Themadegustatie : kerst- en winterbieren - vrijdag 15 januari 2010
(flyer: klik hier)
Kerst- en winterbieren winnen de laatste jaren sterk aan populariteit. Het stijgende sukses van het immense Kerstbierfestival in Essen, met hun steeds groeiend aanbod, is daar het beste bewijs voor. Nochtans is het brouwen van kerst- en winterbieren geen beginnende trend. Reeds vele eeuwen lang worden er overal ter wereld bieren gebrouwen die specialer en sterker zijn dan gewoonlijk, om de eindejaarsfeesten te begeleiden en de koude, donkere wintermaanden op te vrolijken.
Ook in België wordt het aanbod aan kerst- en winterbieren erg groot. Sommige brouwerijen maken al decennia lang een typisch seizoensbier voor de feestdagen, andere brouwerijen springen recentelijk pas op de kerstbierkar, vaak met éénmalige en zeer beperkte brouwsels.
Maar wat typeert nu juist een kerstbier? Een wat gullere dosis mouten en kruiden? Een hoger alcoholpercentage? Een feestelijkere mix van ingrediënten? Niet alle kerstbieren zijn zwaar, donker en zoet, hoewel dit vaak het idee is dat mensen ervan hebben.

Op vrijdag 15 januari zet de Objectieve Bier Academie Diest haar nieuwe jaar feestelijk in. Als terugblik op de feestdagen en om de rest van de wintermaanden goed door te komen, proeven we 8 kerst- en winterbieren in proefglaasjes van 10 cl. We zorgen voor een uitgelezen selektie van deze seizoensbieren, gaande van enkele gerenommeerde klassiekers tot enkele bijzondere nieuwe bieren.

 
Waar : Ons Te Huis, Zoutstraat 11, Diest

Wanneer : vrijdag 15 januari, om 20 uur

Prijs : € 6 voor leden, € 9 voor niet-leden

Inschrijven : obad@telenet.be
met de vermelding van het aantal deelnemers
Achtergrondinformatie rond het ontstaan van kerst- en winterbieren (.pdf)
Kruideninformatie (.pdf)
De volgende informatiedossiers kunnen gedownload worden :
Geproefde bieren : Slaghmuylder’s Kerstbier (5,2 vol.% alc. - Slaghmuylder, Ninove), Kerstbier (9,5 vol.% alc. - De Scheldebrouwerij, Meer), X-Mas Zinnebir (7,47 vol.% alc. - De Zennebrouwerij, Brussel, bij De Ranke, Dottignies), Tournay de Noël (8,2 vol.% alc.- Brasserie de Cazeau, Tournai), Tsjeeses (10 vol.% alc. - De Struise Brouwers, Oostvleteren, bij Deca, Woesten), Vicaris Kerst (10 vol. % alc. - Dileweyns, Grembergen bij De Proefbrouwerij, Lochristi), Gouden Carolus Christmas (10 vol.% alc. - Het Anker, Mechelen), Winterkoninkske Grand Cru (13 vol. % alc.- Kerkom, Kerkom bij De Proefbrouwerij, Lochristi)