Internationale degustatie Nederlandse bieren - vrijdag 16 januari 2015
(flyer: klik hier)
 
Bij de Objectieve Bier Academie Diest wisselen we themadegustaties af met algemene degustaties.

Daar waar de themadegustaties gepaard gaan met een uitgebreide presentatie en extra informatie rond een bepaald onderwerp, houden we het bij de algemene degustaties bewust beperkt. In een gezellige, ongedwongen café-sfeer proeven we dan onbevooroordeeld van 8 biertjes, met slechts een korte uitleg per bier.





Maar soms krijgen ook onze algemene degustaties een bepaald thema mee. Deze keer kijken we over de landsgrenzen en maken we er een internationale degustatie van.

Wie dacht dat er in Nederland geen goede bieren worden gemaakt, moet dringend zijn mening herzien. Kees, Emelise, De Molen, Oersoep, Rooie Dop, Het Uiltje, Van De Streek, Baxbier, De Prael, Jopen, Maximus, 't IJ,... Het zal zelfs moeilijk zijn om het te beperken tot 8 bieren !

Wanneer :  vrijdag 16 januari 2015 (20u)
Waar :       
De Ketel, Diestersteenweg 237, Kaggevinne (Diest)
Prijs :        
€ 6 voor leden, € 10 voor niet-leden
Vooraf inschrijven :
obad@telenet.be
Sergeant Pepper (7 %) - Oersoep, Nijmegen

Oersoep werd in 2012 opgericht door Sander Kobes en Kick van Hout. De naam Oersoep wijst in de natuurwetenschappen op de mix van dode materie waaruit het leven op aarde ontstond, maar voor de brouwers wijst de naam op de mix van mout en water waaruit het bier geboren wordt. Tegelijk wijst de “oer” op het feit dat ze graag oude brouwtechnieken nieuw leven inblazen om nieuwe en complexe bieren te creëren en zo uit die soep iets opwindends te laten voortkomen. Ze kiezen hun grondstoffen bewust en werken zoveel mogelijk met lokale en biologische producten. De brouwers hechten ook veel belang aan foodpairing. Initieel bottelden ze hun bieren alleen in flessen van 75cl om de mensen aan te sporen het bier te drinken in goed gezelschap of bij een feestmaal. Inmiddels zijn de bieren ook in 33cl beschikbaar.

Om nog wat orde te bewaren in de veelheid aan experimentele bieren hebben ze vier hoofdcategorieën waarin ze elk bier onderbrengen.
“Saison” is geïnspireerd op de bieren uit het Waalse Henegouwen die in de winter op boerderijen gebrouwen werden om in de oogsttijd gedronken te worden. De Saisons van Oersoep zijn in de eerste plaats dorstlessend, droog en kruidig. Er zijn varianten met spelt, rozemarijn en ruwe tarwe, met gemengde gisten, en met rijping op hout.
“Donker en Diep” maakt vooral gebruik van gebrande moutsoorten en heeft “zwoele zwarte smaken” gaande van toffee over koffie tot chocolade. In sommige zit een rokerige toets dankzij mout die de brouwers zelf gerookt hebben. Andere bieren lageren op oude vaten van whisky of bourbon.
“God is Goed” bevat bieren die gebrouwen worden met wilde gisten (uit de lucht of afkomstig van fruit), maandenlang rijpen op houten foeders en dan geblend worden - vergelijk maar met geuze en oud bruin. De smaak van deze bieren varieert tussen licht zurig en stevig zuur met een champagne-achtige frisheid en een funky ondertoon.
“Bruisend en Blond” lijkt de meest onschuldige serie: blonde bieren met kruidige of fruitige toetsen. Hierbij horen echter ook de IPA’s die soms allesbehalve braaf zijn, zoals de Brettanosaurus Rex die een tweede gisting ondergaat met brettanomyces.

In 2014 verhuisde Oersoep naar een voormalige fabriek van Heinz: het Honig-complex. Dit is een broedplaats voor jonge, creatieve ondernemers, een mengelmoes van horeca, sport, cultuur, winkels en creatieve bedrijven. Helaas bestaan er plannen om dit gebouw plat te slaan en er woningen te bouwen, maar dat duurt wellicht nog tot in 2022. In de buurt van het Honigcomplex is al gestart met de bouw van een nieuw woon-werkgebied, en de aanwezigheid van de diverse tijdelijke ondernemers zorgt voor een bruisende omgeving. De huur van al deze bedrijven zorgt er tegelijk voor dat de verbouwingen en nieuwbouwprojecten gefinancierd worden. De brouwerij van Oersoep kan bezocht worden, en de bieren kunnen geproefd worden in Stoom, de brewpub naast de deur die ook interessante gerechtjes aanbiedt.

Sergeant Pepper Saison - 7 vol.% alc., 25 cl.
Dit bier zit uiteraard in het vakje van de saisons. Het is een droog en peperig bier met een pittig gistprofiel. Een goede dosis hop geeft warme smaken van sinaasappel, en tarwemout zorgt voor een mooi dik schuim. Het is vooral een verfrissende doordrinker. Volgens de website past hij goed bij geitenkaas, schaal- en schelpdieren en stevige salades.
Ongelovige Thomas (10 %) - Jopen, Haarlem

Jopen ontstond uit een project om de oude Haarlemse brouwtraditie in ere te herstellen en zo Haarlem opnieuw op de bierkaart te zetten. In de 14de eeuw ontstonden er heel wat brouwerijen langs de rivieren van Haarlem, omdat langs die weg de grondstoffen werden aangevoerd. Biervaten met een inhoud van 112 liter werden toen Jopen genoemd. Om het bier een betere smaak te geven, werden kruiden toegevoegd, de gruit die in België ook gebruikt werd. In 1407 werd in Haarlem volgens het “brouwerskeur”, een gemeentelijk voorgeschreven recept, het kruidenbier Koyt gebrouwen dat tot ver buiten de landsgrenzen bekend werd door zijn goede en constante kwaliteit. In 1501 werd er voor het eerst een stadsrecept met hop gebrouwen. Begin 17de eeuw steeg de bierconsumptie door een toenemende verstedelijking en de groei van de scheepvaart. De rivieren waren intussen vervuild, en daarom werd duinwater in vaten over de rivieren naar Haarlem verscheept. Midden 17de eeuw kwamen de gloriedagen en verenigden de brouwers zich in machtige gilden; het aantal brouwerijen verdrievoudigde. Een eeuw later ging het echter weer bergafwaarts wegens zware accijnzen en de stijgende populariteit van koffie en thee. Uiteindelijk sloot in 1916 de laatste Haarlemse brouwerij haar deuren.
In 1992 werd de Stichting Haarlems Biergenootschap opgericht, die uit de stadsarchieven twee oude stadsrecepten boven water haalden uit 1407 en 1501. Deze werden gereproduceerd door de universiteit van Leuven en werden Jopen genoemd, naar de vaten uit de 14de eeuw. Het Hoppenbier uit 1501 werd als eerste gebrouwen en kwam eind 1994 op de markt. Een jaar later was het de beurt aan de Koyt uit 1407.

In 1996 werd Jopen BV opgericht, werden er investeerders gevonden, en startte het bedrijf als bierfirma die de bieren in diverse brouwerijen liet brouwen. In 2005 werd de oude Haarlemse Jacobskerk aangekocht, waar eind 2010 de brouwerij in gebruik genomen werd. De Jopenkerk is een prachtige locatie, met een Grand Café waar je de bieren kan proeven met uitzicht op de imposante brouwinstallatie. De bar sleepte in 2013 de prijs “Mooiste Bar van Nederland” in de wacht. Er is ook een “zwevend” restaurant dat een meer uitgebreide kaart aanbiedt met mooie bier-spijscombinaties. De voormalige Pastorie van de kerk werd ingericht als belevingscentrum waar je de brouwgeschiedenis van Haarlem en de geschiedenis van de Jopen-bieren kan ontdekken.
Amper vier jaar na de Jopenkerk werd in november 2014 een nieuwbouw in het industriegebied Waarderpolder als tweede locatie in gebruik genomen, voorlopig alleen als bottelarij, lagerplaats en tweede proeflokaal, maar met de bedoeling om er binnenkort ook een tweede volwaardige brouwinstallatie in onder te brengen. Er is alleszins gedacht aan de toekomst, want de enorme volautomatische bottellijn wordt momenteel nog maar twee uur per dag gebruikt. Beide locaties zullen naast elkaar blijven bestaan en zullen bieren blijven ontwikkelen waarachter een bijzonder verhaal zit. De brouwerij viel al verschillende keren in de prijzen met haar bieren.

Ongelovige Thomas - 10 vol.% alc., 33 cl.
Ongelovige Thomas is een quadrupel met Amerikaanse hop. De hoofdsmaak is een volle moutsmaak, terwijl de Amerikaanse hop zorgt voor een fruitig karakter. Het bier bevat Pale Ale mout, gerstemout, munichmout, haver, kristalmout, Special B mout, geroosterde tarwe, kandijsuiker en drie hopsoorten (Simcoe, Cascade en Chinook). Het werd genoemd naar de apostel Thomas die zijn naamdag heeft op 21 december, de start van de winter; het is een donker verwarmend bier dat kracht geeft in donkere dagen. 
HighHops (6 %) - Maximus, Utrecht

Brouwerij Maximus begon haar geschiedenis als “brouwerijhuurder” in 2011, en in dat jaar werden ze meteen winnaar van de prijs voor het Meest Gewaardeerde Bier van de provincie Utrecht. In 2012 opende Maximus een eigen brouwerij en proeflokaal in een nieuwbouwpand aan het Maxima-park in Utrecht.
De drie initiatiefnemers hadden allemaal al ervaring in de bierwereld: Ewald Visser en Arend-Jan van Dieën waren bedrijfsleiders van Kafé België in Utrecht, en Marcel Snater verdiende reeds zijn strepen in bierland met bierfirma De Snaterende Arend. Ze brouwen nu hun ambachtelijke bieren in mooie koperen ketels die met stoom verwarmd worden. Aan de brouwerij is een proeflokaal gekoppeld, met in de zomer een ruim terras en met twee zaaltjes voor feestjes, vergaderingen of teambuilding. Er kan ook iets gegeten worden: het proeflokaal biedt een selectie van hapjes en streekproducten (meestal met biologische ingrediënten), en om de twee weken kan je er op woensdag een driegangenmenu eten, uiteraard met Maximus-bier. Zoals het goede Nederlanders betaamt, melden ze op hun website dat je er makkelijk met de fiets naartoe kan rijden… In Utrecht-stad is hun officiële proeflokaal ‘De Drie Dorstige Herten’, en ook in Kafé België zijn altijd Maximus-bieren te vinden.
Naast een gewone brouwerij is Maximus een “leerwerk-bedrijf” waarin jongeren worden opgeleid. Ze werken ook, net als de Amsterdamse brouwerij De Prael, met mensen die door omstandigheden een bepaalde achterstand hebben op de arbeidsmarkt. Deze mensen kunnen na een inloopperiode bij Maximus makkelijker elders aan de slag in een betaalde job.

Maximus wil alleen bieren maken die de brouwers zelf lekker vinden: doorgaans zijn het bieren die vlot doordrinkbaar zijn maar wel verrassend blijven bij elke slok. Enkele van hun bieren zijn bijvoorbeeld Pandora Dutch Pale Ale (blond, 6%), Brutus American Amber Lager (amber, 6%), Saison Wallonisch (blond, 5%), verschillende soorten stout, diverse seizoensbieren, Weizen, Pumpkin, Fat-Cherry, Imperial Saison, Lentebock en Herfstbock, Black Saison,  Winterbier,… aangevuld met “wat er nog in het vat zit”.

HighHops - 6 vol.% alc., 33 cl.
Een amberkleurige India Pale Ale, met dryhopping met vijf Amerikaanse hopsoorten die verrassende frisse tonen geven met een niet te zware bittere afdronk. Het ontwerp van het etiket en logo is van de hand van Leffe Goldstein.
Chica Americana IPA (7,1 %) - Rooie Dop, Utrecht (gebrouwen bij De Molen, Bodegraven)

Rooie Dop werd opgericht in 2012 door Mark Strooker. Zijn filosofie: hij wil zich niet in bochten wringen om zijn bier binnen één of andere bierstijl te laten passen, het belangrijkste is dat het bier gewoon goed smaakt. Enkele van zijn bieren bevatten onconventionele ingrediënten en zijn inderdaad haast onmogelijk te definiëren, maar door deze originele recepten valt hij natuurlijk goed in de smaak bij bierkenners. Ook een aantal van zijn meer “klassieke” bieren scoren echter goed bij de gevorderde bierliefhebber, aangezien ook deze klassiekers geen simpele biertjes zijn. In 2014 werd Rooie Dop door de website Ratebeer uitgeroepen tot “beste nieuwe brouwer van Nederland”.
Mark “The Dude” Strooker vindt dat brouwen een proces van evolutie is, en heeft veel oor naar de opinies van anderen. Hij werkt dan ook heel graag samen met andere brouwers om recepten te ontwikkelen en van elkaar te leren. Andersom zijn hobbybrouwers altijd bij hem welkom voor advies, in zijn eigen proeflokaal. Hij heeft in Utrecht in een kelder onder een steiger The Brew Dungeon ingericht waar hij zijn creaties serveert en proeverijen organiseert. Er staat ook een kleine brouwinstallatie waarin hij zijn testbrouwsels maakt, maar zijn commerciële bieren worden gebrouwen bij De Molen of bij Oersoep. Zijn bieren zijn nu verkrijgbaar in meer dan 25 landen en de omzet groeit voortdurend. Daarom is zijn volgende doelstelling om een eigen officiële brouwerij op te richten.

Net als Oersoep brengt hij zijn bieren onder in 3 categorieën.
“Hoppy & Happy”: hierin zijn de IPA’s en andere Pale Ale’s ondergebracht.
“Malty Goodness”: bij deze bieren ligt de nadruk op de mout, de groep omvat coffee porter, oatmeal stout, en andere stevige bieren.
“Special, Limited Editions & Collaborations”: hierin zit alles wat niet in de andere twee vakjes thuishoort, zoals houtgerijpte bieren en bieren met ongebruikelijke ingrediënten (zoals een white IPA met passievruchten, een haverstout met rode wijn, of een bier met gerookte thee)

Chica Americana IPA - 7,1 vol.% alc., 33 cl.
Dit bier bevat drie moutsoorten (pale, munich en cara), havervlokken, en vier hopsoorten (Amarillo, Cascade, Chinook en Columbus). Het werd gebrouwen bij De Molen. De datum op het etiket is de botteldatum, niet de houdbaarheidsdatum! Deze Chica Americana IPA was van in het begin een hit bij bierkenners. Het is geen klassiek voorbeeld van een Amerikaanse IPA en past niet netjes in het rijtje, maar dat is uiteraard net het handelsmerk van Rooie Dop. Chinook en Cascade zijn prominent aanwezig in het bier, op een basis van biscuit-achtige moutigheid. Volgens de website zijn de sleutelwoorden tropisch fruit, hop, moutigheid, fris en bitter.
Met je Cascade groene trui (8,4 %) - Het Uiltje, Haarlem (gebrouwen bij Jopen, Haarlem)

Het Uiltje is het project van Robbert Uyleman: hij is de oprichter, de brouwer en het creatieve brein en doet alles, van vormgeving tot recepten en gekke experimenten, met een frisse kijk op de Nederlandse biercultuur en bierstijlen. Robbert begon zijn brouwavontuur door thuis te brouwen met vrienden. Na de eerste brouwsels bleek niet iedereen even enthousiast en gedreven, en daarom ging Robbert op zijn eentje door. Hij experimenteerde met bock, weizen en tripels, maar merkte al snel dat zijn meer uitgesproken bieren het best in de smaak vielen. Daarom bestaat zijn gamma nu ook uit de meer extreme bierstijlen: felle IPA’s, hoppige amber ales, rookbieren, bieren met kruiden en specerijen, zure bieren, imperial stouts, barley wines, en houtgerijpte bieren. Hij is absoluut niet zuinig met hop, of in zijn eigen woorden: “bij Het Uiltje denken wij in kruiwagens hop!” Zijn ambities zijn in elk geval groot, hij wil bieren maken die er net even bovenuit springen door het gebruik van belachelijke hoeveelheden hop of door aan eenvoudige bierstijlen een speciale twist te geven. Hij wil ervoor zorgen dat er wat meer Nederlands speciaalbier gedronken wordt in plaats van de gebruikelijke Belgische speciaalbieren. Met zijn slogan “Even een Uiltje knappen!” wil hij de consumenten aansporen om eens iets anders te proberen dan ze gewoon zijn.
Aangezien Robbert momenteel geen eigen brouwinstallatie heeft, worden zijn bieren gebrouwen bij “de betere brouwerijen in Nederland” zoals Jopen.

In 2013 kwam zijn eerste officiële bier op de markt: de UPA, wat staat voor Uil Pale Ale. Daarna volgden Dwerguil, Velduil, Schreeuwuil, Ransuil en Bosuil, en deze zes uilen vormen nu het vaste gamma van Het Uiltje.
Naast dit vaste gamma komen er met de regelmaat van de klok limited editions en gekke brouwsels op de markt. Enkele voorbeelden zijn Meneer De Uil (barrel aged op diverse whiskyvaten), Pepperspray Porter (een porter met hete pepers), Uilskuiken (laagalcoholisch maar wel stevig gehopt met Nelson Sauvin).
Een leuke gimmick is het uiltje op het etiket van de flesjes. De meeste uiltjes zijn hetzelfde, maar af en toe zit er een flesje tussen waarop het uiltje er net iets anders uitziet dan normaal. Als je een flesje hebt met een speciaal uiltje, bijvoorbeeld eentje met rare ogen, met een tattoo of met een ooglapje, dan kan je een foto maken van jezelf met het flesje en doorsturen naar de brouwer, die deze foto dan in zijn maandelijkse nieuwsbrief zet.

Met je Cascade Groene Trui - 8,4 vol.% alc., 33 cl.
Een Imperial Double IPA, een hopbom die toch gevaarlijk goed doordrinkbaar is. Op het etiket staat veel informatie, vooral over hoe je het bier moet behandelen. Als het een hoppig bier is, zoals een IPA, dan moet je je haasten want zo’n bier bewaart niet zo mooi. Een sterke gerstewijn of imperial stout kan je daarentegen wel langer bewaren.
Hop Art #5 (6,8 %) - vandeStreek, Utrecht (gebrouwen bij De Zeven Deugden, Amsterdam)

Ronald en Sander van de Streek zijn twee enthousiaste broers uit Utrecht die genieten van lekker bier. Na een drietal jaar op kleine schaal hobbybier gebrouwen te hebben, richtten ze in 2013 hun bierfirma op om hun bieren ook te kunnen voorstellen aan het grote publiek. Hun ambitie is om van bierdrinkers bierliefhebbers te maken. Bij gebrek aan een eigen brouwinstallatie maken ze gebruik van de brouwfaciliteiten van Brouwerij de Leckere, Brouwerij Sint Servattumus en Brouwerij De 7 Deugden. De broers zijn echter wel van plan om een eigen brouwinstallatie aan te schaffen.
Ze omschrijven hun bieren als “anders”: ze brouwen wat ze zelf lekker vinden zonder binnen de lijntjes van een bierstijl te blijven. Daardoor zijn hun bieren zeer gevarieerd, gaande van erg toegankelijk tot vrij extreem. In hun bieren kunnen ze hun creativiteit kwijt, en daarvan willen ze zoveel mogelijk mensen laten genieten. De recepten werken ze uit in hun proefinstallatie van 50 liter. Geslaagde recepten leggen ze vervolgens voor aan een proefpanel, en als een recept ook door dat panel goedgekeurd is, wordt het op grote schaal gebrouwen. Op die manier willen ze ervoor zorgen dat elk recept kwalitatief in orde is voordat ze ermee naar buiten treden.

Hun eerste commerciële bier was Broeders, een fris hoppig tarwebier van 6,5 vol.% alc. Daarna kwam de Dark Roast, een donker speciaalbier van 7,8 vol.% alc.
De meest opvallende reeks is de Hop Art serie, die intussen al aan zes versies toe is. De serie is geïnspireerd op een samenwerking tussen vandeStreek en CasCo, het instituut voor kunst, design en theorie in Utrecht. Elk nummer in de Hop Art serie is een nieuw recept en krijgt een nieuw etiket, telkens ontworpen door een kunstenaar. Hop Art #1 was een fruitige saison met Citra-hop, #2 was een brown IPA met veel Amerikaanse hop, #3 een historisch kuitbier (haverbier met dryhopping), #4 een oerpils met Tsjechische Saaz hop, #5 een black IPA en #6 een double IPA met onder andere de nieuwe Polaris hop uit Duitsland.

Hop Art #5 - 6,8 vol.% alc., 33 cl.
Dit is een Black IPA met vier soorten gerstemout (pilsmout, cara, choco, en Carafa Special III die verantwoordelijk is voor de pikzwarte kleur) en twee hopsoorten (Chinook en Cascade). De brouwers noemen het bier “zwart als de nacht en fris als de lente”, een combinatie tussen geroosterde mouten en citrushoppen. Dit bier werd gebrouwen in de ketels van De 7 Deugden. Het won tijdens de Brussels Beer Challenge de bronzen medaille in zijn categorie.
Het etiket van deze Hop Art werd ontworpen door Lucy Francis in een stijl die wordt omschreven als “doodle art stream of consciousness style”.
Koud Vuur (6,2 %) - Bax Bier, Groningen (gebrouwen bij De Zeven Deugden, Amsterdam)

Bax Bier is een jonge bierfirma in Groningen, opgericht door Jeroen Bax en Sepp Jansen in april 2014. De twee ontmoetten elkaar op de universiteit en waren lid van fietsclub Tandje Hoger, waar ze na het fietsen druk discussieerden over bier. Jeroen volgde een brouwcursus en ging met veel enthousiasme aan de slag als hobbybrouwer. Hij is nu de commerciële helft van het duo: hij bezoekt klanten, is het creatieve brein en denkt nieuwe smaken uit. Sepp is een bioloog die momenteel werkt aan een doctoraat in kankeronderzoek, en hij is de “nerd” van Bax Bier: hij doet opzoekingen om te bepalen hoe ze de ideeën van Jeroen in de praktijk kunnen brengen en werkt de recepten uit op de computer. Momenteel trekken ze met hun recepten naar Brouwerij De 7 Deugden, maar ze streven ernaar om ooit een eigen brouwerij te kunnen oprichten die dan symbool moet staan voor de stad Groningen; ze zouden zelfs al een paar mogelijke locaties op het oog hebben. Hun project zal alleszins gefinancierd worden via crowdfunding; als alles goed gaat, zou hun brouwerij al in de loop van 2015 een feit kunnen zijn.

Bax Bier is in het noorden van Nederland de eerste die zijn inspiratie haalt uit Amerikaanse bierstijlen in combinatie met invloeden uit de hele wereld. Hun bieren springen er echt uit in een regio waar het bierlandschap voorlopig nog vrij mager is. Ook hun huisstijl is opvallend:  donker maar toch speels. Hoewel Bax Bier het initiatief is van twee personen, draagt de firma toch de naam van één van hen. Dat is enerzijds omdat Bax beter klinkt dan Jansen, maar ook omdat Jeroen Bax al wat naambekendheid had sinds hij meedeed aan het kookprogramma ‘The Taste’ waar hij het tot in de halve finale schopte met zijn biergerechten. Dat is één van de redenen waarom Bax Bier ook nu nog veel promotie maakt rond koken met bier, regelmatig workshops en proeverijen geeft rond “bier en spijs” en ook mee zijn schouders zette onder Gro-Eten, een pop-up restaurant in Groningen in november 2014 met alleen maar streekproducten, vaak bereid en geserveerd met bier van Bax Bier.

De biernamen van Bax Bier zijn bijzonder inventief en wat ondeugend. Hun koffiebier is Kovvie Verkeerd; Kon Minder is een Citra Pale Ale genoemd naar een typisch Groningse uitdrukking die zoveel betekent als “het kon erger”; Oma’s Pruim is een bokbier met pruimen, geïnspireerd op de pruimenboom van oma; en een variant daarop is de rookbok Er Komt Rook Uit Oma’s Pruim.

Koud Vuur - 6,2 vol.% alc., 33 cl.
Een Smoked Porter gebrouwen in samenwerking met Brouwerij de 7 Deugden in Amsterdam. Het bier bevat biologische gerstemout (basis, cara, rook, chocolate), havervlokken, en twee hopsoorten (Galena, Chrystal). Deze porter krijgt zijn rokerige karakter door het gebruik van gerookte en gebrande mouten, waarbij de rooksmaak toch vrij subtiel aanwezig is zodat je niet de indruk hebt dat je in de schoorsteen bent blijven steken.
Tsarina Esra (11 %) - De Molen, Bodegraven

Menno Olivier werkte in het verleden bij enkele kleine brouwerijen, onder andere bij Stadsbrouwerij De Pelgrim in het Rotterdamse Delfshaven. In 2004 stichtte hij in Bodegraven (Zuid-Holland) zijn ambachtelijke brouwerij De Molen in de historische windmolen De Arkduif (1697). Hij richtte er ook meteen een distilleerderij en restaurant in, en een winkel met bieren en streekproducten. De bierkeuze beperkt zich niet tot bieren van De Molen, je kan er ook bieren kopen van de beste innovatieve brouwers ter wereld zoals Mikkeller, Toccalmatto, Haandbryggeriet, Nøgne Ø, BrewDog of De Struise Brouwers.
In drankenhandels vallen de bieren van Brouwerij De Molen meteen op door hun zwart-witte etiketten die tegelijk eenvoudig en stijlvol zijn, en door hun opvallende namen die vaak bestaan uit twee woorden. Namen als Hel & Verdoemenis, Vuur & Vlam, Bommen & Granaten, Moord & Brand of Lood & Oud IJzer vergeet je niet zo snel. De reeks verschillende bieren is nagenoeg eindeloos, en de meeste worden maar eenmaal per jaar of eenmalig gebrouwen. De bierstijlen zijn vooral geïnspireerd op die van nieuwe Amerikaanse microbrouwerijen, iets waarin De Molen een pionier was in Nederland.

De brouwinstallatie in de oude molen is zeer klein en ambachtelijk, met een capaciteit van slechts 500 liter in een ruimte van 23m2. De meeste onderdelen werden door Menno zelf ontworpen en samengesteld en kwamen oorspronkelijk uit de zuivelindustrie.
Intussen is de molen echter niet meer de enige productieplaats. Op wandelafstand van de molen, één straat verder, werd in 2011 een nieuwe grotere brouwzaal ingericht met indrukwekkende glimmende tanks, en met een capaciteit van 3500 liter per brouwsel. De kleine brouwzaal blijft behouden en dient nu voor de duurdere, meer exclusieve bieren met ongewone en dure ingrediënten. Uiteraard doet De Molen ook één en ander met houtgerijpte bieren.

De Molen trekt jaarlijks grote aantallen bezoekers naar Bodegraven voor het Borefts Bierfestival, dat in 2014 al voor de zesde keer georganiseerd werd. Op dat festival, dat doorgaat eind september, worden speciale bieren van internationale innovatieve brouwers aan het grote publiek voorgesteld. Je vindt er de meest uiteenlopende bieren, gaande van vederlichte hoppige blondjes tot gitzwarte imperial stouts waarin je een lepeltje kan rechtzetten. Elk jaar is er ook een thema: de standhouders krijgen van De Molen de opdracht om elk hun eigen interpretatie van een bepaald bier of biertype te brouwen, wat heel bijzondere resultaten kan opleveren. 

Tsarina Esra - 11 vol.% alc., 33 cl.
Dit bier bevat vijf moutsoorten (pilsmout, munich, chocolate, tarwe, cara) en twee hopsoorten (Premiant, Sladek). Volgens het etiket bewaart het bier 25 jaar; de brouwer stelt voor om het te drinken op 10°C.