Historische bieren herleven - zaterdag 18 maart 2017
 
Deze proeverij zouden we eigenlijk zelfs een sociaal experiment kunnen noemen: het gaat immers om een soort reconstructie van oude bierrecepten of oude bierstijlen.

Uit een aantal
oude bierboeken uit de 18de en 19de eeuw, spoorden we oude recepten op. Soms werden hier speciale kruiden gebruikt, of ongewone ingrediŽnten die nu niet gangbaar meer zijn. In elk geval werden de recepten niet zo duidelijk of volledig uitgeschreven als nu het geval is: geen informatie over bepaalde brouwtechnieken, onduidelijke of uitgestorven inhoudsmaten,...

Vijf van onze leden, brouwer en/of hobbybrouwer, zijn aan de slag gegaan met zoín recept om te zien welke
problemen er allemaal opduiken, voor welke raadsels ze te staan komen en hoe die moeten worden opgelost. De bedoeling van het experiment is dat de hedendaagse brouwer de recepten gaat herinterpreteren omdat men op praktische problemen stuit. Niet alleen werden bepaalde recepten pas veel later te boek gesteld na vele generaties mondeling te zijn overgeleverd, ze werden bovendien niet altijd door professionele brouwers gemaakt, maar bijvoorbeeld door huisvrouwen, zonder saccharometers, thermometers en dergelijke, en met ongecultiveerde kruiden en wilde hoppen met andere inhoudsstoffen tot gevolg. Van veel zaken werd toen zelfs nooit het belang beseft, omdat men nog maar weinig kennis had van bijvoorbeeld vergisten, of enzymen, en wat de gevolgen van gebrande mout waren. Daardoor werden veel zaken die nu als essentieel worden beschouwd, gewoon niet vermeld in het recept. In sommige gevallen zullen we dus een moderne herinterpretatie van een bierstijl te proeven krijgen, in andere gevallen een waarheidsgetrouw bier waarbij we zullen kunnen proeven hoe onze voorouders de bieren smaakten.
(flyer: klik hier)
Wanneer : zaterdag 18 maart 2017 om 20u
Waar :
Elckerlyczaal, Infirmeriestraat z/n, Begijnhof Diest

Prijs :
Ä 10 (leden), Ä 15 (niet-leden)

Vooraf inschrijven :
obad@telenet.be