We brengen een bezoek aan het mooie Zeeland, waar water en de zee nooit veraf is.


We beginnen met een
rondleiding en degustatie in brouwerij Emelisse, waar we ook zullen lunchen.

De naam van de brouwerij verwijst naar een verdwenen dorp op Noord-Beveland: Emelisse was één van de twaalf dorpen waaruit het huidige Noord-Beveland bestond in de middeleeuwen.
De Stichting Emelisse werd in 1998 opgericht met als doel Noord-Beveland te promoten, onder andere door het brouwen van een ambachtelijk bier met lokaal geteelde brouwgerst. Aanvankelijk werd het Emelisse-bier voor de stichting gebrouwen bij De Halve Maan te Hulst, maar in 2005 werd de eigen brouwerij officieel geopend. Peter van den Eynden van de Scheldebrouwerij brouwde bij Emelisse tot 2007, waarna
Kees Bubberman in dienst trad als brouwmeester en Emelisse tot grote hoogten bracht met gedurfde, vernieuwende en smaakvolle bieren. De brouwinstallatie heeft twee koperen ketels met een brouwcapaciteit van 1000 liter. Daarnaast zijn er twaalf lagertanks met een capaciteit van 160 hl, in 2012 kwamen er twee extra lagertanks van 30 hl bij. Wegens het succes van de bieren wordt sinds 2010 een deel van de productie uitbesteed aan De Proefbrouwerij te Hijfte in België. Kees verliet Emelisse eind 2014 om zijn eigen brouwerij "Kees" te beginnen.


Na de lunch rijden we verder, over de afsluitdijk van het Veerse Gat die de Zeeuwse eilanden Noord-Beveland en Walcheren met elkaar verbindt, naar het prachtige
Veere. In Veere is er een boottocht voorzien op het Veerse Meer voor zij die dat willen (op voorhand te reserveren), anderen kunnen hun vrije tijd in Veere zelf doorbrengen.


Vervolgens zetten we nog koers naar Middelburg, waar de gloednieuwe brouwerij "
Kees" van Kees Bubberman (ex-brouwmeester van Emelisse) staat, voor een rondleiding en proeverij van enkele van zijn spiksplinternieuwe bieren.
Kees zette een crowdfunding-project op, vergaarde in een minimum van tijd de nodige centen en kocht zijn 25 hl brouwhuis in Engeland bij Magic Rock, installeerde zes gistingstanks en begon in januari van dit jaar te brouwen. Echt een gloednieuwe brouwerij dus.
Kees blijft ook in zijn eigen brouwerij vernieuwde bieren en smaken produceren, zoals een Double Rye IPA, East India Porter, Export Porter 1750, Farmhouse IPA, London Mild Ale en Pale Ale Citra.


Deze uitstap wordt meer dan de moeite waard !
(flyer: klik hier)
Wanneer : zaterdag 5 september 2015
Waar :
Vertrek bus voor het station van Diest om 9u

Prijs :
€ 30 (leden), € 35 (partners), € 40 (niet-leden)
Inbegrepen : bus, twee geleide brouwerijbezoeken met degustaties
Niet inbegrepen : lunch bij Emelisse en optionele boottocht in Veere


Vooraf inschrijven :
obad@telenet.be
Uitstap Zeeland met brouwerijbezoeken Ememisse en Kees - zaterdag 5 september 2015

Voor zij die in de Veere aan wal blijven en niet mee op de boot gaan: hier is alvast een mooie wandeling in Veere door Pol: wandeling.