Proeverij op afstand - februari 2022
Datum : wanneer jullie willen, op jullie eigen tempo
Plaats : bij jullie thuis
Prijs leden : 19, voor 6x 33cl

Op voorhand inschrijven via obad@telenet.be, ten laatste op vrijdag 11 februari
Deelnameprijs op voorhand over te schrijven op ons rekeningnummer BE49 0016 3725 0771
Zuid Hageland

Het Hageland is een streek die grotendeels in Oost-Brabant en voor een klein deel in het westen van Limburg gelegen is en zich uitstrekt tussen de steden Diest, Scherpenheuvel, Aarschot, Leuven, Tienen en Landen. Deze streek ziet eruit als een plooienval waarin uitgestrekte akkers, langgerekte heuvelruggen en zacht glooiende valleien elkaar afwisselen.

De naam Hageland betekent simpelweg "land begroeid met dicht kreupelhout (hage)". Deze naam werd gegeven toen, na de grote ontginningen in de Middeleeuwen, deze streek als enige bosrijk gebied in het hertogdom Brabant was overgebleven.

Het noorden van het Hageland, met de valleien van de Demer, Motte, Begijnenbeek en Winge, en met de kenmerkende ijzerzandsteenheuvels, is een erg aantrekkelijke en afwisselende regio.
Het landschap van het zandlemige Zuid-Hageland wordt gestructureerd door de valleien van de Gete en de Velpe en door de heuvelrug van Pellenberg. Dit gebied wordt getypeerd door een glooiend lemig plateau doorsneden met holle wegen, en een meer open plateau met grote akkervelden en vierkantshoeven.

De laatste jaren zijn er
verschillende nieuwe brouwerijen en bierfirma's bijgekomen in het Hageland, en een groot deel daarvan situeert zich in het zuiden.
We bekijken de noord-zuid-splitsing van het Hageland hier op cartografische wijze, waarbij Diest, Scherpenheuvel-Zichem, Aarschot, Begijnendijk, Tremelo, Rotselaar, Holsbeek, Tielt-Winge, en Bekkevoort het noordelijk deel vormen, en Lubbeek, Glabbeek, Kortenaken, Geetbets, Bierbeek, Boutersem, Tienen, Linter, Zoutleeuw, Hoegaarden en Landen tot zuidelijk Hageland behoren.

Ontdek het mooie Hageland en haar vierkantshoeven en mystieke kapelletjes, velden en weilanden, holle wegen en bossen, te voet of met de fiets op jullie eigen tempo. In de tussentijd kan je al kennis maken met 6 nieuwere bieren uit het zuidelijk deel van onze streek !
(flyer: klik hier)