Internationale degustatie Italiaanse bieren - zaterdag 11 april 2015
(flyer: klik hier)
 
Bij de Objectieve Bier Academie Diest wisselen we themadegustaties af met algemene degustaties.

Daar waar de themadegustaties gepaard gaan met een uitgebreide presentatie en extra informatie rond een bepaald onderwerp, houden we het bij de algemene degustaties bewust beperkt. In een gezellige, ongedwongen café-sfeer proeven we dan onbevooroordeeld van 8 biertjes, met slechts een korte uitleg per bier.

Wanneer :  zaterdag 11 april (20u)

Waar :       
De Ketel,
                  Diestersteenweg 237,                 
                  Kaggevinne (Diest)

Prijs :        
€ 8 leden, € 12 niet-leden

Vooraf inschrijven :
obad@telenet.be
Maar soms krijgen ook onze algemene degustaties een bepaald thema mee. Deze keer kijken we over de landsgrenzen en maken we er een internationale degustatie van.

Italië is al langer een land waar geweldig goed bier wordt gebrouwen. Alleen zijn deze bieren in België maar moeilijk te vinden.
Le Baladin, Revelation Cat, Birra Del Borgo, Maltus Faber, Birrificio Lambrate, Birrificio del Ducato, Toccalmatto, Brewfit, Loverbeer, Montegioco,... de lijst is eindeloos.

Werner Callebaut koos acht bieren van drie brouwerijen en presenteert deze met zijn gebruikelijke enthousiasme !

Brewfist (Codogno)

Geproefde bieren:
- Heimdall Galaxie Saison (7,6 vol. % alc.)
- Green Petrol (8,2 vol. % alc.)
- Spaghetti Western (8,7 vol. % alc.)

Brewfist werd in 2010 gesticht door drie vrienden met een passie voor bier. Hoofdbrouwer Pietro Di Pilato maakt deel uit van de nieuwe generatie van Italiaanse brouwers die het Italiaanse craftbeer op de wereldkaart zetten. Op die vier jaar tijd is Brewfist uitgegroeid tot één van de beste Italiaanse brouwerijen en zelfs ver daarbuiten. Brewfist blijft voortdurend innoveren en probeert telkens originele, hoogkwalitatieve, gedurfde maar toch drinkbare bieren op de markt te brengen. Ze zijn ook steeds op zoek naar nieuwe ingrediënten, nieuwe technieken en nieuwe ideeën om mee te experimenteren.

Heimdall Galaxie Saison is een erg fruitig en hoppig bier met toetsen van perzik, abrikoos, banaan en tropische vruchten, gecombineerd met impressies van kruidnagel en muskaatnoot. Het bier is genoemd naar de God Heimdallr uit de Noorse mythologie die ook afgebeeld is op het etiket van het flesje. De naam Galaxie verwijst naar de kosmische mythologie enerzijds en de gebruikte Australische hopsoort anderzijds. Het bier ontstond uit een samenwerking tussen Brewfist en de Duitse bierfirma Freigeist Bierkultur.

Green Petrol is een rogge “black IPA”, die stevig gehopt werd met Amarillo- en Mosaic-hop. Het bier heeft een prachtige mix van enerzijds de gulle hopgift die fruitige pompelmoes, citrus en ananas levert, en anderzijds de aroma’s en smaken van chocolade van de geroosterde moutsoorten. Het resultaat is een vrij hoppig bier met karamel- en geroosterde toetsen die uitvloeien in een aangename bittere afdronk. Een bier met een mooie balans tussen verschillende aroma’s, smaken en goede hopsoorten.

Spaghetti Western is een "Imperial Chocolate Coffee Stout" en is een samenwerking tussen Brewfist en de brouwerij Prairie Artisan Ales uit Oklahoma (VS). Er werd voor dit bier duidelijk geëxperimenteerd met koffiebonen en chocoladevlokken, wat een op zijn minst speciaal biertje oplevert. Het bier is zo donker als de nacht, en de intense aroma’s van donkere chocolade en espresso-koffie zijn opvallend. De donkere chocolade geeft een bitter karakter aan het bier, en aroma’s van koffie en toetsen van vanille en karamel maken het bier af. Spaghetti Western is een volmondig en intens bier dat zijn alcoholpercentage goed maskeert, en viel bij de proevers enorm in de smaak bij de fans van stouts en porters. Nu is de vraag of er pasta werd toegevoegd aan het bier. Spaghetti staat in elk geval vermeld bij de ingrediënten op het etiket. De brouwers zweren op hun Italiaans zieltje dat er bij de wort echt pastanoedels toegevoegd zijn...
Birra Del Borgo (Borgorese)

Geproefde bieren:
- Re Ale Extra (6,4 vol. % alc.)
- Rubus (5,8 vol. % alc.)
- Etrusca (9,3 vol. % alc.)

Birra Del Borgo werd gesticht in mei 2005 en bevindt zich in Borgorese, een 90-tal kilometer ten noordoosten van Rome. Hoofdbrouwer Leonardo Vincenzo was oorspronkelijk een biochemist,  maar begon tijdens zijn studies al bier te brouwen als hobby. Leonardo inspireert zich vooral op Engelse en Belgische bieren. Birra Del Borgo heeft vier vaste bieren in haar gamma : La Re Ale, La Duchessa, La Duc Ale, La Re Porter, maar brouwt ook vele seizoensbieren en bieren volgens de goesting van het moment.

Re Ale Extra is een mooie Italiaanse IPA waarbij alle gebruikte hopsoorten toegevoegd worden tijdens de laatste 10 minuten van het kookproces. Dit resulteert in een explosie van geuren gaande van citrus (sinaasappel, mandarijntjes, pompelmoes) tot hars en houtsmaak. Karamel- en honingsmaken van de gebruikte mout balanceren op de tong. Het mondgevoel is vrij droog met onmiddellijk een stevige bitterheid van de dry-hopping die nadien wonderwel uitvloeit in een mooie, volhardende mandarijnsmaak. Een zeer verfijnde en niet te extreme IPA.

Rubus is een zeer verrassend bier dat omschreven wordt als een "zuur bier met een infusie van framboos". Per liter worden 100 gram zeldzame frambozen, die in de Alto Adige Südtirol Alpenregio in Noord-Italië geplukt werden, toegevoegd. Rubus is ontstaan uit een romance tussen het verfrissende speltbier Rubus La Duchessa en de Rubus idaeus frambozen tijdens de spontane hergistingsfase. Het bier heeft een mooie roodroze kleur, en is een ware framboosbom met een beetje Brett-gist. De intense smaak van frambozen gaat hand in hand met een zurig karakter en de Brettanomyces, maar nadien nemen de gebruikte moutsoorten en de frambozen de bovenhand. Een zachte bitterheid en zurigheid zorgen ervoor dat dit een mooi evenwichtig bier is dat nooit afglijdt naar een frambozensap.

Etrusca wordt omschrijven als een “ArcheoBirra” dat verwijst naar het rijk van de Etrusken. Leonardo di Vincenzo van Birra del Borgo, Teo Musso van Baladin en Sam Calagioni van Dogfish Head waren de uitdaging aangegaan om een bier te brouwen volgens een historisch recept van de tijd van de Etrusken. Het project werd gesuperviseerd door professor Patrick McGovern, een bekende Amerikaanse archeoloog en directeur van het laboratorium van Moleculaire Archeologie van de universiteit van Pennsylvania. Er worden uitsluitend ingrediënten gebruikt die gevonden zijn op archeologische sites: diverse granen, hazelnoten, rozijnen, honing en granaatappel. Het bier werd bij brouwerij Del Borgo hergist in klei amforen. Etrusca is een complex en behoorlijk zuur bier dat niemand onberoerd laat. Dit bier werd slechts in een heel beperkte hoeveelheid gebrouwen, is uiterst zeldzaam en heel moeilijk te vinden in Italië en zeker daarbuiten.
Toccalmatto (Fidenza)

Geproefde bieren:
- Mamma Santissima (8 vol. % alc.)
- Zona Cesarini (6,6 vol. % alc.)

Brouwerij Toccalmatto werd in oktober 2008 in Fidenza, vlakbij Parma, boven de doopvont gehouden door Bruno Carilli. Toccalmatto is net zoals Del Borgo en Brewfist één van de toonaangevende artisanale brouwerijen die de Italiaanse biercultuur hebben herontdekt en een nieuw elan hebben gegeven. De slogan van de brouwerij is niet voor niks "Born to brew different, born to be different".

Mamma Santissima wordt gebrouwen met druiven, amandels en vijgen en heeft een mooie donkere kleur. In de aroma’s vinden we overduidelijk chocolade en geroosterde mout met een subtiele toets van zoete druiven. De smaak evolueert van een aangename zoetheid met suiker, vijgen, druiven en een beetje chocolade naar een lichte bitterheid op het einde. Het is een mooi evenwichtig bier dat niet te bitter en niet te zoet is, maar mooi in balans blijft. Het is een heel uniek bier dat slechts zelden gebrouwen wordt en momenteel zo goed als nergens te vinden is.

Zona Cesarini is een IPA gebrouwen met toevoeging van een grote hoeveelheid Japanse (Sorachi Ace), Amerikaanse, Nieuw-Zeelandse (Pacific Gem) en Australische hop. Het grootste deel van de hop wordt op het einde van de kooktijd toegevoegd zodat het maximale van de aroma’s kan behouden worden. De naam van het bier verwijst waarschijnlijk naar deze late-hopping methode. "Zona Cesarini" is immers een uitdrukking die "het laatste uur" of de "laatste/ultieme fase" betekent en verwijst naar de bekende Italiaanse voetbalspeler, Renato Cesarini, die in de jaren ’30 bekend was om goals te scoren in de laatste seconden van de match. Journalisten hebben dan ook deze periode op het einde van een match omgedoopt tot "Cesarini zone". Het is in elk geval een hopbom met een frisse geur en veel exotische fruittoetsen, accenten van munt, citroengras en pompelmoes. Het bier heeft een heel aangename en intense geur, waarin de Sorachi Ace-hop mooi doorkomt met zijn fris en pittig karakter. De sterke fruitige aroma’s zijn mooi in balans met bittere, grassige harsnoten, en worden gevolgd door een heel droge afdronk met een lange bittere nasmaak. Een echte aanrader als je graag fruitige IPA’s drinkt.