Brouwerijbezoeken Gent - zaterdag 11 maart 2023
Wanneer : zaterdag 11 maart 2023
Waar :
Vertrek bus aan Den Amer om 9u30

Prijs :
€ 70 (leden en partners), € 80 (niet-leden)

Vooraf inschrijven, ten laatste op 4 maart om 9u00 :
obad@telenet.be
DOK Brewing Company

In het buitenland vind je ze wel meer: verlaten industriële plekjes van vroeger en weleer, waar hippe en trendy "foodie"-zaken in neerstrijken en terug leven brengen in de brouwerij. De combinatie van vervallen industrie, innovatieve craft breweries en alternatieve eethuisjes zijn een echte hit. Het lijkt wel of het bier beter smaakt tegen een achtergrond van vergane industriële glorie. En ook in Gent is er zo’n brouwerij, hoera! In het noordwesten van Gent bevindt zich Hal 16 van
Dok Noord, een beschermd industrieel gebouw. Deze vroegere transformatorhal is getransformeerd tot een ware ambachtshal, met een totaalbeleving op het vlak van eten en drinken. Niet alleen vinden we er de brouwerij, maar ook onder andere Røk, een smoke barbecue.

Dok Brewing Company zelf opende de deuren in mei 2018. De brouwinstallatie, die in het midden van de industriële hal staat opgesteld, heeft een capaciteit van 1000 liter per brouwsel en werd speciaal op maat gemaakt. De brouwerij staat op twee verdiepingen opgesteld. En taps zijn er ook: een
indrukwekkende toog herbergt maar liefst dertig tapkranen die een prachtige selectie bieden van de eigen DOK-bieren, maar ook voldoende ruimte bieden voor gastbieren van kwalitatieve brouwerijen uit binnen- en buitenland. DOK Brewing Company laat zich niet vastzetten op één bepaalde bierstijl, en alle bieren zijn ook maar tijdelijk verkrijgbaar. DOK maakt alleen éénmalige bieren. Vaak terug gaan is dus de boodschap! Een roggesaison, een gose, een meer eenvoudige dubbel of quadrupel, een rookbier, aromatische IPA’s, fruitige Berliner Weisses, pikzwarte stouts, al dan niet verrijkt met koffie, vanille of chili, alles kan, niets moet.
(flyer: klik hier)
Stroom Brouwers

Sinds 2021 is Gent een nieuwe microbrouwerij rijker. In een minder bekend stukje van de stad, maar niet ver van Het Zuid, zijn Carl Uytterhaegen, een Gentenaar, en Farrell Styers, een Amerikaan, begonnen met Stroom Brouwers, waarmee ze een 
duurzame brouwerij willen uitbouwen die tegelijk een welkome plek en veilige haven wordt voor de gemeenschap. Farrell en Carl leerden elkaar meer dan een decennium geleden kennen in Kyrgyzstan. Jaren later brachten Farrell’s brouwervaring en Carl’s achtergrond als ondernemer hen terug samen om een brouwerij op te richten, ietwat verscholen achter een garagepoort in de Forelstraat in Gent, onder  de naam Stroom.
Stroom is een woordspeling, het is de elektriciteit van een creatief aspect, maar wijst er ook op dat zowel Farrell’s oorspronkelijke thuisbasis in Colorado als de thuisbasis van de brouwerij in Gent gelegen zijn aan de samenloop van twee rivieren.

Stroom Brouwers brouwt momenteel twee keer per week, 5 à 6 keer per maand op een capaciteit van 700 liter, en produceert op dit moment een achttal bieren, van een haverstout of een Sichuan Kveik, over een Belgisch blond tot een witbier of een Coffee IPA, een mooi, gevarieerd gamma dat niet ééndimensionaal naar een beperkt aantal bierstijlen doorweegt en voor ieder wat wils biedt.

Een ander opmerkelijk aspect is de band die de brouwerij heeft met kunst, zoals ook meteen duidelijk is aan de etiketten, die telkens door andere kunstenaars zijn ontworpen. Carl heeft een lange geschiedenis als galerij-eigenaar achter de rug, is kunstkenner, en het was meteen duidelijk dat kunst zou geïntegreerd worden in het brouwerijproject. De kunstenaars worden hiervoor betaald, maar krijgen ook een percentage op elk blik dat verkocht wordt.

Het proeflokaal bevindt zich gewoon in het midden van de brouwzaal, en is dus ideaal voor een brouwerijervaring op topniveau. De rondleiding zal Farrell voor zijn rekening nemen en zal dus in het Engels gebeuren.