Wie zijn we ?
Wat doen we ?
Zythos
De Objectieve Bier Academie Diest (O.B.A.D.) is een bierproeversvereniging, aangesloten bij Zythos vzw. O.B.A.D. werd onder impuls van enkele overtuigde bierliefhebbers opgericht op 18 januari 2008.

Eerst en vooral zijn we allemaal liefhebbers van een goed glas eerlijk gebrouwen bier, en appreciŽren we het ruime smakenpalet en de vele authentieke bierstijlen die ons land te bieden heeft. We respecteren de gedrevenheid en ambacht van de vele kleine(re) artisanale brouwers die vaak nog met traditionele bierstijlen bezig zijn.

Omdat we de rijke biercultuur van ons land niet verloren willen zien gaan, proberen we, op onze bescheiden manier, een rol te spelen in de promotie van ambachtelijke bieren en het bekend maken van de artisanale brouwerijen.
We willen ons steentje bijdragen aan de verrijking, bekendmaking en instandhouding van onze Belgische biercultuur door de rijkdom en enorme variŽteit van het bierlandschap duidelijk te maken, aandacht te eisen voor traditionele bierstijlen, en de vervlakking en verzoeting van de smaak en de consumptie van zielloze massaproducten aan te klagen.

Regelmatig komen we samen om nieuwe bieren of smaken te ontdekken en te genieten van een bekend of minder bekend bier. Iedereen is welkom bij onze club, je hoeft helemaal geen grote bierkenner te zijn. Je moet alleen maar open staan voor al het wonderbaarlijke dat onze biercultuur te bieden heeft en kunnen genieten van ambachtelijk gebrouwen bier waar de brouwer zijn hart en ziel heeft ingestoken.

De Objectieve Bier Academie Diest is aangesloten bij de Cultuurraad in Diest.
Bierdegustaties : Elk jaar houden we een 6-tal bierdegustaties. Afwisselend zijn dit algemene proeverijen waarbij enkele nieuwe bieren van artisanale brouwerijen onder de loep worden genomen, en uitgebreide en informatieve themaproeverijen waarbij we ons laten inspireren door de bieren van een bepaalde brouwerij, een bepaalde bierstijl, een bepaald ingrediŽnt, een bepaalde streek of land, een bepaalde smaak of seizoen.

Voordracht met gastspreker : Naast de proefavonden ontvangen we ook elk jaar een gastspreker uit de brouwerijwereld.

Brouwerijbezoeken en uitstappen : Elk jaar gaan we een aantal keer op uitstap, naar een brouwerij of een andere bierige bestemming. Er wordt telkens voor vervoer gezorgd, en ter plaatse worden de nodige degustaties voorzien.

Diverse : Onze vaste activiteiten worden bovendien aangevuld met wisselende evenementen. Dit kunnen uitstapjes zijn naar steden of begeleide bezoeken met een bierthema, een busreisje langs de verschillende lambikbrouwerijen en geuzestekers tijdens Toer de Geuze, of  een Zomerse Pop-up met een aantal razend interessante bieren op vat.
Viermaal per jaar brengen we bovendien ons eigen ledenblad "
Academisch Nieuws" uit, met bier-, brouwerij- en festivalbesprekingen en ander nieuws.
Zythos (www.zythos.be) is de nationale confederatie van bierproeversverenigingen. Zij behartigt de belangen van de Belgische bierconsument en voert promotie voor de ondersteuning van onze biercultuur en de kleinere artisanale brouwers. Zythos komt op voor de verdediging en het behoud van bedreigde biersoorten (Oud Bruin, traditionele Oude Geuze, Henegouwse Saison...) en strijdt tegen de vervlakking van de smaak.
Zythos streeft naar de erkenning van Belgisch bier als onderdeel van onze cultuur, brouwerijtraditie, levensstijl en gastronomie en organiseert allerhande projecten om de Belgische bieren en hun smaken te bevorderen.
Vier keer per jaar geeft Zythos vanuit onafhankelijk standpunt "
De Zytholoog" uit, een biermagazine met informatie over nieuwe brouwerijen, nieuwe bieren, een brouwerijdossier, bierbesprekingen, (brouw)geschiedenis en recepten. Dit magazine is niet in de handel verkrijgbaar en wordt alleen verstuurd naar de leden van Zythos.
Elk jaar organiseert Zythos het
Zythos BierFestival (ZBF), het grootste bierfestival van BelgiŽ, waar een 100-tal verschillende brouwerijen en bierfirmaís aanwezig zijn. Aan de verschillende standjes kan je in ruil voor een jeton ťťn van de vele aangeboden Belgische bieren proeven.
Zythos is een verbond van onafhankelijke lokale en regionale verenigingen. Lidmaatschap van Zythos kan je alleen verkrijgen door lid te worden van een lokale lidvereniging. De
Objectieve Bier Academie Diest is aangesloten bij Zythos en werkt actief mee aan de doelstellingen van de confederatie.