Aktiviteiten O.B.A.D. in 2017
Laatste nieuws
Archief :
2009
Ledenavond
09/12/17

De inschrijvingen voor de ledenavond zijn geopend !

Brouwerijbezoek Anders!
21/11/17

Het brouwerijbezoek naar Anders! op 21 november is volzet !

Recordeditie Diesters Bierfestival
21/10/17

De negende editie van ons Diesters Bierfestival was een geweldig succes! De eerste cijfers wijzen op een stijging van ruim 20% ten opzichte van vorig jaar, wat echt enorm is !
De bezoekers kwamen van vrij vroeg al, en bleven de hele dag door vlot binnen komen, zodat de Lakenhalle de hele dag door goed vol zat. Ondanks de continue drukte bleef alles echter heel vlot gaan, ondanks enkele computerproblemen. Door de ongelofelijke inzet van onze medewerkers werden de bezoekers snel en met de glimlach bediend.

We willen alle bezoekers bedanken, hopelijk hebben jullie er evenveel van genoten als wij.

Maar we willen een speciaal dankwoord richten aan alle mensen die dit festival mogelijk gemaakt hebben, en die vrijdag bij de opbouw en zaterdag op de festivaldag en bij de afbraak het beste van zichzelf hebben gegeven. Door de aanhoudende drukte zijn veel medewerkers spontaan langer blijven doorwerken, waarvoor onze grote dank.
Met een onvoorstelbare inzet, aanstekelijke enthousiasme en onvermoeibare gedrevenheid hebben deze mensen het hoogtepunt van ons werkingsjaar gedragen. Het succes van het festival hebben we dan ook in grote mate te danken aan deze mensen !
Hartelijk dank dus aan alle festivalmedewerkers !

Medewerkers !
21/10/17

Op het Diesters Bierfestival kunnen we rekenen op de hulp van maar liefst 56 medewerkers !
Dit is ongeveer de helft van ons ledenaantal, een prachtig resultaat !
Hartelijk bedankt voor jullie inzet en enthousiasme !

Bierlijst Diesters Bierfestival
21/10/17

De bierlijst van de negende editie van het Diesters Bierfestival staat online. Klik gauw door naar de festivalpagina!

Diesters Bierfestival
21/10/17

Op zaterdag 21 oktober gaat de negende editie van het Diesters Bierfestival door, in de historische Lakenhalle in het centrum van Diest.
Bezoek gauw de festivalpagina van deze website, waar de bierlijst te vinden is !

Waar: Lakenhalle, Scholenstraat 4, Diest
Wanneer: Zaterdag 21 oktober van 13u tot 23u

35ste nummer van het Academisch Nieuws
21/09/17

De 35ste editie van ons ledenblad "Academisch Nieuws" werd vandaag naar de leden van O.B.A.D. verzonden. De lijst van de onderwerpen vind je hier.Medewerkers gezocht voor Diesters Bierfestival
21/10/17

Voor het Diesters Bierfestival op zaterdag 21 oktober zijn we op zoek naar helpende handen. Wie zich enkele uurtjes wil inzetten voor de club, stuur ons gerust een mailtje !

Dag van de Bierconsument: openingsuren deelnemende cafés
09/09/17

Om te helpen jullie route te plannen !

- De Biertempel : vanaf 8u
- De Kaai : vanaf 9u
- De Sigaret : uitzonderlijk vanaf 14u
- 't Stamineeke : vanaf 10u

Dag van de Bierconsument in Diest
09/09/17

Op zaterdag 9 september vindt de Dag van de Bierconsument plaats. Dit is een initiatief van Zythos vzw, de nationale confederatie van bierproeversverenigingen waarvan de Objectieve Bier Academie Diest een actief lid is.
Dit initiatief wordt verder ondersteund door De Belgische Brouwers, Horeca Vlaanderen en Febed (Federatie van Belgische drankenhandels). Over heel Vlaanderen worden die dag activiteiten georganiseerd waarbij de bierconsument centraal staat.

De Objectieve Bier Academie Diest organiseert die dag een bierdegustatiewandeling : er is keuze tussen een korte wandeling (5 km) door het historische stadscentrum met informatie over de biergeschiedenis of een langere wandeling (14 km) die zowel het centrum als de mooie natuur van het Webbekoms Broek aandoet. Onderweg worden enkele cafeetjes aangedaan om de dorst te lessen. Volkscafés, bruine kroegen of biertempels, het zal ervan afhangen voor welke wandeling wordt gekozen !

Wandelroutes en een stempelkaart kunnen in één van de deelnemende horecazaken opgehaald worden. Mensen die minstens 3 stempels verzamelen in de deelnemende cafés maken kans op enkele mooie bierprijzen.

Deelnemende zaken:
- De Biertempel, Grote Markt 11, 3290 Diest - Speciaalbierencafe in een historisch pand uit 1673
- De Kaai, Zoutstraat 11, 3290 Diest  - Lokale bieren en een terras aan de Demer
- De Sigaret, Graanmarkt 9, 3290 Diest  - Gezellige bruine kroeg
- Het Stamineeke (bij Cinne), Oude Baan 135, 3290 Webbekom (Diest) - Gastvrije dorpskroeg (alleen op de lange wandeling)

Wanneer: zaterdag 9 september.
Plaats van vertrek: één van de horecazaken naar keuze.
Uur van vertrek: vrij vertrek.


Streekbierenmarkt: wat een succes
20/08/17

Mede dankzij het prachtige weer (een primeur!), de vele andere primeurs (qua bier), een massale opkomst, enthousiaste brouwerijen en bierfirma's, en de optredens van onder andere Guy Swinnen, was de zesde editie van de Streekbierenmarkt een daverend succes !

Streekbierenmarkt BlackXplosion
20/08/17

Brouwerij Amai brengt (onder andere) de nieuwe Saison Dry Hop mee, maar ook het allerlaatste vat BlackXplosion (derde plaats consumententrofee Zythos Bierfestival) !

Streekbierenmarkt Diest
20/08/17

De omgeving op en rond de Grote Markt in Diest wordt weer omgetoverd tot een heuse biermarkt waar 20 brouwerijen en bierfirma's hun bieren zullen aanprijzen.
Er zullen alvast primeurs te proeven zijn van Hoplinter, De 5 Idioten, Brouwerij Weldebrouck en Ribaldus. De Ribaldus Stoutest Porter is gebrouwen naar een historisch recept van Barclay Perkins en ontstond naar aanleiding van de O.B.A.D.-activiteit "Historische Bieren Herleven".
En Perron neemt vier blonde bieren op vat mee, 2 van lage gisting en 2 van hoge gisting. Proeven maar!

Na de streekbierenmarkt kan men dan genieten van hapjes en drankjes in de horecazaken in de omgeving.

Waar: Op en rond de Grote Markt van Diest
Wanneer: zondag 20 augustus van 13u30 tot 19u00
Kijk snel naar de lijst van 20 regionale brouwerijen en bierfirma's !

Wijziging activiteitenkalender
30/07/17

Helaas moeten we de themadegustatie over hop, voorzien op 4 november, annuleren wegens de plotse afzegging van de gastspreker.
We voorzien echter een fantastisch alternatief: op dinsdagavond 21 november vertrekt onze bus om 19u naar Halen voor een bezoek aan brouwerij Anders!

Bier en Spelen
29/07/17

Op vraag van veel van onze leden komt er dit jaar een tweede editie van de gezellige familiedag “Bier en Spelen” in het mooie kader van de Citadel.

Wat staat er op het programma?
- petanque-toernooi
- de circusschool komt een initiatie geven
- een hoop volks- en andere spelen (kubb, pietjesbak, tafelvoetbal, croquet, bartol, toptafel, hamertjesspel, sjoelbak, tafelhockey, bibberspiraal, heuvelbiljart, mannetjesspel, JangaXL,...)
- interessante bieren
- taart
- de ijscrèmewagen komt ook langs
- ...

Spel en plezier en een gezellige sfeer ! Breng je familie en vrienden mee !


34ste nummer van het Academisch Nieuws
29/06/17

De 34ste editie van ons ledenblad "Academisch Nieuws" werd vandaag naar de leden van O.B.A.D. verzonden. De lijst van de onderwerpen vind je hier.


Leuven Innovation Beer Festival
04/06/17

Hof ten Dormaal nodigt terug een groot aantal innovatieve brouwerijen van overal ter wereld uit op het Leuven Innovation Beer Festival :
Pracownia Piwa (PL), Way Beer (BR), Scratch Brewing Co (US), Barley (IT), Weird Beard (UK), Oxbow Brewing (US), Af Brew (RU), Brasserie du Brabant (BE), Hornbeer (DK), Monsieur Rock (UK/BE), Brevonov Monastery Brewery (CZ), Nomad Brewery (AU), De Leite (BE), Tempel Brygghus (SE), Art Cervesers (SP), Meantime (UK), Jopen (NL), Hof ten Dormaal (BE)
Info over tickets, workshops, foodcorner,... op www.leuveninnovationbeerfestival.com.

Waar : De Hoorn, Sluisstraat 79, 3000 Leuven
Wanneer : Zondag 4 juni (14u-22u) en maandag 5 juni (12u-20u)

Zythos Bierfestival: bedankt
24/04/17

Het Zythos Bierfestival 2017 zit er alweer op.
Van harte bedankt voor de massale aanwezigheid van de O.B.A.D.-leden, als bezoeker of standhouder.
En extra hartelijk bedankt aan de vele O.B.A.D.-leden die op het festival aanwezig waren als medewerker en mee het festival op een gedreven, professionele en enthousiaste manier gedragen hebben. Zonder jullie hulp was dit nooit mogelijk geweest! In de zomer gaan we met alle O.B.A.D.-medewerkers hier enkele lekkere glazen bier op drinken. Op de kosten van de club!

Zythos Bierfestival ZBF
22/04/17

Onze moedervereniging Zythos vzw organiseert in het voorlaatste weekend van april het Zythos BierFestival (ZBF) in de Brabanthal in Leuven. Bijna 100 brouwerijen en bierfirma’s staan te popelen om jullie aan hun stand hun nieuwste bieren te laten proeven. Op de website www.zbf.be kunnen jullie de lijsten van de ingeschreven brouwerijen en bierfirma’s er op nalezen.
Het Zythos BierFestival is het grootste bierfestival van het Europese vasteland, en vindt bovendien praktisch in onze achtertuin plaats!
Gratis pendelbussen zijn voorzien van het station van Leuven tot de Brabanthal.
De toegang is gratis, en je betaalt telkens 1 jeton (€ 1) per bier (10 cl).

Waar : Brabanthal, Leuven
Wanneer : zaterdag 22/4 (12u00-23u00) en zondag 23/4 (11u00 tot 21u00)


24ste Aarschots Bierfestijn
08/04/17

Onze collega's en buren van De Aarschotse Bierwegers organiseren in het weekend van 8 en 9 april hun jaarlijkse bierfestijn, en dit al voor de 24ste keer.
De inkom is gratis !
Waar: Gasthuiskapel Gasthuisstraat, 3200 Aarschot
Wanneer: zaterdag 8 april van 14:00 tot 00:00 en zondag 9 april van 13:00 tot 00:00

33ste nummer van het Academisch Nieuws
22/03/17

De 33ste editie van ons ledenblad "Academisch Nieuws" werd vandaag naar de leden van O.B.A.D. verzonden. De lijst van de onderwerpen vind je hier.

Oproep ZBF medewerkers
16/03/17

Ondertussen is de deadline om zich in te schrijven als medewerker voor het ZBF een tijdje verstreken, maar de organisatie laat weten dat er toch nog een vrij groot aantal extra medewerkers nodig zijn om alles vlotjes te laten verlopen.
Er zijn genoeg medewerkers op zaterdag tussen 10u en 16u, maar als er nog vrijwilligers zouden zijn voor zaterdag vanaf 18u tot einde en/of op zondag vanaf 11u tot 21u, dan zijn die heel erg welkom !
We zijn al met een grote hoop O.B.A.D.-ers die de handen uit de mouwen steken op het ZBF, dus kom ons gerust vervoegen !
Niet onbelangrijk: later op het jaar trakteert O.B.A.D. alle ZBF-medewerkers van onze club op enkele lekkere glazen (bier ;-)) in een gezellige sfeer !
Surf dus snel naar www.zbf.be/medewerker en meld je aan als medewerker voor het ZBF 2017 !

Historische bieren herleven volzet
12/03/17

De degustatie "Historische bieren herleven", waarbij we een reconstructie doen van enkele historische bierrecepten uit voorbije eeuwen, is nu net volzet.

Bierfestival in Laakdal
11/03/17

Onze vrienden en buren van de Biervrienden in Laakdal organiseren op zaterdag 11 maart voor de vijfde keer hun Bierfestival in Laakdal. Er zullen weer enkele primeurs te proeven zijn!
Waar: Gemeentelijke Sporthal van Veerle-Laakdal
Wanneer: zaterdag 11 maart van 15 tot 24u

Bierfestival ten voordele van Kom Op Tegen Kanker
05/03/17

Wie bier wil proeven voor het goede doel, kan op zondag 5 maart naar het bierfestival in Malderen.
De opbrengst zal gebruikt worden om de fietstocht "1000 km tegen kanker" te financieren. Dankzij de medewerking van drankencentrale Vercauteren zullen er meer dan 70 speciale- en streekbieren te proeven zijn.

Waar: Den Hof, Steenhuffelstraat 8, Malderen
Wanneer: zondag 5 maart, van 14u tot 00u

Brouwerijbezoek Het Nest en Dochter van de Korenaar volzet
15/01/17

Het brouwerijbezoek naar Het Nest en De Dochter van de Korenaar van zaterdag 11 februari is volzet.
Er kan alleen nog ingeschreven worden op de reservelijst
.

Medewerkers ZBF gezocht
15/01/17

Op 22 en 23 april 2017 organiseert Zythos, de overkoepelende biervereniging waarvan O.B.A.D. deel uitmaakt, het Zythos BierFestival (ZBF) in de Brabanthal in Leuven.

Om dit festival tot een succes te maken, vraagt Zythos de medewerking van haar lidverenigingen om een handje te komen toesteken.
Meehelpen op het ZBF is een verrijkende en onvergetelijke ervaring. Medewerkers krijgen een T-shirt van ZBF en een aantal eet- en drankjetons, er is een tussenkomst in de verplaatsingskosten, en per twee shifts krijg je ook een 75 cl fles exclusief festivalbier. Meewerken op ZBF is tevens een unieke kans om eens een blik te werpen achter de schermen van dit grootse gebeuren en om kennis te maken met brouwers, bierfirma’s en mensen van andere bierverenigingen.

Een groot aantal O.B.A.D.-leden zijn alvast ingeschreven als medewerker.
Wie is er nog van de partij? We doen alvast nog eens een warme oproep! Er is nog tijd tot 31 januari om het medewerkersformulier in te vullen; surf daarvoor snel naar www.zbf.be/medewerker.

Niet onbelangrijk: elk O.B.A.D.-lid (A of B) dat meehelpt aan het ZBF trakteren we later op het jaar op enkele drankjes als dank voor de geleverde steun aan de biercultuur, ergens op een zonnig terras!


32ste nummer van het Academisch Nieuws
27/12/16

De 32ste editie van ons ledenblad "Academisch Nieuws" werd vandaag naar de leden van O.B.A.D. verzonden. De lijst van de onderwerpen vind je hier.


Hernieuwing lidmaatschap
12/12/16

Het jaarlijkse lidmaatschap loopt op 31 december ten einde. Om onderbreking in de toezending van informatie te vermijden, raden we jullie aan om zo snel mogelijk het lidmaatschap te vernieuwen voor 2017. Ga naar de contactpagina voor alle informatie rond het lidmaatschap.

Archivering 2016
12/12/16

De website werd klaargemaakt voor een nieuw jaar! Aan de linkerkant zien jullie de activiteitenkalender voor 2017. Sommige vertrekuren en prijzen zijn nog aan te vullen. Hou deze pagina dus in de gaten voor updates!
Alle aktiviteiten, verslagen en nieuwsberichten van 2016 werden gearchiveerd en blijven toegankelijk! Bovenaan deze pagina kan je op de link klikken om een jaartje terug te keren in de tijd.

Activiteiten van andere verenigingen
Een volledige agenda met de activiteiten van de bierproef-verenigingen die aangesloten zijn bij Zythos, maar eveneens bierige evenementen en initiatieven van andere verenigingen, brouwerijen of bierminnende personen, vinden jullie op de Zythos-agenda.
2008
2010
2011
vrijdag 13/01/2017 (20u)
  world beer cup simulatie
  't molenhuis, molenstede (diest)
  hoe gaat zo'n professionele jurering eigenlijk in het
  werk? we spelen het na met één stijl: saison. tijdens
  deze simulatie van een professionele jurering kiezen
  we dus de beste saison
  leden €7 / niet-leden €10


zaterdag 11/02/2017 (vertrek om 9u)

  bezoek het nest en dochter van de korenaar
  bezoek aan brouwerij het nest in oud-turnhout en
  de dochter van de korenaar in baarle-hertog met
  begeleide proeverijen
  leden € 25 / partners € 30 / niet-leden € 35

zaterdag 18/03/2017 (20u)
  historische bieren herleven
  elckerlyczaal, infirmeriestraat z/n, begijnhof diest
  enkele van onze leden gingen aan de slag met oude
  brouwrecepten van al dan niet vergeten bierstijlen.
  leden €8 / niet-leden €13

vrijdag 07/04/2017 (20u00)
  themadegustatie brouwerij amai
  't molenhuis, molenstede (diest)
  henk fijneman van brouwerij amai stelt de bieren
  en de brouwerij voor
  leden €10 / niet-leden €15

zaterdag 22/04/2017 en zondag 23/04/2017
 
zythos bier festival
  brabanthal leuven
  grootste bierfestival van het land
  treintickets kunnen in mindering worden gebracht
  op een degustatie in 2017

zaterdag 06/05/2017 (14u-18u)
  brabants bier buffet
  de biertempel, diest
  4 vlaams-brabantse bierproefverenigingen slaan de
  handen in elkaar om de rijkdom van het bier-
  patrimonium in onze provincie in het licht te stellen
  toegang gratis, consumpties te betalen

zondag 07/05/2017 (vertrek om 9u)
  toer de geuze
  biertocht langs 4 lambikbrouwerijen en geuzestekers:
  hanssens artisanaal, 3 fonteinen, de cam, de troch
  leden € 15 / partners € 20 / niet-leden € 25

vrijdag 02/06/2017 (20u)
  grensoverschrijdende bieren
  de ketel, kaggevinne (diest)
  proeverij van buitenlandse bierstijlen gebrouwen door
  belgische brouwerijen en belgische bierstijlen
  gebrouwen door buitenlandse brouwerijen
  leden €10 / niet-leden €15

zondag 02/07/2017
 
retro jardin
  van 14u tot 22u, Park Cerckel
  volksfeest in retrostijl georganiseerd door de dienst
  cultuurbeleid. O.B.A.D. zorgt voor de bierstand


zaterdag 29/07/2017 (13u30-19u00)
  bier en spelen
  citadel, diest
  gezellige familiedag met spelen, een vleugje
  competitie en enkele interessante bieren
  toegang gratis, consumpties te betalen

zondag 20/08/2017
 
streekbierenmarkt diest
  van 13u30 tot 19u, op en rond de Grote Markt
  20-tal standjes met regionale brouwerijen
  in samenwerking met Toerisme Diest


zaterdag 02/09/2017 (vertrek om 8u30)
  bezoek brasserie de bertinchamps en
  brasserie du brabant

  busuitstap naar brasserie de bertinchamps en
  brasserie du brabant, een bezoekje aan louvain-
  la-neuve staat ook op het programma
  leden € 25 / partners € 30 / niet-leden € 35

zaterdag 09/09/2017
  dag van de bierconsument
  met overal in het land lokale initiatieven.
  in diest organiseert O.B.A.D. 2 bierdegustatie-
  wandelingen langs enkele leuke cafés


zaterdag 21/10/2017
 
negende Diesters Bierfestival
  van 13u tot 23u, lakenhalle diest
  meer dan honderd verschillende bieren te proeven,
  primeurs, exclusiviteiten en klassiekers


dinsdag 21/11/2017 (vertrek om 19u)
  brouwerijbezoek anders! 2.0
  rondleiding in een werkende brouwerij, gevolgd
  door degustaties
  leden gratis / niet-leden € 5

zaterdag 09/12/2017 (19u)
  ledenavond
  een extra geste naar onze leden, hun partners
  en alle festivalmedewerkers
  feestzaal ons te huis, diest
2012
2013
2014
2015
2016