Algemene degustatie - vrijdag 16 maart 2012
(flyer: klik hier)
 
Deel 1

Voor het eerste deel van de degustatie probeerden we een nieuwe formule uit. We namen voor 4 commerciële bierstijlen (pils, zoete kriek, amberbier en sterk blond) telkens een zeer gekende vertegenwoordiger, die we lieten opboksen tegen een minder bekend bier uit dezelfde stijl. Konden de mensen het bier herkennen, en welk van beide vertegenwoordigers kaapte de hoogste score weg ? De proever met de meeste correcte antwoorden kreeg bovendien een 75 cl-fles van een speciaalbier mee naar huis. Iedereen was verrast hoe moeilijk deze vergelijkende proeverij wel was, en hoe weinig mensen de bieren correct konden inschatten.
Deel 2

Cuvée Angélique (8,3 %) - De Glazen Toren, Erpe-Mere

Brouwerij De Glazen Toren werd officieel geopend op 11 november 2004 door Jef Van den Steen en Dirk De Pauw, beiden afgestudeerde brouwmeesters van de Gentse Hogeschool C.T.L., versterkt met een derde vennoot. Zaakvoerder Jef Van den Steen is bij vele mensen wellicht vrij bekend: hij schrijft artikels voor de Zytholoog en voor Bierpassiemagazine, maar is ook auteur van verschillende boeken die bij het Davidsfonds worden uitgegeven.
De oorspronkelijke brouwzaal had een capaciteit van slechts 500 liter, en na slechts twee jaar drong de nood aan een grotere en professionelere brouwzaal zich op.
In Duitsland werd een nieuwe moderne brouwzaal van 2500 l besteld, die in de loop van 2007 operationeel werd. Maar zelfs met uitbreiding door nieuwe gistingstanks bleven capaciteitsproblemen zich opstapelen, mede door de sterke stijging van de export van de bieren naar USA, Canada, Italië, Japan, Nederland en Groot-Brittannië. Nieuwe tanks waren geen optie: een uitbreiding van de gebouwen in 2008 was noodzakelijk. Er werd een tweede hergistingskamer gebouwd, een koelcel, een ruimte voor de plaatsing van een nieuwe afvulmachine, magazijnruimte, en een kleine winkelruimte. Tenslotte werd de brouwerij voorzien van een laad- en loskade voor vrachtwagens. En dat was nodig, want de Amerikaanse importeur B United International heeft speciaal een tankwagen laten maken om verschillende biersoorten op aangepaste temperatuur naar Amerika te krijgen. De tankwagen is in 4 compartimenten verdeeld, en elk compartiment kan gevuld worden met een ander bier. Regelmatig komt deze tankwagen langs bij De Glazen Toren om zich te laten vullen met 3500 liter bier om naar de USA overgebracht te worden. De overtocht duurt 14 dagen, de tankwagen werd dus speciaal ontworpen zodat het bier onderweg niet slecht zou worden.

Het bier Cuvée Angélique werd in 2006 voor de eerste keer gebrouwen in brouwerij De Glazen Toren door de vrouwelijke leden van de Zythos-vereniging Objectieve ProefAjuinen (OPA) in het kader van hun project “Vrouwen brouwen”. Regelmatig nemen de dames de roerstok in de hand om onder het toeziend oog van brouwmeester Jef Van den Steen een bier te brouwen.
Normaal gezien zijn het steeds eenmalige brouwsels, maar het succes van de Cuvée Angélique was zo groot dat het in 2007 werd opgenomen in het vaste gamma van de brouwerij en het nu het hele jaar door verkrijgbaar is.
Op het etiket staan Angélique en Domien afgebeeld, die in de volksmond den Houilleschoiter (“de kolenkakker”) wordt genoemd. Angélique en Domien bedelden in het begin van de twintigste eeuw als straatmuzikanten in de Aalsterse cafés en op de markten. Domien trommelde en Angélique bediende het draaiorgeltje.
Cuvée Angélique is een amberkleurig en bitter bier van hoge gisting van het type 'Dobbel Special Belge'. Het wordt tweemaal gehopt en heeft een alcoholpercentage van 8,3%.


Kaviaar of Spaghetti (7,5 %) - Vissenaken, Vissenaken

Brouwerij Vissenaken is het project van Rudy Scheys, die in de ban geraakt van bier na een bierproeverij en daarna zelf bier begon te brouwen in een zelfgebouwde installatie in de garage.
Als actief lid van het plaatselijk toneelgezelschap ‘ Welle(n) de Slumme(n) van Vessenake’ brouwde hij jaarlijks een toneelbier voor elke opvoering. Dit is een jaarlijkse traditie sinds 2003. Maar toen de lokale bevolking steeds vaker kwam vragen om het bier ook te kunnen aankopen, werd besloten om de hobbybrouwerij te laten erkennen. In april 2007 werd Brouwerij Vissenaken dan ook officieel opgericht.
De doelstelling van de brouwerij is actief meewerken aan de instandhouding en de verspreiding van de Belgische biercultuur, en dit in de meest ruime zin. Dit houdt onder meer in: zelf thuis brouwen, zoveel mogelijk mensen betrekken en inwijden in het brouwproces, de duizenden Belgische bieren leren kennen en laten waarderen, kleine brouwerijen bezoeken en kennis uitwisselen en Vissenaken op de wereldkaart plaatsen met een eigen brouwerij. Want wat is er erger dan een café zonder bier? Juist, een dorp zonder brouwerij!

Vissenaken heeft twee bieren standaard in hun gamma, Fasso (blond) en Himelein (donker).  Daarnaast wordt er jaarlijks een winterbier De Nacht gebrouwen en telkens een éénmalig bier voor de toneelkring, steeds met een wisselende naam naargelang het opgevoerde toneelstuk. Dit jaar is het Kaviaar of Spaghetti, het toneelstuk werd eind januari 2012 opgevoerd. Het bier Kaviaar of Spaghetti was nog zeer jong bij de lancering van het toneelstuk en is sindsdien al wat geëvolueerd op de fles. Volgens Rudy Scheys zelf neemt het zoete van de alcohol af ten voordele van de bitterheid, en hij verwacht dat tegen het najaar de hop-bitterheid terug zal afnemen. Rudy blijft bijleren en ervaringen trekken uit deze toneelbrouwsel, zodat deze soms zelfs een invloed hebben op het recept van de klassieke bieren van de brouwerij. Soms ontstaat er dan een nieuw bier, zoals het winterbier De Nacht, dat rechtstreeks voortgekomen is uit een toneelbier. Ook deze amber tripel Kaviaar of Spaghetti zal licht aangepast worden en dan opgenomen worden in het vaste gamma van de brouwerij. De eerste versie van dit nieuwe bier staat nu al te lageren.

Nen Bangelijke (9,5 %) - ’t Pakhuis, Antwerpen

Het gebouw, waarin "Huisbrouwerij 't Pakhuis" is gehuisvest, bestaat reeds sinds 1850. In die tijd deed het dienst als grote opslagruimte aan de Zuiderdokken van de Schelde in Antwerpen, totdat deze midden vorige eeuw werden gesloten en dichtgemaakt. In 1996 kwamen enkele mensen op het idee om van dit complex opnieuw iets unieks te maken en de grote opslagruimte uit de 19de eeuw in hartje Antwerpen om te bouwen tot de eerste huisbrouwerij in het Antwerpse.
De brouwerij is echt het hartje van de zaak, en de bezoeker krijgt de mogelijkheid om vanuit alle hoeken van de zaak de verschillende fasen van het brouwproces mee te volgen. Essentieel is ook dat de huisbieren nergens anders te verkrijgen zijn. De drie huisbieren van ’t Pakhuis zijn Antwerps Blond bier, Antwerps Bruin bier en Nen Bangelijke.

Nen Bangelijke is de trots van Brouwerij ’t Pakhuis. Toen het eerste brouwsel in de brouwerij geproefd werd, merkte een bierkenner op: "Da's een bangelijke goei pint!". Meteen was de naam geboren. Nen Bangelijke is een sterk bier, zwaar gehopt met een rijke volmondigheid.
Nivoo (7 %) - Gibrit, Nieuwrode (gebrouwen bij Brouwerij Anders!, Halen)

Sandra Mannaerts uit Nieuwrode groeide op in het ouderlijk huis met een vader die als hobby bier brouwde in de kelder. Later werd er zelfs speciaal een tuinhuis gebouwd waarin hij een semiprofessionele brouwerij installeerde. In 2005 wou dochterlief haar vleugels spreiden en ter gelegenheid van het huwelijk deed ze een beroep op de hobby van haar vader Ivo: ze vroeg hem of hij geen ‘trouwbier’ kon maken dat ze konden schenken en meegeven aan de aanwezigen op het feest. Helaas, 6 weken na het huwelijk, sloeg het noodlot toe. De vader overleed en alle bierrecepten verdwenen in een kast.
In 2010 begon echter bij Sandra het idee te groeien om toch iets met Ivo’s droom te doen. Ze ging op zoek naar een brouwerij en belandde uiteindelijk bij Brouwerij Anders! in Halen.  Brouwerij Anders! is de relatief jonge brouwerij van Bart Durlet en Davy Daniëls, die de nadruk legt op kleinschaligheid.  De brouwerij opende in Halen in het najaar van 2011 en zal een ondersteunende rol spelen voor iedereen in de bierwereld en zich specialiseren in het produceren van bier in opdracht van derden, vanaf volumes van 1.000 liter.

Nivoo is echt kakelvers. Om 16u00 op de dag van de degustatie stond het nog in de warme kamer in de brouwerij. Nivoo wordt officieel pas op 30 april gelanceerd, dus O.B.A.D. kreeg hier een mooie première! We onthouden vooral de smaak van dit jonge bier, want het gebeurt zelden dat we de kans krijgen om zo’n vers bier te drinken. Binnen enkele maanden kunnen we dan een vergelijkende smaaktest doen, en proeven hoe het bier ondertussen evolueerde.
Ondertussen is er 4.000 liter gebrouwen waarvan wij dus de allereerste liters mochten proeven! Het is een ietwat troebele, smaakvolle en fruitige tripel van 7 % geworden, die tegelijk pittig en evenwichtig overkomt. In de naam van het bier is Ivo’s naam verwerkt, en de dubbele “o” staat symbool voor de twee trouwringen.