Bezoek De Mederie en Brouwerij Alvinne - zaterdag 22 februari 2025
Wanneer : zaterdag 22 februari
Waar :
Vertrek bus aan Den Amer om 8u00

Prijs :
€ 65 (leden en partners), € 75 (niet-leden)

Vooraf inschrijven, ten laatste op 15 februari om 9u00 :
obad@telenet.be
De Mederie is geen brouwerij, maar een mederie (de naam is een weggevertje). De Mederie is opgericht door Jorre Vanhemmens. Hij begon op zijn 18e als gepassioneerd bierbrouwer en deed brouwervaring op in binnen- en buitenland bij verschillende gerenommeerde craft brouwerijen. Maar hij wilde zijn expertise gebruiken voor minder bekende, heerlijke dranken, waarbij hij zich waagde aan de productie van mede en cider. Alle medesoorten zijn op vaten gerijpt en een aanzienlijk aantal ciders ondergaat hetzelfde proces. De mede of honingwijn wordt bij De Mederie altijd gerijpt op gebruikte eikenhouten vaten. De ciders worden uitsluitend spontaan gefermenteerd, gemaakt van lokaal geplukte appels en een portie ciderappels uit Normandië die jaarlijks tijdens een speciale reis worden ingekocht. Naast mede, appel-, bessen- en perencider en een kriekenwijn, doet De Mederie af en toe een samenwerking met bevriende producenten. Vaak is dat dan een hybridebrouwsel, dus een bier-mede, cider-mede of geuze-mede.
 
Brouwerij Alvinne moeten we misschien helemaal niet meer voorstellen. De brouwerij werd opgericht in 2004 en is een pionier op heel veel vlakken. Ze waren een van de eerste brouwerijen met een laagalcoholisch bier, een van de eersten om brouwcursussen te organiseren, een van de eerste plekken met een biershop met internationaal bier op een ogenblik dat buitenlands bier in België nog niet te krijgen was en de eerste brouwerij in België die een internationaal bierfestival (Alvinne Craft Beer Festival) organiseerde. Maar Alvinne is ook een absolute pionier van houtrijping in België. Naast 6 hoofdgistingstanks en 10 lagertanks liggen er ook 75 wijnvaten en 5 foeders met rijpend bier, wat meteen de grote passie en het unieke karakter van de brouwerij aantoont.
Uniek aan Alvinne is ook hun
huisgist, de Morpheusgist: door gistfluisteraar Marc De Keukeleire (in 2016 nog bij ons te gast!) in 2008 uit de natuur geplukt in de Franse Auvergne en met veel geduld gecultiveerd tot hij de gewenste eigenschappen had. Het is een mengcultuur van twee biergisten en melkzuurbacteriën. Bij de “gewone” bieren worden de melkzuurbacteriën geïnactiveerd, bij de zure bieren spelen ze een belangrijke rol. Deze half wilde gist zorgde ook voor de slogan van de brouwerij: Dare to go Wild.

Onze eerste uitstap van het jaar wordt dus beslist de moeite waard, een unieke kans om twee absolute ambachtslieden te bezoeken.
Mis deze kans niet!
(flyer: klik hier)