Brouwerijbezoeken Brussel - zaterdag 15 oktober 2022
Wanneer : zaterdag 15 oktober 2022
Waar :
Vertrek bus voor het station van Diest om 9u30

Prijs :
€ 70 (leden en partners), € 80 (niet-leden)

Vooraf inschrijven, ten laatste op 7 oktober om 9u00 :
obad@telenet.be
Mazette, centrum

Mazette is een
coöperatief brouwcafe dat zin geeft aan de term “Brusselse brasserie”. Op het menu: vers gebrouwen bier dat rechtstreeks vanuit de tanks wordt getapt en een keuken met ter plaatse gebakken zuurdesembrood in een houtoven, geproduceerd en bediend in een unieke en gezellige vestiging in het centrum van Brussel waar iedereen welkom is.
De coöperatie groepeert een gemeenschap die het project ondersteunt, die zijn autonomie verzekert en die voor het welzijn van de buurt zorgt. De medewerkers staan centraal in het project zodat ze allemaal een deel kunnen zijn van de beslissingen van de coöperatieve.
Mazette is ook een erg jonge brouwerij, de opening was immers in
maart 2022. Hun slogan: "We drinken niet om te vergeten, we klinken om te herinneren".
(flyer: klik hier)
NOTA OVER DE PRIJS : Deze daguitstap heeft een prijs van 70 euro voor leden, wat een hele hoop lijkt, zeker in tijden waar veel gezinnen het financieel moeilijk krijgen met de sterk gestegen levenskost en energiefacturen die de levenskwaliteit bedreigen.
Weet echter dat dit een totale all-in is, met drie brouwerijbezoeken met rondleiding en degustatie, en ook de lunch bij Mazette is inbegrepen in de prijs. Weet ook dat de kostprijs die wij betalen hoger ligt dan de deelnameprijs die we vragen. De bus wordt bijvoorbeeld zo goed als volledig uit de clubkassa betaald.
De klimaatcrisis, schaarste aan grondstoffen, de watercrisis, de energiecrisis,... treft ook de brouwsector en we zien de prijzen van bier en brouwerijbezoeken astronomisch toenemen. De club neemt (zoals steeds) een deel van de meerprijs op zich, maar helaas zijn ook onze financiële middelen aan het krimpen.

Nanobrasserie L’Ermitage, Anderlecht

Nanobrasserie L’Ermitage bestaat iets langer, sinds
oktober 2017. Het is de droom van Nacim, François en Henri, drie jeugdvrienden met een passie voor bieren met een laag alcoholpercentage, maar met een uitgesproken smaak, sterk beïnvloed door de moderne Angelsaksische biercultuur. Ze werden gedreven hobbybrouwers, Nacim volgde stage bij Cantillon, Beerstorming en Gueuzerie Tilquin en richten een eigen brouwerij met proeflokaal op in een oud industrieel gebouw dat ooit dienst deed als magazijn voor de sigarettenfabriek van Saint-Michel.
De brouwerij ontwikkelde snel een groot aantal bieren, sommige vast in het gamma, sommige eenmalige creaties. Verwacht hoppige IPA’s, kruidige saisons, krachtige porters, laagalcoholische witbieren, aromatische Brett-bieren, en veel meer, allemaal te proeven in een gezellig kader dat nog steeds de grootsheid van een industrieel verleden uitademt.
Brasserie de la Mule, Schaarbeek

Joël Galy werkte 6 jaar bij Brasserie de la Senne en een jaar bij Cantillon, en het plan was om in mei 2020 op een vliegtuig naar Mexico te stappen om er een job in een grote brouwerij op te nemen, maar het Corona-virus gooit roet in het eten. Het idee van een eigen brouwerij ontkiemde en in
maart 2021 werden de eerste brouwsels al gerealiseerd. De brouwerij, met proeflokaal, is gevestigd in de prachtige "Les Ecuries Van De Tram", dat zich bevindt in een van de oudste tramstations van Brussel, meer bepaald in de stallen die werden gebouwd om de paarden te huisvesten die de oude Brusselse trams trokken.
Brasserie de la Mule denkt vooral in termen van een lokale afzetmarkt, met consumptie ter plaatse en distributie aan lokale cafés. En vrij opvallend, in de huidige craft beer scène, is het type bier dat de brouwerij produceert. Brasserie de la Mule heeft een voorliefde voor
eerder klassieke Duitse bieren: een lager, een Hefeweizen, een Kölsch. Voor hen is bier geen doel op zich: het doel is om het te delen rond een tafel of een bar. Daarom gaat de brouwerij volop voor dorstlessende, no-nonsense bieren, klassieke en traditionele bieren, die technisch perfect zijn gebrouwen.