het Kwadraat (Kortrijksebaan 41, 3220 Holsbeek), ook op kosten van onze clubkassa. We keren huiswaarts rond 17u30.

Gelieve in te schrijven, ten laatste op 24 juli, zodat we tijdig vervoer kunnen organiseren!
Mensen uit het Leuvense die niet via Diest willen passeren, kunnen met eigen vervoer naar De Vlier komen, waar we mekaar ontmoeten om 14u00.
Inschrijving is wel verplicht.
Zie flyer (link hierboven in de rode balk).
Verder produceert De Vlier een aantal seizoensbieren. Kessel X-Mas verwarmt de koude winterdagen, en in de lente is er het beperkte (1000 gedecoreerde 75 cl-flessen) Holsbeek Lente Tripel. Deze 3 granen-tripel van 8,5 vol% alc. zal ons helpen om na deze uitputtende winter opnieuw op krachten te komen.

Naast de bieren kunnen er ook andere streekproducten geproefd worden : Koffie van Stroobants uit Diest met Hagelandse speculoos van Bakkerij Swinnen uit Hoegaarden of natuurzuiver appelsap van Vanhellemont uit Meensel Kiezegem.