Algemene degustatie - zaterdag 19 juni 2010
(flyer: klik hier)
Tempelier (6%) - Du Bocq, Purnode voor Corsendonk, Turnhout

Nadat Brouwerij Keersmaekers in Oud-Turnhout zich had omgevormd tot een distributiecentrum voor dranken, werd de produktie van Corsendonk vanaf 1982 overgedragen naar brouwerij Du Bocq in Purnode in de Belgische Ardennen. Zowel de bekende Corsendonk Pater als Corsendonk Agnus worden bij Du Bocq gebrouwen.
Vorig jaar lanceerde Corsendonk de Tempelier, ter gelegenheid van de vieringen rond 150 jaar Oud-Turnhout. De naam verwijst naar de rooms-katholieke monnikenorde die in de periode van de Kruistochten naar het Heilig Land trok, maar begin 14de eeuw werd verboden door de Franse koning Filips de Schone. Veel Tempeliers eindigden op de brandstapel. De Tempeliers speelden een belangrijke rol bij de stichting van Oud-Turnhout.
In onze streek blijft de naam “Tempelier” vooral gekend als vroeger abdijbier van de verdwenen brouwerij De Sleutel in Betekom.
Belgoo Luppo (6,5%) - La Binchoise, Binche voor Belgobeer, Binche

Jo Van Aert uit Beersel is ingenieur electro-mechanica, maar in 2007 begon hij het bier Belgoo Magus te commercialiseren via brouwerij La Binchoise.  In dit bier was een mengeling van 4 graansoorten verwerkt (gerst, tarwe, spelt en haver). De Magus werd gevolgd door de Arbo en door deze Luppo waarin de techniek “dry hopping” wordt gebruikt: na de koking wordt er nogmaals hop toegevoegd voor een extra hoppig aroma. Twee graansoorten worden in dit bier gebruikt: gerst en haver. Belgoo Luppo bevat een combinatie van Belgische en Amerikaanse hopsoorten. Met deze drie bieren viel Jo Van Aert onlangs in Amerika in de prijzen : Magus en Arbo haalden goud, Luppo kreeg zilver.
Slaapmutske Christmas (7,4%) - Proefbrouwerij, Lochristi voor Slaapmutske, Melle

Dany De Smet kreeg de brouwmicrobe te pakken in het begin van de jaren ’90. Hij deed ervaring op bij brouwerij Huyghe, en is nu nog steeds werkzaam in de brouwerijsector als hygiënespecialist en als lesgever Brouwerijtechnologie en Kwaliteitscontrole aan de Hogeschool Gent. Als thuis/amateurbrouwer is hij actief sinds 1992, toen de eerste proefbrouwsels in de keuken werden geproduceerd. Een roodbruin bier dat ter gelegenheid van de geboorte van zijn zoon werd gemaakt, kreeg zodanig veel bijval dat hij besloot om beroep te doen op de Proefbrouwerij te Lochristi om aan de toenemende vraag te voldoen. Toen bleek dat een fopspeen, gedoopt in het bier, een wonderbaarlijk rustgevend effect had op baby Jonas, kreeg het bier de naam “Slaapmutske”.
In 2005 wordt voor het eerst Slaapmutske Christmas (voor Denemarken) en Kerstmutske (voor de USA) gebrouwen, maar het duurt tot eind 2008 eer Slaapmutske Christmas in 33 cl op de Belgische markt wordt gebracht. Andere bieren zijn Slaapmutske Blond, Bruin, Tripel, Bio-Tripel (sinds 2009) en Slaapmutske Dry Hopped Lager, het enige bier van lage gisting in het gamma.
Belgoo Biolo (7,8%) - La Binchoise, Binche voor Belgobeer, Binche

Belgobeer-initiatiefnemer Jo Van Aert (zie hoger) ruilde pas twee jaar geleden zijn ingenieursjob voor een baan in de bierwereld. Hij volgde een cursus brouwen in Elishout, en kwam in brouwerij La Binchoise terecht, waar hij zijn bieren brouwt op vrij kleine schaal: ongeveer 600 hectoliter per jaar. Onlangs kwam hij met een nieuw bier op de markt:  Belgoo Biolo, een biologisch bier, gemaakt van een combinatie van 3 verschillende bio granen: gerst, tarwe en spelt.  Dit nieuwe bier kon men reeds proeven op het Zythos BierFestival afgelopen maart. Momenteel werkt hij ook aan een tweede biobier dat te proeven zal zijn tijdens de streekproduktenmarkt op de Kasteelfeesten in Beersel.

Gusto Ruby Red (8%) - De Koninck, Antwerpen

Vraag aan een Antwerpenaar om in enkele woorden zijn stad voor te stellen en je krijgt gegarandeerd het antwoord : "'t Scheld", de "Zoologie", de "Onze-Lieve Vrouwetoren" en "een bolleke Koninck". Antwerpen wordt als het ware vereenzelvigd met het Bolleke.
De geschiedenis van Brouwerij De Koninck begint in 1827 wanneer Joseph Henricus De Koninck afspanning 'De Plaisante Hof' gelegen op de grens tussen Antwerpen en Berchem aankoopt. Op die plek stond een stenen grenspaal met een gebeeldhouwde hand. Na de dood van Joseph Henricus, hertrouwt zijn echtgenote met  Johannes Vervliet die beslist om de afspanning om te bouwen tot een brouwerij onder de naam "Brouwerij De Hand" naar de afbeelding op de grenspaal. De hand wordt vanaf dan vereeuwigd in het logo van de brouwerij. Vandaag zit Brouwerij De Koninck sterk ingekapseld in het segment van de amberbieren. Zwaardere versies van De Koninck, zoals de Cuvée Antwerpen ’93 en de blonde Antoon in het Antoon van Dyck-jaar werden later omgedoopt tot De Koninck Tripel en De Koninck Blond. In 2008 bestond brouwerij De Koninck 175 jaar en werden er twee nieuwe bieren gelanceerd:  Gusto Golden Blond en Gusto Ruby Red.
Hof Ten Dormaal Blond (8%) - Hof Ten Dormaal, Tildonk

Brouwerij Hof Ten Dormaal in Tildonk bij Haacht is een werkende vierkantshoeve midden in de velden.  André Janssens, vroeger boekhouder, heeft zijn leven een paar jaar geleden een nieuwe wending gegeven door landbouwer te worden. Om zijn bedrijf nog rendabeler te maken besloot hij te “diversifiëren” door er ook een brouwerij te installeren met een capaciteit van 1600 liter per brouwsel. Met de hulp van professioneel brouwer Peter Kindts brouwde hij zijn eerste bier begin 2009. André gebruikt zoveel mogelijk grondstoffen van eigen teelt: hij laat zijn eigen gerst mouten in een mouterij, kweekt zelf hop, en haalt de energie uit koolzaad van zijn eigen akker. Het gezellige proeflokaal van de brouwerij is elke zaterdag open en is zeer populair bij buurtbewoners en voorbijtrekkende fietsers (de hoeve ligt immers op de route tussen twee fietsknooppunten). Na de Hof Ten Dormaal Amber is deze blonde zijn tweede bier. De bieren worden gebotteld in 37,5 cl flessen met kurkstop omdat de brouwer in het begin liet bottelen bij Boon; toen hij zijn eigen bottelmachine aanschafte, behield hij dit soort flessen.
Oesterstout (8,5%) - Scheldebrouwerij, Meer

De Nederlandse Scheldebrouwerij is een ambachtelijke brouwerij die in 1994 werd opgericht uit de Bergse Bierbrouwersgilde te Bergen op Zoom. Aanvankelijk was de brouwerij gevestigd in 's-Gravenpolder (Nederland), maar in 2007 verhuisde ze naar Meer in België. Niettemin blijft de link met Nederland groot: de wildemannen die het wapen van de stad Bergen op Zoom flankeren, zijn ook op het etiket terug te vinden. Ook de zee en Zeeland zijn nooit veraf met bieren als Strandgaper, Zeezuiper en deze Oesterstout. Daarnaast komt de inspiratie voor de namen van de bieren vaak uit oude volksverhalen. Oesterstout is een bier met een vleugje zeesmaak van oesters. Tijdens het brouwproces wordt de wort van deze stout over oesterschelpen gepompt, wat voor een lichte ziltigheid zorgt.
Noir de Dottignies (9%) - De Ranke, Dottignies

Brouwerij De Ranke werd in 1994 opgericht door Nino Bacelle onder zijn eigen naam. Hij begon met slechts één bier: de Guldenberg, genoemd naar de voormalige abdij te Wevelgem. In het begin brouwde hij dit nog bij Brouwerij Deca in Woesten. Toen hij enige tijd later amateurbrouwer Guido Devos leerde kennen via bierproeversvereniging H.O.P. besloten ze samen in zee te gaan en Brouwerij Nino Bacelle werd herdoopt tot Brouwerij De Ranke, afgeleid van de hopperanke omdat de brouwers ervan overtuigd zijn dat hop de belangrijkste grondstof voor hun bier is. In 2005 besloten ze een volledig nieuwe brouwerij op te starten in Dottenijs (Dottignies) in de provincie Henegouwen, net onder de taalgrens.
Van de bieren van De Ranke wordt intussen 60% geëxporteerd naar het buitenland. Brouwerij De Ranke is vooral gekend voor hun bittere bieren, en voor het feit dat ze volledige hoppebellen gebruiken in plaats van “pellets” (samengeperste hop-staafjes).
Noir De Dottignies is de zwaarste klepper van de brouwerij. Het bier heeft een zeer rijke smaak door het gebruik van maar liefst 6 verschillende moutsoorten, die het ook een rijke, diepe, bijna zwarte kleur geven. De royale dosis Challenger en Saaz-hop zorgen voor het evenwicht tussen zoet en bitter.