Themadegustatie : Picobrouwerij Alvinne, Heule - vrijdag 27 maart 2009
Davy Spiessens en Glenn Castelein brouwden hun eerste bier in 2003 bij De Graal. Een jaar later bouwden ze een brouwchalet in Ingelmunster en in december 2004 kregen ze het papierwerk rond waarna ze officieel brouwerij werden.
Al snel volgden enkele nieuwe bieren als aanvulling op hun Alvinne Blond en Bruin, zoals Alvinne Tripel en Podge Belgian Imperial Stout. Kort daarna begonnen ze aan de ontwikkeling van hun drie winterbieren: Balthazar, Melchior en Gaspar. De bieren van deze kleine brouwerij zal je in onze streek niet zo gemakkelijk vinden, daarom doorlopen we op 27 maart hun volledige gamma.

De naam van de brouwerij verwijst naar de Middelnederlandse literatuur, Ierse elfensprookjes en Grimmís mythologie waarin verhalen worden verteld over Alvinnen, beeldschone gevleugelde vrouwen die gezien werden in de moerassen rondom kastelen in Vlaanderen.
In 2007 brak een nieuw tijdperk aan voor deze kleine 2-mans-brouwerij. Het brouwchalet in Ingelmunster werd te klein, en de brouwerij verhuisde naar Heule (bij Kortrijk). Alvinne knoopte aan met oude brouwerstradities en legde zich meer en meer toe op creatief en innovatief brouwen. In 2008 begonnen ze te experimenteren met het bewaren van bier op houten vaten. Een klein Calvados-vaatje dat toevallig in de brouwerij was achtergebleven, gaf het startschot voor deze originele ontwikkeling. Het seizoensbier Melchior werd op dit vat gerijpt, en zijn collega Balthazar liet men 6 maanden rijpen op eikenhouten schilfers (dit werd de Eycken Balthazar).
Deze exclusieve en beperkte bieren (van dit brouwsel van de Melchior Calvados Barrel Oak Aged zijn er in totaal slechts 6 bakken beschikbaar!) zullen ook aan bod komen in de degustatie.

Ook met fruitbieren werden enkele suksesvolle experimenten gedaan. Marc de Keukeleire, een bevriende hobbybrouwer, ging wilde gisten oogsten in de Auvergne en kweekte die op. Het basisbier van deze wilde gisting werd op Poolse Noorderkrieken gestoken, en een ander brouwsel met deze wilde gist ging in eikenhouten Bourgogne-vaten voor lange tijd rusten op druiven.
Update : na de degustatie...

De degustatie kende een ruime opkomst. Maar liefst 18 bierliefhebbers kwamen opdagen om de bieren van Alvinne te proeven.
Dertien bieren kwamen aan bod, in elf proefrondes. Acht bieren werden geschonken in degustatieglaasjes van 10 cl, en van vijf bieren kregen de deelnemers een kleinere hoeveelheid van 5 cl voorgeschoteld, wegens de beperktheid van de bieren.
In volgorde van proeven kregen we eerst Lex'ke, Festina Lente, Alvinne Tripel, Extra Restyled, Kerasus en Podge Belgian Imperial Stout. Balthazar en Eycken Balthazar werden samen geserveerd om de twee bieren met elkaar te kunnen vergelijken, gevolgd door Gaspar. Daarna volgde opnieuw een dubbele ronde met Melchior en Melchior Calvados Barrel Oak Aged, en we sloten af met de stijlvolle flessen Alvino Bourgogne Barrel Oak Aged en de complexe Podge Bourgogne Barrel Oak Aged.
De eigenzinnige Oak Collection, de op houten vaten gerijpte bieren, werd door de proevers gesmaakt : Podge Bourgogne Barrel Oak Aged kwam als beste bier uit de bus en Melchior Calvados Barrel Oak Aged haalde de 4de plaats. Podge bleek erg populair, want het moederbier nam de tweede plaats voor zich. De top vijf werd vervolledigd door Gaspar (3de plaats) en Melchior (5de plaats).

De informatiebundel rond brouwerij Alvinne en hun bieren, die tijdens de degustatie werd uitgedeeld, kan je HIER downloaden.
(flyer: klik hier)