Algemene bierdegustatie - zaterdag 17 januari 2009
100 jaar Fanfare St. Vincentius (5%) - Den Herberg, Buizingen

Den Herberg is een café-taverne waarin Bart Devillé op 16 februari 2008 ook een gloednieuwe brouwerij opende. Hij knutselde de installatie bijna volledig zelf in elkaar met oude melktanks. Per brouwsel vervaardigt hij ongeveer 1800 liter bier. Naast café-uitbater en brouwer is Bart ook vioolbouwer; de oorspronkelijke bedoeling was om de bieren naar componisten of muzikanten te noemen.
100 jaar Fanfare St. Vincentius is het eerste bier dat op de markt werd gebracht. Het werd gebrouwen voor het jubileum van de fanfare uit Buizingen en is de voorloper van Den Herberg Amber. Verder brouwt hij ook Den Herberg Tarwe, Den Herberg Blond en Den Herberg Bruin.
Hopus (8,5%) - Lefebvre, Quenast

Dit bier werd in november 2008 gelanceerd op de Horecabeurs in Gent en plaatst zich in de nieuwe bittertrend. Vijf verschillende hopsoorten werden gebruikt voor de creatie van dit bier dat zich presenteert in een aantrekkelijke fles. De bedoeling is dat het gistdepot in de fles apart wordt gedegusteerd in een klein glaasje.
Brouwerij Lefebvre werd opgericht in 1876 door Jules Lefebvre (jachtwachter, landbouwer, herbergier en moutbewerker) in Quenast waar de talrijke steenhouwers die hard labeurden in de purpersteengroeven hun droge kelen moesten smeren.
In 1921 verhuisde zijn zoon August de brouwerij van het dorpscentrum naar een naburige heuvel om te ontsnappen aan de overstromingen van de Zenne.
In de jaren ’70 kwam de vijfde generatie Lefebvre’s aan het roer en in 1983 verleende de Abdij van Floreffe aan de familie een licentie voor het brouwen van de abdijbieren Floreffe (blond, dubbel, tripel, wit en Prima Melior). De bekende honingbieren Barbâr en Barbâr Winterbok werden midden jaren ’90 gelanceerd. Andere bieren zijn Blanche de Bruxelles, Moeder Overste, en Saison 1900.
Hij Komt Van Kanegem (6%) - Proefbrouwerij, Lochristi

Tot 1986 werd dit bier bij Riva in Dentergem gebrouwen (Liefmans Breweries), waar het een etiketbier van Vondel was (hetzelfde bier als Vondel, maar met een andere naam en een ander etiket). Sinds enkele jaren wordt Hij Komt Van Kanegem opnieuw gebrouwen, maar nu met een origineel recept bij de Proefbrouwerij in Lochristi, die voornamelijk bieren brouwt in opdracht van anderen (al dan niet naar eigen recept).

Ne Walenman (6,5%) - Boelens, Belsele voor de Laakdalse Bier Shop

De Laakdalse Bier Shop in Veerle-Laakdal laat voor de promotie van Kempische streekbieren Ne Walenman brouwen bij Boelens in Belsele. De naam verwijst naar de mensen van de streek die indertijd als seizoensarbeider naar Wallonië trokken.
Brouwerij Boelens ontstond eind 19de eeuw door samenwerking tussen de familie Boelens (graanhandelaars, mouters en eigenaar van een brouwerij in Lokeren) en familie De Meester uit Belsele (brouwerij De Valk). De huidige brouwer Kris Boelens heeft de familietraditie in ere hersteld en brouwt tegenwoordig een gamma aan streekbieren: de honingbieren Bieken (8%) en Pa-Gijs (8,5%), het fruitbier Prinsesken (5,5%), Waaslander (5,5%), het kerstbier Santa-Bee (8,7%) en de bekende Waase Wolf (6%) die gebrouwen werd ter ere van de mysterieuze wolf die eind jaren 2000 het Waasland onveilig maakte.
De Zeezuiper (8%) - Scheldebrouwerij, Meer

De Nederlandse Scheldebrouwerij uit ’s Gravenpolder werd in 1994 opgericht en verhuisde onlangs naar het Belgische Meer. Ze experimenteert graag met bijzondere ingrediënten, zoals koriander en curaçaoschil in De Zeezuiper.
De Scheldebrouwerij werd door Nederlandse bierproevers verkozen tot brouwers van het beste bokbier, een bierstijl die in België amper bekend is maar zeer populair is in Nederland. De weinige Belgische brouwers die een bokbier produceren, doen dit veelal exclusief voor de Nederlandse markt.
De inspiratie voor de namen van de bieren komt vaak uit oude volksverhalen, zoals Dulle Griet (genoemd naar het Gentse kanon, 6,5%) en Lamme Goedzak (7%). Andere bieren zijn ’t Schoenlappertje (met zwarte bessen), Oesterstout, Merck toch hoe sterck, Scheldepils, Wildebok (bruin-rode herfstbok van 6,5%), Mug (5%) en Witheer (ter promotie van de Middelburgse Norbertijnenabdij).
Jessenhofke (8%) - Proefbrouwerij, Lochristi voor Jessenhofke, Kuringen

Gert Jordens en Christel Putzeys baten in Kuringen bij Hasselt een eigen Demobrouwerij en een Bed & Breakfast uit (met kamers die “Hop” en “Mout” heten), waar gasten een dag kunnen meebrouwen in de eigen brouwinstallatie.
Gert werd in 2002 uitgeroepen tot beste amateurbrouwer door de Limburgse Biervrienden, en kon in 2005 zijn amateurinstallatie uitbreiden tot een capaciteit van 120 liter per brouwsel.
Hij gebruikt alleen ingrediënten van gecertificeerde biologische oorsprong.
Momenteel wordt er nog maar één bier gecommercialiseerd: het Jessenhofke, via de Proefbrouwerij omdat de eigen installatie te klein is. Het is een kruidenbier met biogarantielabel, onder controle van Blik. Het brouwwater wordt opgepompt uit de ondergrond en behandeld met de omgekeerde osmose-techniek, een moderne wijze van waterbehandeling die geen chemicaliën vereist.
Gouden Carolus Hopsinjoor (8%) - Het Anker, Mechelen

Maar liefst 4 soorten hop werden voor dit bier gebruikt (Golding, Spalt, Hallertau en Saaz) en op verschillende tijdstippen in het brouwproces toegevoegd. De Hopsinjoor was één van de eerste bieren die opnieuw de kaart van de bitterheid trok, en werd hiervoor beloond met de consumententrofee op het Zythos BierFestival in 2008. De naam is een woordspeling naar de diverse hoppen die gebruikt werden, en ook naar het figuurtje “Opsinjoor” dat verweven is met de Mechelse geschiedenis.
Brouwerij Het Anker uit Mechelen is één van de oudste van België en wordt reeds vernoemd in 1369. De koperen ketels in de brouwzaal dateren van net na de Tweede Wereldoorlog.
Hun standaardbieren zijn Gouden Carolus Classic, Ambrio en Tripel. De Cuvée van de Keizer “Blauw” wordt vanaf 24 februari (dag van de geboorte van Keizer Karel) in beperkte hoeveelheid gebrouwen en is een uitstekend bewaarbier. De nieuwe Cuvée van de Keizer “Rood” kwam onlangs op de markt voor de tiende verjaardag van Cuvée van de Keizer “Blauw”. Verder zijn er nog de Gouden Carolus Christmas en Gouden Carolus Easter, de Blusser (een pilsbier), Margriet (een 4-granenbier dat gebruik maakt van rozenknoppen), een fruitbier Boscoulis en Het Anker Herfstbok, dat sinds 2003 na 30 jaar opnieuw aanknoopt met de bock-traditie.
Vrij nieuw is ook de Gouden Carolus Single Malt Whisky, waarbij het moutbeslag van de Tripel wordt gedestilleerd.
In december 2008 werd bekend gemaakt dat Het Anker de brouwcapaciteit verdubbelt door vier extra gistingstanks te plaatsen.
Stille Nacht ’07 (12%) - De Dolle Brouwers, Esen

Een fietsclubje van vier leden, dat reed onder de naam “De Dolle Dravers”, merkte dat er bij fietsers een parate kennis heerste over de regionale biercultuur. In 1980 namen deze vier een leegstaande brouwerij over in Esen bij Diksmuide, en herdoopten ze zichzelf tot “De Dolle Brouwers”. Hun eerste bier was het Oerbier, waarvan ze het prototype thuis in de wastobbe gemaakt hadden.
Ze gebruiken enkel natuurlijke ingrediënten (o.a. Poperingse hopbellen). Naast Oerbier (9%, dat een frisse zurige smaak krijgt dank zij melkzuurbacteriën) brouwen ze ook Arabier (8%, met dry hopping), Dulle Teve (10%, een bittere tripel met witte kandij), Special Extra Export Stout (9%, ontworpen op aanvraag van een Amerikaanse invoerder), en de moeilijker te verkrijgen Boskeun (paasbier) en Stille Nacht (kerstbier).
Het wort van Stille Nacht zou het zwaarste zijn van het land. Dit wordt vele uren gekookt, drooggehopt, en hergist op fles. In de kookketel wordt witte kandij toegevoegd, en Nugget hopbellen uit Poperinge. Het is met recht hun prestigebier.
Volgens de Dolle Brouwers is het, mits koel en donker bewaard, onbeperkt houdbaar. Bierliefhebbers weten dat het bier zelfs na jaren liggen zijn kwaliteiten behoudt, zoniet verbetert.
(flyer: klik hier)