Grensoverschrijdende bieren - vrijdag 2 juni 2017
 
Grensoverschrijdende bieren, hoe moeten we dat precies opvatten? Als men het in de pers heeft over grensoverschrijdend gedrag, dan heeft dit meestal een pejoratieve betekenis, in de zin van "onaangepast", "asociaal". Gaan we dan onaangepaste of asociale bieren drinken? Neen, natuurlijk niet. Dat past niet bij onze innemende, minzame en lieftallige persoonlijkheid.
Grensoverschrijdend kan ook slaan op iets
ongewoons, iets dat buiten een bestaand kader breekt, iets dat nieuw en innovatief is. Gaan we nieuwe bieren drinken, die wel iets uitzonderlijks hebben? Ja, de meeste van de bieren op de lijst zijn wel aardig speciaal ! Want we zijn ook koket, hups en gracieus.
Wanneer : vrijdag 2 juni 2017 om 20u
Waar :
De Ketel, Diestersteenweg 237, Kaggevinne (Diest)

Prijs :
€ 10 (leden), € 15 (niet-leden)

Vooraf inschrijven :
obad@telenet.be
(flyer: klik hier)
Maar uiteraard kan grensoverschrijdend ook gewoon letterlijk worden opgevat als iets dat buiten de landsgrenzen gaat. En daarmee komen we al heel aardig in de buurt van het opzet van deze proeverij. Bier is iets dat tegelijk internationaal én regionaal is. Bier is populair in heel veel landen en we mogen als bierliefhebbers onze blik niet beperken tot binnen onze eigen landsgrenzen alleen. Men doet elders immers ook spectaculair vernieuwende dingen.

Tegelijk hebben veel landen een erg lange biergeschiedenis, die dateert uit tijden toen de wereld nog meer besloten was en
bierstijlen zich apart en onafhankelijk van mekaar ontwikkelden. Zo ontstonden bierstijlen die typisch zijn aan één bepaald land of regio en elders niet of nauwelijks voorkomen.

En nu zijn we helemaal aan de opzet van de degustatie: een proeverij van
typisch Belgische bierstijlen gebrouwen door buitenlandse brouwerijen, en typisch buitenlandse bierstijlen gebrouwen door Belgische brouwerijen. Het laten heropleven van traditionele bierstijlen, er een paar hoeken afslaan en er een hip, vernieuwend, innovatief aspect aan toevoegen is erg populair, dus deze proeverij wordt een combinatie van het getrouw nabootsen van bierstijlen die oorspronkelijk van elders zijn, en het nemen van zulke traditionele bierstijlen en daar craftbeer-gewijs een volledig nieuwe invulling aan geven.