(flyer: klik hier)
Wanneer : zaterdag 7 mei 2016, 20u00
Waar :
't Molenhuis, Dorpsstraat 45, Molenstede (Diest)
Prijs :
€ 9 leden, € 13 niet-leden

Vooraf inschrijven :
obad@telenet.be
Themadegustatie De Gistfluisteraar - zaterdag 7 mei 2016
Voor deze proeverij krijgen we een gastspreker over de vloer, en niet zomaar de eerste de beste! Marc De Keukeleire heeft een Master Degree in Food Science Engineering met een specialisatie in zuivel en is de derde partner van Brouwerij Alvinne uit het verre Moen bij Kortrijk. En hij is er de gistfluisteraar van dienst.

Enkele jaren geleden ving hij in de Auvergne een
wilde gist. Hij cultiveerde en kweekte die verder op, een proces dat vele jaren in beslag nam.
Om bruikbaar te zijn voor het brouwproces moet een gist natuurlijk in staat zijn om maltose, de suiker die in mout gevonden wordt, te kunnen vergisten. De gist mag ook geen negatieve smaken of aroma’s produceren en moet bovendien alcoholtolerant zijn. Een eerste serie testen bevestigden al deze eigenschappen en de gistcultuur werd vervolgens naar de
Universiteit van Leuven gestuurd om verder onderzocht te worden.
Daar ontdekte men dat de gist een mengcultuur was die bestond uit twee stammen Saccharomyces cerevisiae (het standaard gisttype dat we kennen voor het brouwen van bieren van hoge gisting) en melkzuurbacteriën. Een ideale combinatie, want brouwerij Alvinne is precies gesitueerd in het hart van het geografische gebied van de gemengde gisting, namelijk het zuiden van Oost- en West-Vlaanderen.

Brouwerij Alvinne dankt een groot deel van zijn reputatie aan deze eigen gist: de
Morpheus-gist. Praktische ervaring leerde dat de melkzuurbacteriën maar beperkt de aanwezigheid van hop verdragen. Bieren die gebrouwen worden met de Morpheus-gist met een lage bitterheid, hebben een eerder zuur karakter. De bieren met een grotere hoeveelheid hop, hebben een "traditioneel" karakter. Enkel de gistcellen zijn dan aan het werk, de melkzuurbacteriën worden door de hop gedood. Met de gemengde cultuur van de Morpheus-gist kunnen dus zowel traditionele hoge gistingsbieren gebrouwen worden als zure bieren. De Morpheus-gist heeft bovendien een zeer hoge alcoholtolerantie, wat de brouwerij toelaat om bieren met een erg hoog alcoholpercentage te brouwen.
Bijna geen enkele microbrouwerij in de wereld bezit zijn eigen unieke giststam. Typisch werken grote brouwerijen met hun eigen gist, kleine brouwerijen met commerciële gist. Een compleet nieuwe
giststam plukken uit de natuur
en die klaarmaken voor
het werk in een brouwerij,
is dus vrij uniek.
Wees er dus zeker bij.
We proeven zure bieren
van gemengde gisting
(houtgerijpt en
niet-houtgerijpt),
fruitbieren en
niet-zure bieren
(houtgerijpt en
niet-houtgerijpt).
Een degustatie die je
zeker niet mag missen!