Brouwerijen
Bierfirma's
Brouwerij of bierfirma?

Sinds 2005 hanteert Zythos vzw een nieuwe indeling van de Belgische bier- en brouwerijwereld.

Brouwerijen: dit zijn ondernemingen die over eigen brouwinstallaties beschikken en deze ook daadwerkelijk gebruiken voor het brouwen van (tenminste een deel van) hun bieren. Het begrip "brouwerij" gaat daardoor terug naar zijn letterlijke betekenis: "plaats waar bier gebrouwen wordt". De brouwerij moet de eigen installaties regelmatig gebruiken om te brouwen, maar moet niet noodzakelijk elke liter van elk bier zelf brouwen en hoeft ook niet alle fasen van het brouwproces zelf uit te voeren.

Bierfirma's: dit zijn ondernemingen die eigenaar zijn van een of meer eigen, originele bieren en deze als hoofdactiviteit zelf commercialiseren, maar die zelf niet over een brouwinstallatie beschikken om ze te brouwen, de productie gebeurt elders.
Hageland

De Objectieve Bier Academie Diest heeft zich vanaf de oprichting in 2008 altijd sterk ingezet voor de lokale brouwerijen en bierfirma's van het Hageland, zowel met onze degustaties, brouwerijbezoeken, streekbierenmarkt en ons jaarlijks bierfestival, als in het Academisch Nieuws en op alle andere plaatsen waar we als standhouder aanwezig zijn.
Kleine brouwerijen hebben het immers vaak moeilijk om de mensen uit de eigen regio te bereiken: het is niet gemakkelijk om ingang te vinden in de lokale cafés, en om het bier te verdelen in de lokale drankenhandels is vaak duur transport nodig. Onze bierclub wil dan ook vooral de mensen in contact brengen met al het lekkere dat onze eigen regio te bieden heeft.

Hieronder is een lijst te vinden van alle brouwerijen en bierfirma's uit het Hageland. Klik op de naam om naar de website van de brouwerij of bierfirma te gaan.
Loterbol, Diest
Stadsbrouwerij, Aarschot
Abdij van Averbode-Het Moment, Averbode
Craywinckelhof, Lubbeek
Vissenaken, Vissenaken
De Vlier, Holsbeek
De Schuur, Linden
Wolf, Aarschot
Paters en Prinsen, Zichem
Den Druppel, Aarschot
De Kale Ridders, Landen
Hoplinter, Oplinter
Flawaal, Hoegaarden
Broeder Jacob, Wezemaal
Nieuwhuys, Hoegaarden
Buvens, Diest
Van Hellemont, Lubbeek
Comesier, Wolfsdonk
Braus, Langdorp
Aareberg, Aarschot
Antidoot, Kortenaken
Decum, Tienen
Moutgaarden, Hoegaarden
Viva Brews, Holsbeek
Bierferm, Diest
Dorpsbrouwerij Bierbeek, Bierbeek
Brickx, Geetbets
Brouwerij Helmes, Landen
Dorpsweyden, Zoutleeuw
De Kapoen, Aarschot
De Carport, Kortenaken